Főoldal » A világító fák sikere

A világító fák sikere

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nem újdonság az ötlet, hogy a növények is világítsanak és ezzel már egy-két sikeres kísérlet is történt az évek során, ám amit a San Franciscoi Antony Evans-ék hoztak létre, az mindent felülmúlhat. A vállalkozó és kiscsapata az új ötletek finanszírozását segítő Kickstarter nevű oldalon kezdett gyűjtésbe ahhoz, hogy a jövőben világító fák és növények vegyék át a jelenlegi közvilágítást.

Elég lett volna nekik csak 65 ezer dollár a kezdéshez (ennyit szerettek volna minimum), ám az ő képzeletüket is felülmúlhatta azaz összeg, amely összegyűlt a kampány ideje alatt. A Kickstarter nevű internetes oldal lényege, hogy bármilyen új ötletet fel lehet vetni amihez kisebb-nagyobb összeget gyűjtene az ember (természetesen a megadott kategórián belül). Nos ez az ötlet hatalmas sikert aratott eddig és a világon több helyen (így Magyarországon is ) megemlítették a projektet, mely ha tényleg sikerül, akkor lássuk be elég nagyszabású lesz.


Evans-ék célja nem más, minthogy a jelenlegi utcai lámpás közvilágítást el kell felejteni és sokkal környezetkímélőbb módon, a fák vegyék át a helyüket. Ez így elsőre nyílván furán hangzik, de ha csak abba gondolunk bele, hogy anno már 1980-as években (azért ez nem ma volt), már tenyésztettek a tudósok olyan dohánynövényeket, melyekbe szentjánosbogár géneket juttattak, akkor lehet alapja az elképzelésüknek. Pláne azok után, hogy 2008-ban Nobel díjat kapott a világító fehérjék eddig nem ismert biológiai kutatásában elért eredményeiért, három amerikai fiatalember. Osamu Shimomura (Marine Biological Laboratory, Boston University Medical School), Martin Chalfie (Columbia University) és Roger Y. Tsien (University of California, San Diego) voltak ezek az emberek.

A terv sikerességét több dolog is mutatja: egyrészt majdnem félmillió dollárt kapartak össze a kutatásokra és a fejlesztésekre (pedig elég lett volna a már korábban említett összeg), másrészt az űrbányászatra alapított amerikai cég, a Planetary Resources elnöke, Peter Diamandis megjegyezte, “ez egyszerűen az eddigi legmenőbb Kickstarter kampány”. Szép elismerés ez, de a legszebb majd talán az lesz, ha élesben is látjuk a világító fákat.

Evans és csapata úgy tervezi, nem rögtön fákon fognak kísérletezni, hanem a (közismert nevén) lúdfűnek hívott elég jól ismert növényen (de nevezhetjük gaznak is) próbálkoznak majd. Ebbe a Vibrio fischeri nevű baktériumból fognak géneket ültetni a gazba. Ez egy tengeri élőlény. Ezek a növények elvileg ahogy megnőnek, szépen csendben világítani fognak. Természetesen azok sem járnak nagyon rosszul, akik ebbe pénzt öltek bele (legyen az összeg bármekkora), hiszen a füvekből elvileg 50-100 magot adnak majd a támogatóknak. 

Ez lenne tehát a kísérlet, majd ha a technológiát tökéletesíteni tudják, akkor a fák esetében is elkezdik hasznosítani. Ezek lennének tehát a világító fák, melyek az út mellett adnának fényt minden embernek, az éj sötétségében.


Persze azért ez nem egy kétnapos dolog, mert a fák, mint tudjuk igen lassan szoktak megnőni, de ha egyszer ez megtörtént, akkor sokáig élvezhetjük a szépségüket. Ez nem lesz másként a világító növények esetében sem. Évek alatt szép nagyra nőnek, viszont cserébe egész életükben fényt bocsátanak ki magukból. Evans-ék úgy vélik, amennyiben ezek létre jönnének, akkor az egyenletesebb eloszlású fényforrásoknak köszönhetően szebb lesz a közvilágítás a jelenleginél. Mi ezt kíváncsian várjuk! 

Ahhoz egyébként, hogy nagyjából el lehessen képzelni hogyan is nézne ez ki (nem mindenki vizuális típus), egy szép kis kampány videót raktak össze, amelyben az Avatar című film, világító növényeit is bevágták.

Antony Evans-el nemrég egy interjú is készült a kísérlet kapcsán: http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2013/07/egy-uj-tipusu-ejszakai-feny-vilagito.html#.Uef6ltL0HwA

A kampányukat pedig itt lehet megtekinteni: http://www.kickstarter.com/projects/antonyevans/glowing-plants-natural-lighting-with-no-electricit

 

Képforrás: Origo.hu/Wired.co.uk

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.