Főoldal » Eurovíziós Dalfesztivál: Dánia a győztes, Magyarország a 10.!

Eurovíziós Dalfesztivál: Dánia a győztes, Magyarország a 10.!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Lehet örülni. Két okból aki megfogadta a papírformát (mert igen pl. a Bwin-en is lehetett fogadni) az jól járt hiszen jött a tipp mert Dánia elsöprő bár sokáig szoros küzdelmet hozó, győzelmet aratott. Ami miatt itthon önfeledt lehet majd holnap az egész nap meg végig a hosszúhétvégén ünnepelni az az hogy ByeAlex dala a 10.helyen zárt! Először is grat Alexnek és az egész csapatnak, másrészt pedig ez a vége felé azt kell mondjam hála istennek várható volt mert a külöbzöző szakmai oldalak és a fogadóportálok este felé már egyre többen a top tíz környékére várták. Az elején a szavazásnak még a 2.helyen is voltunk, ami nem sokat jelent de tovább emeli annak a dolognak a fényét miszerint lehet erre a srácra rosszat meg jót mondani egy aránt de nagyszerű volt amit csinált és a közönség is végig tapsolva fogadta és szerette. Még egy 12 pont is volt Németországtól, nos ami azt illeti hogy a statisztikával is foglalkozzunk, az az hogy ez Magyarország Eurovíziós történelmének harmadik legjobb eredménye.


Több országnak is volt egy szakmai zsűrije, amiről már korábbi cikkekben megemlítéseket lehetett olvasni, ám arról nem lett szó ejtve hogy a magyaroknál ezek kik voltak. Hát nem akárkik hiszen ezek voltak:

Balázs Fecó, Jenei Erzsébet, Kiss Ádám, Rakonczai Viktor, Rúzsa Magdi.

Még mielőtt bárki azt hinné hogy itt a Stand Up-os Ádámról van szó akkor szólok téved. Ez egy zeneszerző. A többieket azthiszem nem kell hogy bemutassam. 

Nos hát A győzelmet az a Dánia szereztmeg aki már akkor hatalmasan nagy ovációban részesült mikor még el sem kezdte a dalát. Ez az után volt hogy mindenki egy jó dűlöngélt a fülbemászó kis magyar dalocskára melyet a színpadon előadó ByeAlex maga írt és Zoohacker pedig remixelt. Ez a 17.-ként lépett színpadra és folyamatos tapsot és igen nagy szeretetet és persze egy kisebb ovációt is kapott, ezzel számítani lehetett arra hogy ha ez embereknek tetszik a dal (márpedig szintén egy korábbi cikkben szó volt arról hogy külföldön nagyon kedvelik) akkor meglesz a jó helyezés, és ahogy elkezdődött a műsor már akkor benne volt ez a dolog valahogyan a levegőben. Hiszenz interneten is egyre több helyen említést és utalást tettek erre többen pozitív véleménnyel illeték, és ezzek összességének, a szakmai zsűrik szavazatainak, na meg a közönség tetszsésének és rajongásának elnyerése után jöhetett össze az a 10.hely melyet nagyon meg kell becsülni azok után hogy bár mind a Compact Discót a top 15-be várták minimum a tavalyi évben, valamint hogy Wolf Kati két évvel ez előtt még a győzelemre pályázva lépett színpadra majd még a legjobb 20-ba sem került be és ez hatalmas nagy felháborodást keltett egy gyönyörű eredmény. Valamint ne felejdük hogy ez a magyarok eddigi harmadik legjobb helye a döntőben. Aminek pedig még nagyon lehet örülni hogy három éve folyamatosan döntősek vagyunk kérem szépen! És ez nem kis dolog. Szóval ha szépen össze akarom foglalni akkor azt úgy lehet hogy ByeAlex és a magyar különítmény, jött, látott, megszerették, és sikeres lett. Gratulálunk nekik. Ha lesz rá lehetőség (de ezt nem ígérhetem meg sajnos) akkor a közel jövőben tervezünk egy interjút ezzel a hármassal aki a színpadon volt és persze a stábbal akik velük dolgoztak.


