Főoldal » A sci-fi és a fantasy jellemzői, kapcsolódásuk

A sci-fi és a fantasy jellemzői, kapcsolódásuk

A sci-fi es a fantasy jellemzői, kapcsolódásuk

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A sci-fi és a fantasy jellemzői. Előzmény: Sci-fi vagy fantasy?

Az alább következő összeállítás több forrásból, saját összegzés, pontosan így sehol nem található meg máshol.

 

A sci-fi jellemzői

 

A sci-fi (lehetséges főbb) jellemzői:

Tudományos alapokra épít
Technikai fejlettség, robotok
Űrutazás
Más bolygók, csillagrendszerek, galaxisok
Űrjárművek használata
Csillagászati alaptémák
Űrháborúk, űrfegyverek
Más dimenziók, alternatív Világegyetemek
Idegen lények
Alternatív társadalmak
Jövőben játszódik

 

A sci-fi típusai

1. Tudományos-fantasztikus: Ez a klasszikus sci-fi, nevezik hard sci-fi –nek is. Tudományos háttéren alapuló történet, amelyben az alaptémát továbbviszik a jelenleg ismertnél az elképzelhetőség határáig, miközben a logika törvényeit betartja és a tudomány ismereteit felhasználja. Lehet technikai-műszaki, vagy természettudományos alapú.
Ilyen műveket írt többek között Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, Stanislaw Lem. Filmekben például Az Androméda törzs (1971), vagy A fekete lyuk (1979) lásd: Tudományos-fantasztikus filmek

De az űrben játszódó, űrhajósokról szóló filmek jókora része is ide tartozik.

2. Űropera: A világűrben és/vagy különböző bolygórendszerekben, galaxisokban játszódó, kalandos, akciódús történet. Az űrháborús sci-fi-k ide tartoznak. Az űropera egyik alága az űrwestern – amely hasonlít a hajdani amerikai vadnyugathoz – új kolóniákról és telepekről szól az űrben, vagy bolygókon, ahol a törvénytelenség megjelenik.
Számos író alkotott ebben a stílusban (is) (A.E. van Voght, Poul Anderson, Isaac Asimov) és több film ill. filmsorozat sorolható ide. Ilyenek a különböző űrháborús filmek, amelyek közül a Csillagok háborúja filmek a legismertebbek, vagy a sorozatok közül a Star Trek, Battlestar Galactica, Buck Rogers.

3. Soft vagy társadalmi sci-fi: A társadalommal és az emberekkel, azok egymásra hatásával, fejlődésével. A tudomány és technika kevésbé jelentős ezekben a művekben, inkább a humán témák dominálnak.

4. Apokaliptikus sci-fi: Általában valamilyen nagy háború (pl. atomháború), vagy valamilyen katasztrófa utáni világban játszódnak.

5. Időutazásos sci-fi: Valamilyen módszerrel (pl. időgép) vagy esemény által a főszereplők az idő különböző pontjaira utaznak a múltban, vagy a jövőben. Számos történet és film is feldolgozza a témát.
Ld. bővebben: Időutazásos sci-fi filmek

6. Látogatók: Két típusa van: idegen civilizáció látogatja meg a Földet, vagy megtámadja.
Előbbire jó példa a Harmadik típusú találkozások c. film 1977-ből, utóbbira H.G. Wells-től a Világok háborúja, amely témát szintén megfilmesítettek. Róluk bővebben olvashatsz ebben a cikkben:
Idegen inváziós sci-fi filmek

7. Misztikus vagy pszicho sci-fi: Olyan a sci-fi jellegzetességeit is magán hordó mű, amely valamilyen misztikus, vagy pszichikus eredetű témát dolgoz fel. A sci-fi thrillerek egy része, vagy a spirituális témákkal operáló sci-fi –k is ide tartoznak. Filmként az egyik ide illő példa a K-Pax (2001).

8. Alternatív történelem és punk sci-fi: Egy lehetséges történelmi helyzetben-állapotban játszódnak, amely a valóságban nem történt meg. Változatok: alternatív történelmi, cyberpunk, biopunk, steampunk, dieselpunk, clockpunk.

9. Szuperhősök: Különleges képességekkel rendelkező emberek, főleg képregényhősök mint például Superman, Pókember és társaik. Ezek azonban más műfajokba is illeszthetők.

9. Kevert sci-fi típusok: Több variáció lehetséges, mivel a sci-fi alkotások jó része nem csak egy kategóriába illik. Az egyik leggyakrabban előforduló a tudományos-fantasztikus és az űropera keveredése, amely több műben és filmben fellelhető, mint pl. az Alfa Holdbázis, de a Star Trek-ben is keveredik a kétfajta jellegzetesség.

10. Más műfajokkal kevert sci-fi:
a) katasztrófa sci-fi: pl. világkatasztrófa történetek és filmek
b) akció sci-fi: pl. Terminátor, Robotzsaru, Emlékmás
c) horror sci-fi: pl. Nyolcadik utas a halál, Critters, Támadók a Marsról
d) sci-fi vígjáték: pl. Seriff az égből, Rövidzárlat, Vérbeli hajsza
e) fantasy sci-fi: Lásd lejjebb
f) egyéb: sci-fi thriller, sci-fi krimi, sci-fi paródia stb.
g) több műfajjal kevert: pl. A bolygó neve halál (akció, sci-fi, horror), a Jövővadászok (Time Hunters 1986) (sci-fi, akció, kaland), vagy a Ragadozó (Predator 1987) (akció, kaland, sci-fi)

 

