Főoldal » Ilyen lesz a tűzijáték – avagy így készül az ünnepi műsor

Ilyen lesz a tűzijáték – avagy így készül az ünnepi műsor

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Csak kínai bombák, Havasi Balázs zenéje és még sok más szempont, ami alapján összeáll majd a nagy show ma este Budapesten. Íme hogyan készül az augusztus 20.-i tűzijáték a fővárosban. 

Nem könnyű meló összeállítani egy tökéletes show-t, főleg ha egy nemzeti ünnepről van szó. A nagy show természetesen az, amit általában a programok közül a legtöbben tekintenek meg, vagyis az ünnepi tűzijáték, estére. Az augusztus 20.-i tűzijáték és minden hozzátartozó dolog összerakása azonban nagy aprólékos egy munka. A Pyro-1 Kft. fog dolgozni a rendezvényen, mely már elég tapasztalt a szakmában és nem először szervezik az ünnepi robbantásokat. Mint említve lett nagy munka van ebben. Ennek megfelelően szombaton már hatalmas sürgés-forgás volt látható az építési területnek számító részeken, tehát azokon a helyeken, ahonnan például a rakétákat fellövik majd. 

Kínai a bomba:

A munkát nehezítette, hogy rettentően meleg volt, ám a tűzijátéknak ez nem probléma, hiszen nem árt neki a magas hőség. Elektromos gyújtással rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a bombák egy fekete vetőcsőből indulnak majd útjukra, míg a rakéták saját meghajtással is képesek elindulni, mindenféle cső nélkül. De ha már a vetőcsőről szó esett, akkor ne menjünk el mellette: ezeket a csöveket, egészen pontosan annak tetejét, műanyaggal kötik be, ami miatt kicsit befőttre hasonlíthatnak, viszont így egy esetleges csapadék sem tud kárt tenni benne. Ez is az egyik olyan lényeges szempont, amely hozzájárul a tökéletes műsorhoz. A bombákat tartalmazó csöveket, egyébként egy szögvasból hegesztett virágtartóhoz hasonló asztalkába állítják bele. A kilövés pontos szögét ezzel lehet beállítani


És hogy a bombák miért kínaiak? Nos a legjobbakat már nagyon hosszú ideje ott gyártják, így ezekben rettentően jól meglehet bízni. Ami az egyik különlegességük, hogy a legfontosabb összetevők egyike, a rizspapír. Természetesen a fémsók és a robbanóanyag mellett. Furán hangozhat, de ebbe csomagolják őket, ezek után amikor a vízbe landolnak, már akkor szétáznak. Környezetbarátabb megoldás, sőt biztonságosabb is, mert a lehulló műanyag darabokkal ellentétben, ezek nem szemetelnek és senkit nem fognak fejbe verni.

Honnan indul a dolog?

Egy szép nagy hardverrel indítják majd a tűzijátékot, természetesen a megfelelő sorrendben és az előre leírt koreográfia szerint. De ennyire még ne szaladjunk előre. Nézzük mivel is indulnak majd el a dolgok: az indítást rádiókapcsolaton keresztül végzik el, ebben pedig egy komplett szimulációs szoftver segít. Ebben az összes ismert tűzijátékgyártó kínálatában elérhető rakétát felviszik, Így pedig nagyon egyszerűvé válik a munka, hiszen csak ki kell választani az adott bomba típusát, a képernyőn pedig a valóságnak megfelelő minták és színek jönnek elő. A szoftver még egy külön látványterv elkészítésére is alkalmas, amellyel előzetesen meg lehet mutatni a megrendelőnek, hogy mire számíthat. Ezzel a szoftverrel készült a budapesti tűzijáték idei előzetes videója is. Ezt a cikk alá mellékelt linken lehet megtekinteni. Tekintve, hogy rádiókapcsolaton keresztül indulnak a bombák, így egy nagyon erős digitális titkosítással védik magukat az esetleges behatolóktól.

A Pyro-1 Kft. nem újonc a szakmában, sem az állami ünnepség ezen szakaszának lebonyolításában. Miután már két éve csinálják Budapesten az augusztus 20.-i tűzijátékot. Most abszolút nincsenek könnyű helyzetben, mert még vihar is jöhet, ez pedig hamar megakadályozhatja az esemény lebonyolítását. Illetve maradjunk annyiban, hogy odébb csúszhat a dolog. Viszont a profi munka az profi munka. Minden eshetőségre felkészültek!

Fontos  precizitás:

Nem mindegy, hogy melyik rakéta mikor indul el és milyen zenére. Ez nemcsak a robbantást elvégzőknek volt fontos, hanem annak a Havasi Balázs zongoraművésznek is, mely az államalapítási ünnepek zenéjét komponálta meg.  Neki a pirotechnikusokkal is együtt kellett működnie.  Ami talán a legfontosabb volt a show kialakításában, hogy egy lassúbb vagy kisebb hangerejű zenéhez, a rakéták is halkabban durranjanak el.  Ami szintén elengedhetetlen volt, hogy ne legyen túl egybefüggő a dolog, így tehát a zeneszámok és a bombák lövését tekintve is be kellett iktatni kisebb szüneteket. Ez főként azért fontos, hogy a nagy füst el tudjon szállni, így pedig minden a lehető legjobban látható legyen a nézők számára.

Ezek a szünetek körülbelül 10 vagy éppen 20 másodperc körüliek lesznek. A szervezők nagyon  odafigyelnek minden ilyesmire, így pedig  másodpercre pontosan le van osztva a program. Ennek megfelelően mindenkinek és mindennek megvan a maga helye és rendje. A Pyro-1 csapata és a különféle biztonságért felelő szervezetek is egy irányító pontról fogják követni az eseményeket (miközben az irányító progi mindent elintéz magától). Eközben az uszályokon egyenként, két-két pirotechnikus lesz jelen. Ha bármi baj történne (ne adj isten), akkor ők közbe tudnak avatkozni.

Annak érdekében, hogy senki sem sérülhessen meg, természetesen megvan a kötelező védőruházat. Ez egy térdig érő kabát, ami nem mellesleg tűzálló, így igen vastag. Akármilyen meleg is van, ezt mindenképpen hordaniuk kell.

Gyakorlatilag minden készen áll, így ha az időjárás is kegyes marad, akkor már csak a várva várt műsor hiányzik! Kíváncsian várjuk, hogy milyen lesz. Mindenkinek jó szórakozást és kellemes ünnepet!

A bemutató videó: http://www.youtube.com/watch?v=-ReVlROCsNc

Forrás: Origo.hu/Csibeszkemagazin.hu


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.