Főoldal » Új hajó a piacon-XSMG speed boat

Új hajó a piacon-XSMG speed boat

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Régóta foglalkoztatnak a vízi világ forma1-es gépei, az ún. speed boatok. Sajnálatos módon ezeknek a hajótípusoknak nincs nagy jövője Magyarországon, mert a Dunán például a sebesség limitálva van. A Balaton pedig egy ilyen hajónak kevés.

A napokban sikerült egy cikket találnom egy igazi kuriózumról,  az XSMG névre hallgató csodagépről. (http://www.wallpaper.com/technology/xsmg-speedboat/1604)
A gép gyártója az XSMG World. Több hajót is gyártanak, de a konkrét típus, amiről jelen esetben szó esik, az az XSR48-as.
 

A 2007-es év termése. Tervezésekor a sportautók és a gyorshajó-versenyek “szereplői” adták az ihletet. Megjelenés tekintetében minden képzeletet felülmúl, lenyűgöző a látvány. Azonban nemcsak a külcsíny, ami megdöbbentő. Első körben essen szó az áráról. A piaci értéke 1,25 millió euro (1,642 millió $),ami egy Bugati Veyron ára. Nézzük meg egy kicsit gépész szemmel, mit adnak ennyi pénzért!

A hivatalos honlap szerint (http://www.xsmgworld.com) kaphatjuk 9,11,13,15,17,19,25 méteres kiadásban. Az XSR 48-as vízvonal hossza (“LWL= a hajó víz felszínével érintkező hátsó és mellső pontja közötti távolság”) 13,1 méter. A teljes hossza (“A hajótest leghátsó és legelsó pontja közötti távolság”) 14,6 méter. Merülése 0,88 méter (cikkekből ugyan nem derül ki, de ilyenkor a tervezési vízvonalhoz adják meg általában). A hajó 1000 literes üzemanyag-tankkal rendelkezik, de van hely 150 liter víznek is ballasztoláshoz.

Ami ezt a gépet 117 km/h-ás végsebességig “röpíti”,  az két, 11,3 literes Isotta Fraschini L1306 dízelmotor, ikerturbóval rásegítve. Egy motor (turbóval együtt) 588 kW teljesítményt képes leadni (összesen 1,2 MW).

Röviden azt hiszem ennyit szerettem volna, remélhetőleg ilyen témában tudok majd még írni az érdeklődőknek!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.