Főoldal » 1. (“szép és nagy a te országod”)- folytatás/a.

1. (“szép és nagy a te országod”)- folytatás/a.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Viszont az előadásnak -egyelőre- muszáj félbeszakadnia. A Gordira szegezett tekintetek 180 fokos fordulatot véve, most a kerítésen túlra merednek. Az udvaron már a végjátékot készítik elő a szereplők. Két nemzetőr előhozza a házból Zsuzsit, lassan, botladozó léptekkel megindulnak vele a kút mellett leállított Campo irányába. Magában jajveszékelő-átkozódó mamija követné őket, de Szuroma Maris vállánál fogva visszaterelgeti a házba, az ajtót egyetlen jól eltalált lendülettel vágja be mögötte. Láthatóan nyűgös a ráosztott pesztra-szerep miatt, de kinek kellene sajnálni őt érte? Aki éveken át szónokol, minden alkalmat megragadva, falugyűléseken, szülői értekezleteken, mindegy hol, a korszellemről, annak sorsa, hogy a korszellem előbb-utóbb utoléri- és maga alá teperi. Addig győzködte a csírieket Mária arról, hogy egy új típusú boszorkányság van születőben, mely ellen új fegyvereket szükséges kovácsolni, hogy Keveslew végül magához hívatta és egy kávészünetnek álcázott meghallgatást követően szabályosan odadobta őt a nemzetőrségnek. Beöltöztette, mondjuk így. Vagy másként: zöld-barna zubbonyában ő lett a csonka szivárvány, amely a falu és a Tiszamentiek között köttetett szövetséget megpecsételte- azt a nagy egymásra borulást, amely rövid idő alatt Csír régi világát maga alá temette.

Milyen “új típusú boszorkányság”? Ki találkozott már vele? Szuroma, jól fejlett pedagógusi öntudatával, mindig gondot viselt rá, hogy agyrém-konstrukcióit meggyőző számú forrással alapozza meg. Kramer, Guazzo, vagy éppen Summers tanulmányai első pillantásra valóban megkérdőjelezhetetlen alátámasztását nyújtották megnyilatkozásainak, de, ha valaki vette a fáradtságot, viszonylag rövid szörfözgetés után egyértelmű lett: Guazzo és Kramer egyrészt verifikálhatatlan adatokra épülő kutatások állításait tették készpénzzé, másrészt pedig igazi klinikai esetek beszámolóinak adtak feltétlen hitelt, Summers pedig- nos, ő saját maga volt klinikai eset.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.