FANTASY

A fantasy jellemzői

A jó és a rossz harca
Többnyire a múltban játszódik
Képzelt világ, vagy történelmi kor, vagy mitológiai
Van egy központi hős
A karakterek és a személyiségjegyek fontosak
Mágia, varázslás, misztikum
Természetfeletti lények
Kitalált lények
Mítoszok, legendák és vallások használata
Tudatalatti, ösztönvilág, vágyak és álmok

 

A fantasy típusai

1. Hard fantasy, kard és boszorkányság:  E két típus annyira hasonló és közös tőről fakad, hogy itt együtt mutatom be. Hősei harcosok és a középpontban is többnyire a harc áll. Ezek a harcosok hatalmas erővel, harci képességekkel és/vagy egyéb képességekkel rendelkeznek. A mágia és varázslás inkább negatívumként van jelen, s ellenük ezek a hősök legtöbbször kardjukat és izmaikat használják. Nem feltétlenül pozitív szereplők, vagy sokkal árnyaltabb a karakterük és sokszor saját vágyaik és céljaik mozgatják őket. Leginkább ókori (esetleg középkori), vagy kitalált korban játszódnak. Az egyik legnépszerűbb ilyen hős Conan és az egyik legismertebb szerző Conan megteremtője, Robert E. Howard. Filmként a nyolcvanas években voltak népszerűek: pl. Conan filmek, A vadak ura, Vörös Szonja, Barbár fivérek, de a Hegylakó is többnyire ide tartozik.

2. High fantasy: Az ilyen alkotások írói egy teljes világot hoznak létre és annak minden elemét, részletét kidolgozzák. Nagy terjedelmű regény, vagy sorozat formájában látnak napvilágot. Komoly írói munka áll a háttérben, s a szerzők olyan igényesek, hogy ezen művek egy része komoly irodalmi műnek is számít. A high fantasy talán legjobb példája J.R.R. Tolkien műve, a Gyűrűk ura.

3. Történelmi fantasy: Egy adott történelmi korban játszódik és valós eseményeket is felhasználhat. Ilyen például az 1981-es Excalibur film.

4. Dark fantasy: Sötét, az ember tudatalattijára ható, gyakran borzongató és félelmet keltő alkotások. Leghíresebb alkotója Howard Philip Lovecraft volt.

5. Soft fantasy: Ezekben a művekben nagy szerepe van az érzelmeknek, a varázslásnak és a mágiának, hősei sokszor nők, mivel a soft fantasy művelőinek többsége is nő. Legtöbbször novellákban jelenik meg, de vannak regények is. Egyik elismert írója Marion Zimmer Bradley.

6. Low fantasy: Ennek a legfőbb jellemzője, hogy a történetek egy racionális világban játszódnak – főként középkori, esetleg ókori jellegű – vagy kitalált, de a többi fantasy típushoz képest reálisabb környezetben. A mágia, varázslás és mindenféle misztikus elem csak kisebb mértékben van jelen ezekben a művekben, a karakterek emberibbek és a háttérelemek reálisabbak.

7. Kortárs – Urban fantasy: (városi fantasy-nek is hívják): Jelen korban játszódó, reális, többnyire városi környezetben, ahol megjelenik a mágia és különböző misztikus lények. Az utóbbi évtizedekben lett népszerű, köszönhetően az olyan műveknek, mint a Harry Potter, vagy az Alkonyat.

8. Egyéb fantasy: fantasy vígjáték és paródia, mítikus fantasy, low fantasy, tudományos fantasy, tündérmese fantasy, space-fantasy, steampunk fantasy stb.

A fantasy-ben is vannak speciális keveredések más műfajokkal, ilyen például a Mortal Kombat (1995) című film, amelyben különböző harcművészetek jelennek meg a fantasy keretében.

 

SCI-FI FANTASY

A sci-fi és a fantasy közös jellemzői:

Képzelet használata
Kitalált világok és lények
Eltérés a hétköznapi valóságtól
Alternatív Univerzumok és korok
Sem az állati, sem az emberi fajhoz nem tartozó létformák, fajok
Filozófiai, spirituális, esetleg misztikus fejtegetések, témák
Az ismeretlen megjelenése

A sci-fi fantasy mindkét műfaj jellegzetességeit magában hordja és a két műfaj különböző alváltozatai keveredhetnek ezekben a művekben. Játszódhat más bolygórendszereken és az űrben, vagy a Földön, de a sci-fi –re jellemző motívumok (pl. űreszközök) mellett jelen van a mágia, misztikus erők és különböző kitalált lények. A műfajok keveredésének egyik elindítója volt E.R. Burroughs első regénye.
Sci-fi fantasy filmek például a Támadás a Krull bolygó ellen (1983), a Supergirl (1984), He-Man – A világ urai (1987). Az eredeti három Star Wars filmhez képest az 1999-2005 között forgatott újabbakban már hangsúlyosabbak voltak a fantasy elemek (misztikum, belső vívódás, jó és rossz küzdelme). Ezáltal, miközben a régi filmek esetén inkább az űroperához sorolták – és a könyvekben megjelent mellékszálakat tekintve nincs is mindenhol jelen fantasy elem – újabban a Star Wars is keverék műfajnak számít. De a könyvekben megjelent folytatások (A Birodalom legyőzése után) nagyon kevés fantasy elemet tartalmaznak, ezért többségük sci-fi, vagy ha például a Han Solo könyveket, vagy az X szárnyúak sorozatot vesszük figyelembe, azok tisztán sci-fi. Azonban a Régi Köztársaság korában játszódó történetek – ahol a sith-ek és a jedik küzdelme áll a középpontban –  erősen fantasy jellegűek.

Ajánlott cikkek: Legjobb sci-fi írók a 20. századból

                              Magyar sci-fi és fantasy magazinok a 90-es években

Ha tetszett, lájkold, oszd meg és véleményezd!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.