Főoldal » Forráskutatás Csóron

Forráskutatás Csóron

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kedves Ifjúság! Forráskutatási versenyt hirdetünk fiatalok részére. 

A feladat lényege, hogy Csór községről és a környező, hozzá tartozó vidékről a legtöbb régmúlttal kapcsolatos információt összegyűjteni.

Példák: Történelmi események leírása, régi tájegységek, utcák stb. nevei, híres emberek (miről?), életrajzgyűjtemények, régiségek, interjúk, kép- hangfelvételek, stb.

A kutatás időszaka: 2012 március 01.- 2012 augusztus 01-ig tart.

A forráskutatás lehetőségei

Források:

1.      A tájékozódást a rövid összefoglalásoknál célszerű kezdeni

2.      Az anyaggyűjtés a téma megközelítésének első érlelődési ideje. Közben, akarva-akaratlanul, új szempontok kerülnek előtérbe, a meglévők más összefüggésbe helyeződnek.

3.      A jegyzeteknek a forrás legfontosabb bibliográfiai adatait is tartalmazniuk kell: az információ forrása, helye, ideje, ha lehet fotó, rajz, térkép, bármi egyéb.

4.      Mivel jegyzeteinket valószínűleg nem abban a sorrendben fogjuk használni, ahogy a gyűjtést végeztük, érdemes cédulákat, kártyákat használni, melyeket aztán témakörök szerint tudunk rendezni.

5.      Anyaggyűjtés alatt nem csak a szakirodalmi források módszeres összegyűjtését és kivonatolását értjük, hanem minden egyéb, arra irányuló tevékenységet, amely révén többet megtudhatunk a témánkkal kapcsolatban.

6.      Tehát anyagnak minősülhet például egy személy szóbeli közlése, egy interjú, hang, vagy képfelvétel is.


A terjedelem nincsen meghatározva, de természetesen sok múlik rajta. Lehet elektronikusan, kézzel írott formában, stb. elkészíteni. Gyakkorlatilag egy “tanulmánynak” minősül: főcim, tartalomjegyzék, témák, összegzés, vélemény, kiegészítések, csatolmányok, stb.

A legjobb pályamunkákat publikáljuk, terjesztjük, és természetesen jutalmazzuk. Díjátadás: 2012 augusztus 20-án 11 órakor, Szent István és az új kenyér ünnepén a Csóri Kemencés udvarban.

A műveket Madár Zsoltnak kell eljuttatni. /30-567-4143/, zsoltmadar@vipmail.hu, csoricsukasok.hupont.hu weboldalon egyéb info.

Jelmondat: “Töretlenül növekedjen az őseink iránti érdeklődés!” Keressétek fel az idősebb embereket Csóron, és beszélgessetek el velük!

Tisztelettel:

Madár Zsolt /Csóri Csukások Túraszakosztály elnök/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.