Főoldal » Fogságban

Fogságban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Denis Villeneuve filmje thrillerként és drámaként is megállja a helyét. Két szomszédos család kislánya Hálaadás napján eltűnik. Az utcában parkoló lakókocsi vezetője lesz az első számú gyanúsított, de mivel a kocsiban semmilyen bizonyítékot nem talál a rendőrség, így elengedik a fiút. A film innentől kezdve több szálon fut. Az egyik apa (Hugh Jackman) úgy dönt, hogy kezébe veszi az irányítást, bízva abban, hogy megérzései nyomra vezetnek. A nyomozást vezető rendőr (Jake Gyllenhaal) pedig elkezdi kibogozni az ügy szálait.

A  Fogságban részben emlékeztet több olyan thrillerre (pl.: A Zodiákus vagy az Életeken át) melyek valamilyen gyilkosság vagy eltűnés miatt indított nyomozásról szólnak. Ugyanakkor a gyermekek eltűnése miatt a család drámája is éppen olyan hangsúlyos. Rögtön eszembe jutott az Elcserélt életek című film. Itt is végig érezhető egyfajta depresszív, borongós hangulat, ami nem csoda, hisz a legnagyobb tragédia ami érhet egy szülőt, ha a gyermekével bármi is történik. A film abszolút főszereplője Hugh Jackman, aki mindenre képes gyermeke megtalálásáért. A rendező ügyesen tesz fel olyan etikai kérdéseket, mint például, hogy szülőként meddig mehetünk el, hogy megmentsük gyermekünket. 

A rendező korrekt munkát végzett. Végig izgalomban tartja a nézőt és még gyakorlott thriller nézőként sem könnyű rájönni az összefüggésekre. Időről-időre újabb és újabb gyanúsított kerül elő, a végén már azt sem tudjuk, hogy ki az aki valóban ártatlan és ki az aki nem. A film atmoszférája is nagyon erős, sötét tónusok dominánsak végig. A szereplők pedig egytől-egyig tökéletesek. A két főszereplőn kívül ki kell emelnem a mindig zseniális Paul Danotot vagy a szintúgy remek Viola Davist és Maria Bellot. A Fogságban egyetlen gyengesége a hossza. 153 perces, ami nagyon sok. Rengeteg dolgot ki lehetett volna hagyni, és ettől csak jobb, feszesebb vonalvezetésű lett volna a film. Ezt leszámítva egyszer mindenképpen ajánlom minden thriller kedvelőnek. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.