Szóval ott hagytam abba amikor elkezdtem regélni ByeAlexről (és ezzel kicsit szemléltetve azt az érzést ami még mindig benne kavarog az emberben), hogy Dánia illetve annak a szemtelenül fiatal és ezáltal még mindig csak 20 esztendős Emili de Forest nevű énekesnője megnyerte az egészet. Nos az ő produkciójáról sincs már mit mondanom mert még az előzetesekben írtam a dologról és ezzel nem nagyképű akar lenni az ember csak hát feleslegesen nem kell mindent elmondani többször ha az megtalálható visszább. Nos a dán kislány aki csak és kizárólag mezitláb hajlandó színpadra lépni és még a Green room-ban is papucs és minden egyéb nélkül volt abban a pillanatban amikor három ország pontjai előtt voltunk még, és kiderült hogy ő a győztes, mi több s műsorvezetőnő is bejelentette hogy “És most meg fog változni a ruhám színe” vagyis hogy ki is nyert és mi annak a zászlaja, akkor olyan sikongatásban tört ki mint ha a lábába ment volna valami, mondván amúgy sincsen rajta papucs. De a tréfát félretéve, ez egy tipikusan olyan pillanat amelyre lehet készülni, de még az olyan nagyon megrendíthetetlenül ugyanolyan arcú és nyugodt emberek mint mondjuk a tavalyi győztes Loreen sem ugyan azt csinálta azokban a percekben amit szokott hiszen valami el kezd ilyenkor kavarogni az ember fejében. No nem azt modnom hogy le pereg az ember élete a szeme előtt, de valami hasonlóan nagy fantasztikum zajlik le ilyenkor egy agyban. Bár már ő is tudta hogy mekkora esélye van arra hogy nyerjen és ennek megfelelően nagyszerű showt csinált a színpadon és a produkciója mely 18.-ként vonult fel olyan dinamikát vonzott magával mint az Eurovízión győztes dalok szoktak, azért más az amikor valaki csak egyszer-kétszer kap 12 pontot, meg mikor úgy eleve elkezded látnin hogy megfogod nyerni, meg az már teljesen más mikor megynyered. Aztán jön a tipikus érzés mint amikor valaki mondjuk apa lesz, hogy várja a dolgot és amikor megtudja hogy mivan örömében kifut a világból de aztán meg ledöbben (és ekkor még annak a dolognak amit a kezében tart a felelősségéről lehet nem sok fogalma van) hogy jajj istenem most tényleg itt vagyok? És igen a győzelem is hasonlatos ehhez Európában. Mert amikor látszott rajta hogy megnyerte akkor rohangált, mikor meg Eric Saade aki a zöld pihenőben csinálkt interjúkat odaszólt neki akkor meg egyszerűen megállhatott a szívverése egy pár pillanatra a döbbenettől. És hogy mi volt utána? Hát el énekelte a dalt. És ezt is révén megnyerte nagy örjöngés fogadta. Minden esetre hatalmas nagy mosolygásban tört ki mikor teljes felkészültségben megnézte az üzeneteit nagy hamarjában. Az persze az ő korában el nem maradhat. Manapság már az idősebbeknél sem. De ilyen a fiatalság. Hiszen fiatalság bolondság. Vagy Eurovíziós győzelem? Lehet egy-két embernél még azt fogja jelenteni.


És ha már Saadénél tartottunk: A svéd popsztár kiről nem olyan rég délután publikáltam, volt az ki ahogy mondtam a Green roomban csinálta az interjúkat hiszen őt ebből a partyból nem lehetett kihagyni. Hiszen ez egy Európát átölelő buli. Ezért volt az például a 2010-es Norvégiában megrendezett fesztiválon melyet Lena nyert meg a németeknek akkor, hogy volt egy olyan rész mikor az egyik  fiatal srác a neten nézte az eseményeket mikor rászólt a műsorvezető hölgyike, hogy ugyan már Európa rá vár jöjjön már el oda, és ő pedig zenét csinálva e közben szaladt, futott, repült és ami még belefért. Aztán ilyen volt az is hogy egy zenére melyet arra találtak ki mint alkalom több ország utcáin is elkezdtek táncolni a résztvevők és ezt videón éslőbe mutatták.

