Főoldal » Így láthatunk a jövőbe – Electrolux design lab 2013

Így láthatunk a jövőbe – Electrolux design lab 2013

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hallottunk már az Electrolux design lab nevű versenyről? Nem? Akkor mindjárt kiderül mi is a lényege ennek. Egy olyan tervező verseny, melyen sok-sok fantasztikus találmány lelhető fel, ezzel pedig a jövőbe pillanthatunk. Viszont nem mindenki lehet a legjobb. Csak egy igazi győztes van, ez pedig az idei évben a Mab nevű takarítórobot lett. Nem olyanra kell gondolni viszont, mint amit eddig megszoktunk vagy a TV-ből gyorsan megrendeltünk. Ez annál sokkal komplettebb és kreatívabb is egyben. És ami plusz öröm, hogy a top 20-ban ott volt egy magyar versenyző is. 


Ki hitte volna (mondjuk az aki utána nézett :) ), hogy már 11. alkalommal került ez az esemény megrendezésre. Az, melyben idén több változás is volt. A lényege, hogy ebben az évben több szakaszban kellett a pályaműveket elkészíteni. A téma pedig a városiasodásból eredendő problémák megoldása volt. 


Mi is ez pontosan? 

Ez nagyjából arról szólt, hogy miután manapság egyre többen választják a vidéki környezet helyett a városi életet, így ennek köszönhetően sokkal kisebb hely áll rendelkezésünkre napról-napra. Így azonban praktikus megoldásokra van szükségünk, olyanokra, amik kis helyen is elférnek, de hasznosak is egyben, méghozzá úgy, hogy eközben időt és energiát spórolunk meg. Nem kis dolog, de hála az égnek rengeteg kreatív ember jelentkezett és indult el, köztük az a Csernátony Fanni, aki a top 20-ba is bejutott. 

A verseny lényege, hogy olyan termékek, kiegészítők, tartozékok és szolgáltatások tervei szülessenek a formatervező hallgatóktól, vagy éppen a nem oly régiben le diplomázottaktól, amelyekkel lépést tudunk tartani a folyamatosan fejlődő dolgokkal és mindehhez alkalmazkodni tudunk ennek köszönhetően. Mindezt várja el az Electrolux, amely által létrehozott pályázaton az adott témán belül három területet választhatnak, melyen is szeretnének munkálkodni. Ezek a közösségi főzés, friss levegő és a tiszta otthon kategóriája. 

Az ebben létrehozott tervekkel viszont egy nagyon fontos dologra oda kell figyelni, egészen pontosan annak tervezéskor már bele kell kalkulálni: a termékeknek a vállalat hagyományaival abszolút összhangban kell lenni. Tehát tükröznie kell a svéd dizájn értékeit. A környezettudatosság, az intuitív és egyszerű használat, valamint az esztétikus megjelenés pedig, ahogyan az már megszokott volt, úgy az idén is alapkövetelmény. 

A 2013-as változás: 

Több szakaszban kellett dolgozni, ez pedig teljesen más volt az eddigiekhez képest, de már csak ezért is adtak oly nagy segítséget a munka során az Electrolux dizájnerei. 

Az első részben a koncepció megalkotása volt a lényeg, majd hogy ezek után meglegyen a látványterv, ha pedig az is megvan akkor minden műszaki részlet kidolgozása következik. A cég szerint így folyamatosan tud fejlődni az adott terv. Ezek után a szakemberek kiválasztották a legjobb pályaműveket a második fordulóba, ahol a közönség is szavazhatott olyan szinten, hogy a legjobb 80-ból ők is továbbvihettek egy tervet a legjobb 8 közé. Ez már a döntő volt és a mi nagy örömünkre ott volt a top 20 között Csernátony Fanni is. Ő a MOME diákja, munkája pedig egy tengervízzel működtetett légtisztító rendszer volt.

Az utolsó lépcsőfok a 8-as finálé volt, itt pedig a zsűri döntötte el a győztes kilétét, az innováció, az intuitív tervezés és a fogyasztói igények kielégítése alapján. Mert hát végtére is, egy cégnek, mely termékeket gyárt s ad el, mi lehetne a legfontosabb a statisztikai adatok szépsége mellett, amennyiben ily módon a tökéletességre törekszik? Bizony, a kényelmi szempontok és hogy mindennel amit csinálnak, könnyebbé tegyék a vásárlók életét és persze ahogy praktikusabbá is. 


Nos aki ezt a versenyt és az ezzel járó pénzdíjakat, mely egy hat hónapos fizetett gyakornoki állás a vállalatnál és plusz 5000 euró volt, a kolumbiai Adrian Perez Zapata kapta meg. Ő egy olyan robotizált takarítószerkezettel nyert, mely a Mab névre hallgat, a lényege pedig (azon kívül,hogy látványos), hogy a lakás szkennelése után önállóan küldi ki a napelemmel töltekező tisztító rajt, és gyűjti vissza a koszt a kaptárba. Ott a vizes propellerekről begyűjtött kosz egy filter segítségével különül el, és készül újabb tiszta vízalap a takarításhoz. Olyanokat vert meg a döntőben ezzel, mint például a 3d ételnyomtató. 

Nos reméljük találkozunk majd vele az üzletekben is, a győztesnek pedig sok sikert kívánunk! Persze azért a második és a harmadik helyezett sem távozott üres kézzel, mi több ki ne hagyjuk a közösnég szavazás nyertesét. Elvégre ő is egy győztes volt eme versenyben. Előbbiek sorrend szerint 3000 és 2000, míg utóbbi 1000 euróval lett gazdagabb. 

Részforrás: Dasmodell.postr.hu, Electrolux.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.