Főoldal » Cigány festőnők a mai Magyarországon.

Cigány festőnők a mai Magyarországon.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Cigány festőnők a mai Magyarországon.

A női festők világa a cigány képzőművészeten belül is különleges és valóságosan tematizált egységet képez. Visszavezethető ez a nőknek a cigány közösségekben elfoglalt helyére és az abban vállalt, véghezvitt és megélt szerepére is.

Az itt kiállító kilenc festő különböző korú, életművüket különböző módon és színvonalon építő, tudatos művész. Olyan alkotók, akik itt élnek Magyarországon, de sokszor Európában ismertebbek, mint itthon; többen állítottak ki csoportosan vagy önállóan a világ legkülönbözőbb helyein. A kiállításon olyan képek láthatók, melyek többnyire az az utóbbi néhány év termései, és így nem a szokásos, kiállításokon többször megjelenő alkotások, hanem elvétve vagy egyáltalán nem kiállított, Budapesten korábban alig látott művek.

A kiállítás egy interjúkötet megjelenéséhez kapcsolódik. A könyv és a tárlat célja az, hogy a cigányság kulturális, művészi teljesítményeibe és az ezek mögött meghúzódó tradicionális normákba betekintést nyújtva hozzájáruljon az értékek bemutatásához; közvetítőként közreműködjön abban, hogy a cigányokról való baszédmód pozitív megváltoztatásában a művészet beváltsa fontos misszióját.

Forrás : Nemzeti színház

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.