Most pedig Saadánek az a feladta jutott hogy azt a Petrát helyettesítse akiről kiderült aki még nem tudta volna hogy ő bizony nem csak egy ilyen műsört tud hamasítatlan stílusban elvezetni, de még énekelni is tud hiszen szinésznő. Plusz ki nem maradhat az sem hogy miből jött rá az ember. Hát abból hogy összesen három ruhában jelent meg a színpadon, és ebből a második a svéd színeket takarta majd egy humoros összeállítás után a svédeket bemutatva énekelt egy dalt. Jól énekelt mi meg egy jót szórakoztunk, mondjuk ezt. A harmadik ruha azért kellet mert egyrészt lehet az előző kettő koszos lett, másrészt pedig koreográfia szerint az ” eggyek vagyunk vagyis we are one szlogent takaró lepkét mely a nyerte ország zsászlaját viselte, vetítették rá gyönyörűen.  Itt derült ki a hogy a Stylist aki az ő öltözékét is tervezte nem csak hogy az egész stábot beöltöztette, de még az operatőrnek is adott egy női jelmezt. Na ott mondjuk nagyon lehetett hireten nevetni. Ügyesek voltak a svédek mert nem tudom miért de valahogy az egész hét olyan csodálatosan kerek volt. Jól lett megszervezve a rendezvény az fix, és tegyük hozzá hogy egy kicsit még mindig most is pedig alig lett vége hiányzik a dolog, de ugyanakkor pedig pont elég volt belőlle. Szóval férne még de jól laktam. Köszönöm Malmö. De nem is ez a lényeges.


A második helyen az az Azerbajdzsán végzett akik ismét egy nagyon ütős produkciót küldtek ki. Hiszen az elmúlt néhány évben hihetetlül ügyesen feljöttek, és ott vannak az élmezőnyben. Ki tudja hogyan de valahogy mindiog tudnak egy olyan dalt választani ami annyire megállja a helyét egy ilyen fesztiválon hogy majdnem vagy akár meg is nyeri. Nos 2011-ben a kutya nem gondolta volna a svédek vezetése után hogy ők nyernek, de meg lett és ezek után hazai pályán is jó helyzést értek el hiszen az első ötben zártak.Most végig azt lehett látni a szavazáson hogy az hogy az esélyeknek megfelelően ők ott voltak a dobogón és a második helyért is nagyot kellet küzdeniük, hiszen a másik odavárt ország Ukrajna sokáig előzgette oda vissza, ám végül ők a harmadikok lettek. A norvégoknak bár nagyon sokan várták nem lett meg a dobogó. Érdemes megemlítenib azokat az olaszokat akik a 2011-es visszatérés alkalmával a 2.helyen értek be, majd egy évvel az után is jól szerepeltek, és idén is meglett a top tíz, így volt minek örülni hiszen eddig nagyon jól alakulnak a dolgok, és bár egy automatikusan döntős országgal kapcsolatban a “jajj de jó már nekik” gondolatokon kívül is lehetnek olyan érzései az embernek hogy ez akár negítvum is lehet, mert aki nem jártas ebben csak nézi és esetleg szavaz és így ezáltal csak is annyit hall a dalokból amennyit a rövid bemutatkozásban láthat az elődöntők szüneteiben, annak nem biztos egy első hallásra megtetszik egy produkció. Mert hogy az az egyetlen egy alkalom amikor elénekli nagyon ütős kell hogy legyen. Feltéve ha az adott nemzetet ez hogy ott mi lesz érdekil e. De őket igen is érdekli és jól is szerepelnek mint azt a mellékelt ábra is mutatja.

 A szavazás elejében egyébként igen érdekes volt látni, egyrészt hogy mi magyarok egyre jobban mosolyoghattunk és ott aztán el lehetet dobni a távriányítókat egy pár percre a kezekből, mert még 2.is voltunk, valamint hogy bár ott elkezdett kialakulni az a fajta állandóság melyből nem lehetett olyan könnyen kikerülni, ám a nagy esélyesek az első 5-6 ország után kezdtek el egyre jobban felkapaszkodni oda ahová várták őket.

