Főoldal » Kulturális Örökség Napjai 2012. szeptember 15-16.

Kulturális Örökség Napjai 2012. szeptember 15-16.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Idén már 50 országban rendezik meg az Európa Tanács védnökségével az egyre népszerűbb örökségi napokat, melyet idén szeptember 15-én és 16-án tartanak meg Magyarországon is. Számos célja mellett a fő cél az, hogy a nagyközönség figyelmét felhívja kis országunk szellemi örökségére és az épületek értékeire.

De honnan is indult az egész? A franciáktól 1984-ben jött az ötlet. Ott rendezték meg a Historic Monuments Open Day-t, mely az a céllal indult el, hogy azok a kiemelkedő műemléképületek (amelyek nagyrészt zárva vannak) egy hétvégén nyissák ki kapuikat, és ingyen, szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat. Óriási siker lett, így egy évre rá az Európa Parlament felkarolta a dolgot, és nemzetközi méretűvé tette. 1991-ben már az Európai Unió segítségével intézményesítette és útjára indította az European Heritage Days (Európai Örökség Napok) rendezvénysorozatát. Az esemény megszervezésének és gyakorlati végrehajtásának felelősségét egy nemzetközi koordinációs irodára bízta, mely 2001-től Portugáliában székel.

A cél, hogy a rendezvénysorozat egyfajta mozgósító akció legyen, mely a polgárokban erősíti a kulturális örökség megóvásának igényét. Fontos szerepet játszik az európai identitástudat kialakításában, mivel Európát egyfajta gyűjtőhelynek lehet nevezni, amelyet a kölcsönös megbecsülés, megértés és a másság elfogadása jellemez (remélem).

Szerencsére, mára már „kinőtte” magát, így nemcsak az EU-ban, hanem a Baltikumtól a Balkánig, Izlandtól az Ibériai-félszigetig, 50 országban rendezik meg e jeles rendezvénysorozatot.
Az esemény megvalósítását minden egyes országban nemzeti koordinátorok fogják össze, akiknek a munkáját rendszerint helyi szervezők, aktivisták, civil szervezetek képviselői segítik.

A legelső Kulturális Örökség Napjai rendezvényt először Magyarországon 1999-ben rendezték meg.

Az idei Kulturális Örökségi Napjai üzenete: „Kulturális örökségünk többletértékként hat életminőségünkre, pozitívan befolyásolja életünket. Idei témánk gazdag gondolati párhuzamokat, asszociációkat nyújt, örökségi értékeinkhez való viszonyunkat boncolgatja. Örökségünk fizikai valóságában megőrzött üzenete aktuális. Újragondolása, megélése lehetőség örökségi és környezeti tudatosságunk növelése érdekében. A múlt értékeinek megóvása jelenhez és jövőhöz egyaránt köthető folyamat.”

E tekintetben az üzenetet fogadtuk, és ideje továbbörökíteni! Szóval kedves érdeklődő, ideje rákattintani a hivatalos honlapra: http://www.oroksegnapok.hu/index.php, amelyen a helyszínek is megtalálhatóak! Válogasson és feltétlenül számoljon be tapasztalatairól!

Forrás:

http://www.oroksegnapok.hu/index.php (2012. 09. 13.)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.