Főoldal » Úszó városok

Úszó városok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Manapság egy úszó várost megálmodni nem is számít túlzottan új keletű ötletnek, hiszen az emberek fantáziavilágában sokszor jelentek meg már hasonló ötletek (pl. Csillagkapu Atlantis) jóval egy tényleges látványtervi kivitelezés előtt, mely mögött már valós tervezői munka is áll. A jó öreg globális felmelegedés szóösszetételéről pedig szerintem mára már csak a kedves kis busmanok nem hallottak talán, a köznapi embernek a könyökén illene, hogy kijöjjön a téma. Ismerjük a Waterworld sztoriját is, és ha ugyan itt el is tekintünk a kopoltyúnövesztés evolúciós lépcsőjétől egyelőre, azért egy vízen úsztatott életmód lehetőségét már vizsgálgathatjuk.

Tudjuk, hogy vannak olyan országok, melyeket nagyban veszélyeztet a vízszint emelkedésének ténye, vagy már régóta tengerszint alatti magasságokat tudhatnak csak magukénak. Nem csoda hát, ha neves építészek és egész tervező csoportok ültek össze, hogy az alábbi példákkal ha nem is tényleges megoldást, de már legalább gondolatébresztő lehetőségeket dolgozzanak ki.

A fejlődés útja

Első próbálkozás

Kézenfekvő volt, hogy legelső elgondolásként egy hajó formájú várost álmodjanak meg. Mivel maga a hajózás technikája már önmagában biztosított, így túl sok mindent nem kellett hozzápakolni az elképzeléshez. A Freedom Ship International cég volt, aki a legelső úszó város elképzelést egy ilyen formába öntötte, melynek eredményeként született meg egy 1300 m hosszú, 220 m széles, és 25 emeletes óriáshajó terve, melynek fedélzete bevásárlóközpontoknak, szállodáknak, éttermeknek, iskoláknak, hivataloknak, sportpályáknak, repülőtérnek és egy kórháznak is helyet adott volna. A „létesítmény” 100.000 ember befogadására lett volna alkalmas, ha ugyan megvalósult volna.

A Lilypad

Egy jóval fejlettebb elképzelés született meg egy belga építész, Vincent Callebaut fejében. Az ő úszó városa az építészet jellemző táptalajából kipattant ötlet, ugyanis egy növény, a tavirózsa ihlette formáját. A „Lilypad” minden tekintetben hű ihletőjéhez: károsanyag kibocsátása egyenlő a nullával a megújuló energiaforrások (nap, szél, vízmozgás, biomassza) hasznosítása miatt, illetve még a levegőben levő szén-dioxidot is képes lenne elnyelni speciális, titánium-dioxid felületének köszönhetően.

A „lebegő” városok egyenként körülbelül 50.000 ember befogadására lennének képesek. Az építész pedig arról is gondoskodott, hogy az itt lakókat változatos felszíni formákkal lássa el, melynek köszönhetően többek között egy lagúnát is kialakított az úszó városon.

A Lilypad-ek egyébként vagy a szárazföldek partközelében lebegnének, vagy pedig járnák az óceánokat az áramlatoknak köszönhetően. Kialakításának köszönhetően pedig az óceáni élővilág szemlélésére is alkalmasak lennének.

A Green Float

A japán Shimizu építőipari óriásvállalat állt elő a vízen úszó lakótornyok tervével, melyek – az előzőhöz hasonlóan – szintén teljesen önfenntartóak lennének. A lakótornyokat az egyenlítő környéki vizekre gondolja telepíteni a vállalat, építésükhöz 15 éven belül szeretnének hozzákezdeni.

Egy lakótorony a méretét tekintve 1000 m magas lenne, 3000 m-es alapátmérővel. A lakórész kiépítésére 300 m-en kerülne sor, ahol körülbelül 50.000 ember találhatna otthont magának.

A 1000 m-es átmérővel tervezett edény formájú tetőszerkezet feladata lenne az esővíz összegyűjtése és elraktározása, mely esővíz felhasználásra kerülne az üzemelés során. A földszint és a tető közötti hőmérséklet-különbségnek köszönhetően egy természetes légkondicionáló hatás jönne létre, míg az elektromos ellátásról a torony tetején elhelyezett napelemsor által összegyűjtött napenergia gondoskodna.

 

Harvest City

A Haiti partjainál úszó város ötlete a Tangram 3DS és a Boston Architect együttműködéséből született meg, tekintve az országban a természeti erők (földrengés) okozta pusztításokat. A 30.000 embernek otthont adó város több sziget összekötésével születne meg. Négy fő területet alakítanának ki, melyeket lineáris csatornahálózattal kötnének össze.

A négy fő területen négyemeletes lakóházakat, a központban iskolákat, irodákat és egyéb közintézményeket létesítenének, továbbá a komplexum kétharmadán földművelésre alkalmas területeket alakítanának ki, egyharmadán pedig könnyűipari létesítmények kapnának helyet. A kialakításnak köszönhetően a lakosok meg tudnák termelni a saját ellátásukhoz szükséges élelmiszereket.

A várost a tengerfenékre kábellel rögzítenék, hogy biztosítva legyen a hurrikánok és tájfunok ellen, illetve a város köré hullámcsillapító építményeket és betontörmelék alapanyagú hullámtörőket terveztek az esetleges katasztrófák ellen.

Jogi problémák

Bár vélhetően a jó szándék vezérli a befektetőket, mégis, sokan azzal vádolják őket, hogy az úszó városokkal saját államalapításra készülnek. A probléma továbbá, hogy a jogilag sehova sem tartozó városok adót sem fizetnének sehová, pedig a lakások eladásából származó vagyon, valamint az óceán még kiaknázatlan energia-, élelem- és nyersanyag forrásai nem csekély anyagi hasznot jelentenének.

További gond, hogy az úszó városok mivel nem lennének helyhez kötve, így nem lehessen tudni mikor, hol, melyik állam/ország közelében bukkannának fel, melynek következtében lehetőség lenne kalózkodásra is. Ezek a városok gyakorlatilag abszolút ellenőrizhetetlenek lennének, hiszen sem határai, sem politikai hovatartozásuk nem lenne. Plusz nem árt gondolni arra sem, hogy ahol 50-100.000 ember él, ott komoly rendfenntartó szervekre is szükség lenne, hovatovább hadsereget is elszállásolhatna egy-egy ilyen város.

 

Bizony innen nézve komoly feladattal kellene szembe néznie egy kivitelezőnek, de mint ötlet, mindenképpen szükséges és pozitív dolog ilyen irányban gondolkodni. Nem hiszem, hogy a tervezőknek ilyesmi valaha is eszébe jutott volna a városok tervezésénél, hiszen ők csak otthont akarnak teremteni álmaik papírra vetésével sok-sok embernek. Ha pedig kizárólag csak mérnöki oldalról szemléljük az elképzeléseket és a megvalósításra már alkalmas, kidolgozott terveket mindenképp elismerést kell, hogy kiváltson egy-egy ilyen munka, az egyéb rossz érzések mindennemű felvetése nélkül.

források:

  • http://hajomakett.hu/content/view/616/48/lang,hu/
  • http://www.harmonet.hu/csalad_otthon/16332-uj-eletforma-uszo-varosok-az-oceanokon.html
  • http://hvg.hu/Tudomany/20080618_mesterseges_fenntarthato_sziget_lilypad
  • http://hg.hu/blog/11232-uszo-varos-haiti-partjainal-
  • http://oriens.hu/magyarhirek/2010junius/uszo_sziget_hold_gyuru_japan_alom

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.