Írország helyzete egyébként talán a legérdekesebb. Mindannak ellenére hogy összesen 7-szer nyerték meg a dalfesztivált amivel eddig a legeredménysebbek, most leszállóágban vannak. És ez nem véletlen talán. Ha jól megnézzük azok a Jedward ikrek akiket 2011-ben kiküldtek hatalmas nagy sikert arattak, és ezek bár nem ők voltak a legeredményesebbek de tiszesen helyt álltak. Maguk is elmondták hogy el akarnak menni 12-ben is és meg is tették majd aztán ők voltak azok akik közölték hogy ha nem nyernek jönnek jövőre azaz mostmár idén is. A dal nem volt olyan rossz és jó lett volna egy top 13-ba minumum, de ebből még az sem lett annál három hellyel szereztek rosszabbat. Idén nem jöttek hiszen a válogatót nem ő nyerte, aki nyerte az pedig bár döntős lett így is csak az utolsó. A dallal talán leginkább két próblémát lehetett felsorolni. Az első hogy nagyon rtemekül énekelt a főszereplője az egésznek, csak hát lett volna olyan pillanat amikor ezt nem kellet volna. Mert egy olyan stílusú számnál mint amilyennek a refrénjében olyan alap van az ének mellet amilyen, lehet jobb lett volna ha egy ideig megy az ének majd egy ideig nem. És ha ezt a refrénben összehozzák az jó lett volna. A másik talán (de ezt csak indoként kerestem meg tehát nem kell annyira ezt komolyan venni) a koreográfia amit azért lehet felróni, mert egy ilyen számhoz jobban illett voltna egy színes rajzolt, háttér vagy egy kicsit sötétebb megvílágítás, de esetleg egy másfajta tánckar sem lett volna rossz ötlet akármiről is szól a dal. De hát ez van ők meg majd csak valahogy beletörődnek. Nekünk ilyen hanyatlásunk akármekkora esélyel pályáztunk az elmúlt két évben volt. De egyelőre úgy tűnik vége. 

Ami még most így hirtelen eszembe jut mint indok hogy miért is végez ott az ír különítmény ahol az még azért lehet ami otthon van. Hiszen otthon nincs egy konrkét válogató, csak a rádiós szavazás után egy péntek esti műsorban dől el ki az aki képviseli az íreket majd. Nem azért de egy olyan nemzetnek melyben a vérében az Eurovízió és a legsikersebbek közé tartozik így evidensen külön mindig odafigyelnek rájuk, azóta meg pláne hogy itt voltak a Jedwardok, elkéne egy rendes előválogató. És ennek legjobb példája Magyarország. Van egy nagyon be reklámozott DAL neveztű produkció melyben az elődöndtők után a nézők és a zsűri kiválasztja a győztest. És lássuk be. Van értéke és nézettsége a show-nak és ha azt nézzük a tavalyi válogató dalai még hónapokig ott voltak az elején a top listáknak. Ez volt a cél, hogy a magyarokat vissza vinni úgy az Eurovízióra hogy annak legyen is hagyománya és érteleme valamint hogy egy szerethető műsort dobjanak össze melyet a Duna World és az internet segítségével nem csak az M1-en és itthon hanem a világon bárhol lehessen élvezni. Hiszen ahogy arra többször is tettek utalást a döntőben Ausztráliában is figyelemmel követték az eseményeket.

Ennyit tehát a döntőről, melyről ígérem még lesznek írások és érdekességek levezetésként, és mert ne sértődjenek meg a többi ország tagjai sem őket is kielemezzük így pl. azokat a finneket akik még a döntőben is (bár sokan előre ellenezték) eljátszották a lányok csókolózását, meg aztán az eredeti hivatalos produkcióban mely ugye a műsorvezetőnek volt adva, ott is volt egy nekem közötti dolog, ám itt fériakról volt szó majd jellemezve hogy Svédországban ilyen is van összeadta őket. Ők is belesznek mutatva még ha nem is mindenki. Magyarország egyébként összesen 15 nemzettől kapott pontokat, a résztvevő 39-ből ami egy nagyon jó arány pláne hogy 84 pontot gyűjött be! Gratulálunlk.

Magyarország pontjai:

6 pont San Marino
3 pont Svédország
8 pont Albánia
7 pont Hollandia
2 pont Szerbia
2 pont Norvégia
3 pont Olaszország
10 pont Finnország
6 pont Bulgária
4 pont Észtország
12 pont Németország
2 pont Görögország
4 pont Horvátország
10 pont Svájc
5 pont Litvánia

A győztes dala: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=p3f9v8ebuD4

Képek és a pontok forrása: Eschungary.hu/Magyarszo.com/Eurovision.tv

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.