Főoldal » “Így éltek ti” – Magyar viszonyok, karakterek a dualizmus korában

“Így éltek ti” – Magyar viszonyok, karakterek a dualizmus korában

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy elfeledett művész. Egy ritkán előtérbe kerülő művészeti ág. Függőség kora, avagy boldog békeidő, mely mára már történelemmé formálódott. Melyről a mai generáció vajmi keveset tud. Osztrák – magyar összeolvadás, egy reális kompromisszum a monarchia keretein belül. Kettősség a társadalomban, fellendülés a gazdasági, folyamatos változások a politikai szférában.

Erről szólt Magyarország helyzete a dualizmus korában. Ennek a feszültséggel, boldogsággal, változásokkal teli – kiemelkedő karakterekben gazdag – időszaknak a felidézésére szolgál, az a Faragó József gúnyrajzaiból, karikatúráiból, metszeteiből nyílt kamarakiállítás, mely „Így éltek ti” címmel, 2012. október 11-től, a Magyar Nemzeti Galériában tekinthető meg. A közel hatvan művet felsorakoztató tárlat érdekessége, hogy ugyanezzel a címmel, egyazon napon a Szépművészeti Múzeum otthont adott, Honoré Daumier, – a korabeli francia politikai életet kifigurázó – élces hangvételű litográfiáinak.

Faragó József (1866-1906) a századforduló egyik nagy hatású, jól ismert gúnyrajzolója volt, aki megújította a politikai karikatúra műfaját Magyarországon. A Borsszem Jankó, majd a Kakas Márton munkatársaként maró gúnnyal parodizálta a politikai élet kiemelkedő alakjait, küzdelmeiket nyers humorral jelenítette meg grafikáin, rézkarcain. Rajzain kitűnően felismerhetők a napi politika szereplői, éppen ezért – valamint a kor jellemzőinek ismeretében – találó munkáit szöveg nélkül is felismerte a korabeli humorlapolvasó. Nem úgy, mint a fiatalok, akik ennek hiányában csupán elveszve csodálhatják a művész részletesen kidolgozott grafikáit.

A Galéria tárlata két termen keresztül mutatja be a művész korszakait, azonban a megszokott kompozíciótól eltérően. A látogató csupán a kiállítótermek egyik részében, egy vízszintes, kronologikus sávban elemezheti a karikatúrákat, ami megnehezíti a helyzetét. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon minden alkotást látott-e, vagy talán kimaradt egy-kettő mű? Kissé zavaros. Koncentrációt igényel. Amolyan kiállítás a kiállításban.

Az alkotások tematikus sorrendben követik egymást, a korszakok, szakaszok az irányító jellegű bemutató szövegek segítségével tökéletesen elkülöníthetők. A politikai karikatúrák bevezetéseként, a „Sohse halunk meg” feliratot látva, talán eszünkbe jut Koltai Róbert 1993-as sikerfilmje. Ez az asszociáció azonban ez esetben túlmutat a lényegen. A gúnyrajz előterében kimagasló figurák ugyanis csupán azt jelzik, hogy a szórakozást leigázza a pénzügy, a közoktatás, és a belpolitika. Ezek határozzák meg egy nemzet életét. Azaz ezeknek kellene. Mégis mintha az utóbbi élne elnyomásban. A kor kritizálása, a társadalmi, gazdasági visszásságok hangsúlyozása mellett a politikai élet ismert szereplői kerültek a középpontba. Eltúlzott alakok, aránytalan emberábrázolás, ugyanakkor részletesen kidolgozott formák. Apponyi Albert jellegzetes testalkata Faragó állandó céltáblája, megjelenését az Eiffel toronyhoz hasonlítja. Emellett Széll Kálmán, a mindenkori miniszterelnök is kedvelt karikatúraalanya.


Tovább haladva, „Tíz szobor” eredeti szatíráit elemezhetjük, melyek között egyházi vezetőtől kezdve, ellenzéki vezéralakon át, konzervatív újságíró is található. A díszviseletbe öltözött, jól megtermett huszár, a boldog békeidők „habzsi-dőzsijét” ötvözi, a hazáért harcba vonulók eszményképével. Az alakok ábrázolásánál az alapvető személyiségjegyekre támaszkodik az alkotó, aki egyaránt ügyel a szoborszerű hatás visszaadására, és a karikaturisztikus megjelenítésre is. A gúnyos hangvételt Kozma Andor csattanós versei erősítik fel.

Faragó József a későbbiekben műalkotásokról is készített, olykor gyengédebb, máskor csípős hangvételű karikatúrákat. A festményekről, szobrokról készült rajzok, melyek a szoba következő szegletében láthatók, teljes mértékben visszaadják az eredeti művész alkotását. Faragó ugyanis a jellegzetes vonalakat kiemeli, és csak minimálisan változtat a kompozíción. Élethű példái ennek Szinyei Merse Pál: Majális című festménye, vagy Révész Imre: Panem-je. A művész nem megbántani akar, sokszor barátaival élcelődik. Ferenczy Károly, Csók István, Vaszary János, Benczúr Gyula képei visszatérő elemei Faragó munkásságának. Karikatúráiban, ebben az időben a művésztárs tisztelete, elismerése játszik fontos szerepet.


A terem utolsó részében művészi grafikák, rézkarcok várják a Galériába látogatókat. A „Ház folyosóján” című alkotáson felismerhető Tisza Kálmán alakja, ahogy a Parlament folyosóján ülve hallgatja a bent zajló vitát. A szakasz legkiemelkedőbb alkotása azonban a „Mutamur”, melyen Faragó egy koponyával néz farkasszemet a szivar füstjén keresztül. A koponya szájának szegletében kárörvendő vigyor rajzolódik ki, ahogy a művész kigúnyolja a halált. A gúny azonban hamarosan beigazolódott. Faragó, művészi karrier iránti vágya ugyanis nem teljesedett ki, így a karikaturista az öngyilkosságba menekült. Ez a tárlat, mely 2013. március 3-ig tekinthető meg a Galériában, segít emlékezni a karikatúra méltatlanul elfeledett képviselőjére.

A jó karikatúra ugyanis akkor is él, ha a bennük karikírozott személyek, események, maga a kor már halott.


“Így éltek ti” – Faragó József (1866-1906)

Magyar Nemzeti Galéria

2012. 10. 11. – 2013. 03. 03

Kurátorok: Földi Eszter, Hessky Orsolya

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.