Főoldal » Giselle 3D-ben

Giselle 3D-ben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Magyarországra is elérkezett a világújdonságnak számító 3D balett vetítés. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a nagy múltú szentpétervári Mariinszkij Balett Giselle című előadását vetítik október 28-án, mely a világ első 3D technológiával rögzített balettje. 

Giselle, a jellegzetesen romantikus baletthősnő a darab első felében még eleven életvidám parasztlány, aki később szerelmi bánatában elpusztítja önmagát, a darab második felében már mint misztikus túlvilági árnyalak: vilii lebeg a színpadon.
A villik mondabeli kísértet-menyasszonyok, akik hűtelen földi kedvesükért éjfélkor feljönnek sírjukból, holdfényes völgyekben, erdőkben, csapatokba verődve imbolyognak, amíg arra nem vetődik, akire várnak. Addig nem tudnak megnyugodni, amíg halálos táncba nem csalogatják, halálra nem táncoltatják a hűtlent.

Az 1841-ben bemutatott Giselle talán az egyetlen romantikus balett, amelyet a világ minden jelentős balettszínpadán mind a mai napig játszanak. Adolphe Adam zeneszerző, és Jean Coralli, Jules Perrot és Marius Petipa koreográfus mesterek alkotása töretlen népszerűségnek örvend. A régi mondák, tündérmesék hol varázslatos, hol félelmetes világába kalauzoló története, a holdfényes völgyeket, titokzatos erdőket, kies mesetájakat ábrázoló díszletei, és a lenge tüllszoknyában, színes paraszti ruhákban előadott légies könnyedségű táncai mindig is ideális menedéket nyújtottak a hétköznapok sokszor fárasztó forgatagában. „Minden, ami titokzatos és távoli, földöntúli, az intim és termékeny viszonyba került a balettel” – mondta egykor Théophile Gautier, a librettó szerzője.

A világ első számú balettszínházai között számon tartott szentpétervári Mariinszkij Balett úttörő vállalkozásra szánta el magát, amikor 2010-ben a Valerij Gergijev rendezte Giselle előadását a legmodernebb technikai megoldások alkalmazásával 3D-ben rögzítette, és 2011-ben a világ számos országában bemutatta. A közép-európai országok közül elsőként Magyarországon, az Urániában látható 3D-s mozi egészen újszerű módon jeleníti meg egy klasszikus balett előadás szépségét, lendületességét, a nézők az Uránia nézőterén is úgy érezhetik, mintha a Mariinszkij Színház legjobb páholyát kapták volna egy estére.

A Natalia Oszipova és Leonyid Szarafanov főszereplésével megelevenedő történet egy egyszerű falusi lányról szól, aki halálosan beleszeret egy parasztnak öltözött, dölyfös hercegbe. Az idillt a herceg csalfasága darabokra zúzza, a lánynak fájdalmában meghasad a szíve. A balett második felvonásában Giselle szellemmé változva kísért a színpadon, bosszúszomjas nőlelkektől, a villiktől övezve, de a szerelem ereje legyőzi még a halált is, és a lány bocsánatot nyer egykori, immár bűnbánó kedvese számára.

Zene : Adolphe Adam
Rendező: Valerij Gergijev
Koreográfus: Jean Coralli, Jules Perrot és Marius Petipa
Librettó: Vernoy de Saint-Georges, Théophile Gautier és Jean Coralli
Vezényel: Valerij Ovszjanyikov
Díszlettervező: Igor Ivanov
Fővilágosító: Vlagyimir Lukasevics

Szereposztás:
Giselle: Natalia Oszipova
Albert herceg: Leonyid Szarafanov
Hans: Ilja Kuznyecov
Myrtha: Jekatyerina Kondaurova

Részletes program: www.urania-nf.hu

Fotó: Mariinszkij Színház ©

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.