Főoldal » Végre megnyílt a gépjármű-közlekedés előtt a Huszti tér

Végre megnyílt a gépjármű-közlekedés előtt a Huszti tér

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Véget ért a korlátozások időszaka, immár szabadon közlekedhetnek a nagykanizsai Huszti téri körforgalomban a gépjárművek: a napokban befejeződött a beruházás műszaki átadás-átvételi eljárá.

A nagykanizsai belváros rehabilitációjának első üteme során megvalósított építkezés alaposan megcsúszott: a csapadékos időjárás miatt az eredetileg kitűzött október 30-i határidő helyett november 19-én adhatták át a létesítményt. A lámpás kereszteződést felváltó körforgalom közel 165 millió forintos kivitelezési költséggel valósult meg, az Európai Unió pályázati úton elnyert támogatásával.

– A körforgalom az eddigi csomópontnál gyorsabban és kevésbé balesetveszélyesen képes levezetni a forgalmat  – jelezte Szabó István, a városi utakat üzemeltető VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. főmérnöke.

 A körforgalom megépítésétől pozitív változásokat vár a rendőrség is. Mint azt Valgut Zoltán főhadnagy, a nagykanizsai rendőrkapitányság közlekedési osztályvezető-helyettese kérdésünkre elmondta: megítélésük szerint a tervező figyelembe vette a terület korábban kialakult forgalmi sajátosságait, és az elmúlt években jelentkezett problémákat megoldotta. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra: jelentős változásnak számít, hogy ezentúl a Fő útról, a belváros felől a csomópontba érkezők jobbra és balra is kanyarodhatnak  persze a körforgalom szabályait betartva. Mint jelezte, a közeljövőben a rendőrség mindenképpen fokozott jelenlétet biztosít a Huszti téren, ugyanakkor kinn maradnak a forgalmi rend változására felhívó táblák is.

A helyszínen járva autósokkal is beszéltünk, akik nagyon pozitívan fogadták az új körforgalmat. Bár többen megjegyzést tettek a kivitelezés elhúzódására, a végeredmény minden velünk beszélő járművezető tetszését elnyerte.

Soós Gábor a belső kör sajátos formájára hívta fel figyelmünket – az ugyanis inkább ellipszisre hasonlít.

– A belátás miatt lett ívelt a belső kör, így ugyanis teljesen átlátható lett a kereszteződés  – magyarázta Horváth István, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. városfejlesztési divízióvezetője. Hozzátette: a Huszti tér befejezésével a belváros rehabilitációja nem zárult le, hiszen a projekt keretében már megkezdődött az Arany János és a Petőfi, valamint a Zrínyi és a Kórház utcák összekötése is.

A  Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség helyszíni ellenőrzést végző munkatársai az Európai Unió által támogatott belváros-rehabilitáció eddig megvalósított lépéseiről megállapították, minden a jóváhagyott és támogatott  mi több, Európai Település- és Területi Tervezési díjjal kitüntetett  tervek szerint alakul.

 

Olvasónk, Farkas Róbert fotói a térről:

 Farkas Róbert

A megújult Huszti téri körforgalom

 Farkas Róbert

Napokkal az átadás előtt visszahelyezték a földgömböt

 Farkas Róbert

A praktikusan megtervezett és kivitelezők gondos munkájával kialakított körforgalom elkészültét már nagyon várták a kanizsaiak

 Farkas Róbert

Esti megvilágításban – Fotók: Farkas Róbert

Forrás: http://zalaihirlap.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.