Főoldal » Las Vegas, végállomás

Las Vegas, végállomás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az ember hajlamos abba a tévhitbe ringatni magát, hogy ha eljön egyszer az igazi, minden rendbe fog jönni, nincs több szomorúság, fájdalom, hanyatlás. Néhány esetben megtörténik, igazi gyógyír lehet, ha végre megállapodunk, megnyugszunk, talán be is látjuk, hogy amit addig csináltunk csak útkeresés, időtöltés volt addig a sorsdöntő pillanatig, amikor végre találkozunk vele. Megtörténhet. De nem egy alkoholistával és egy prostituálttal.

Nicolas Cage méltán kapott a főszerepért Oscart a számtalan más díj és jelölés mellett. Nehéz, fájdalmas szerep, hiszen egy a végét járó alkoholistáról szól, akinek a világon semmi célja nincs az életben, csak a halál. A történetet nem bonyolították túl, maga a kivitelezés sem kiabál kitüntetésért, lepukkant motelszobák, koszos utcák és kaszinók. Mike Figgis-nek sikerült megfognia valami hangulatot, ami miatt nem undorodik el a néző Bentől és Serától, miközben az élet, amit élnek borzalmas. Két szerencsétlen ember egymásra talál a semmiért, egymásba szeret a semmiért, aztán egyszer csak mindennek vége. Kettejük kapcsolata nem különleges. Rengeteg ember, rengeteg pár él így. Mindketten perifériára szorultak, hiszen az alkoholistától senki sem kérdezi meg, hogy miért iszik, ugyanígy a prostituálttól sem, hogy miért fekszik le pénzért férfiakkal. Erős kötődés alakul ki kettejük között, ahol nincs is szükség a hétköznapi érzelemnyilvánításra. A szerelem ott látszik meg, hogy Ben mindig visszatér, Sera pedig mindig törődik Bennel. Nincs szükség a szeretlek szóra, de még szexre sem. Egyszerűen csak ott vannak egymásnak, mint a biztos pont, ami kicsit a valósághoz, hétköznaphoz köti őket.

ben2Az előtörténetükről kevés derül ki, Sera prostituált, nem tudjuk meg miért lett az, de nem is keres belőle kiutat. Ben súlyos alkoholista, tudja magáról, szisztematikusan akarja halálra inni magát. Miután a folyamatos részegség miatt kirúgják a munkahelyéről, összepakolja az otthonát és Las Vegasba megy, hogy az utolsó heteit ott töltse. Egy fénykép kerül elő, ahol egy nővel és egy gyerekkel van, tehát nyilván volt családja, de elhagyták őt. Egyszer azt mondja, hogy már nem emlékszik, hogy azért iszik mert elhagyta a családja, vagy azért hagyta el a családja mert iszik. Teljesen mindegy, mert csak az a lényeg, hogy ő tudja, hogy ezt akarja. 4 hetet ad magának, napra számolja a pénzt, hogy biztosan elérje a célját, üvegből iszik, mindent szárazon. Folyton sápadt, beteg, szomorú és részeg. Amikor reggel józanul kel fel reszket az elvonástól, este lefekvéskor reszket a mérgezéstől. Egy ilyen helyzetben már sajnos nincs visszaút, ő már régen feladta. Serával véletlenül ismerkedik meg. A lány egyszer azt mondja, csak kihasználja, hogy ne legyen egyedül, de ez nem igaz. Igazi törődés és szeretet van benne Ben iránt, és ugyan azt mondja, hogy elfogadja az alkoholizmusát, egyszer mégis tesz egy kísérletet rá, hogy Bent orvoshoz küldje. De már túl késő, semmi esélyük sincs, nekik ennyi jutott. Ben talán valahol tudja, még ha el is menne orvoshoz, talán rehabilitálnák is, mindenképp meghalna, hiszen már olyan mértékben károsodott az egészsége, hogy minden nap versenyfutássá válna a halállal, és ezt ő tudomásul vette.

Szerelem van köztük, együttlétezés. Sera az angyal, aki kontrollal bír Ben felett, megnyugtatja, biztonságba helyezi, de feloldozni nem fogja tudni. Sera sorsa is meglehetősen nehéz. Nem iszik, nem osztozik Ben végzetében, ő más módon kergeti a véget. Ahogy haladunk előre a filmmel, percről percre lesz nyilvánvalóbb a végkifejlet. Serát egy alkalommal 3 tizenéves veri félholtra majd erőszakolja meg. Sera létezése ugyanannyira jelentéktelen a világban, mint Bené. Az átlagember semmibe sem néz egy alkoholistát és az őt pátyolgató prostituáltat, talán ezért is nem ismerjük meg a történetüket, mert a megítélés szempontjából lényegtelen, hogy mi vezette őket oda, ahol tartanak. El fognak bukni, és senki még csak emlékezni sem fog rájuk.

ben3Sok filmben megjelent már ez a felállás. A hitevesztett, reménytelen ember vergődése, útban a biztos halál felé. De talán sehol nem volt még ennyire életszagú. Ben higgadtsága magával ragadó, Nicolas Cage valami olyan szomorúságot tud mutatni a tekintetével, amire csak nagyon kevesen képesek mikor szerepet játszanak. Nem érződik benne szuiciditás, harag önmaga iránt, Sera sem született önsorsrontó, talán azért, mert mikor felfogták merre tartanak, tudták, hogy már késő változtatni.

Néhány jelenet erejéig Sera monológjait halljuk, talán pszichológusnál, de akár életrajzírónál is beszélhet. Elmondja, mennyire szereti Bent, mindentől függetlenül, és mennyire fáj neki, hogy csak ennyi adatott meg kettejük számára. Sera a szenvedő fél, hiszen Ben meghal, és ő újra egyedül marad, és onnan kell folytatnia, ahol abbahagyta. Nincs szó reménységről, hitről, újrakezdésről. Csak keserű elfogadás az életük.

ben4Ben a végén már nagyon beteg, de még mindig szüksége van Serára. Ebből is érződik a mélységes elfogadás, hiszen aki fél a haláltól, az dühös, senkit sem tűr meg maga mellett, hadakozik a sorsa ellen, könyörög, alkudozik. Ben higgadtan várta a véget. Sera ottmaradt végig, mellette, és fogta a kezét. Nincs is már szükség szavakra, mindketten tudják, hogy már nincsen sok hátra. Sera volt az angyal, aki az utolsó úton elkísérte Bent.

Las Vegas, Ben és Sera szerelme csak egy állomás. Bennek az utolsó. Nyomasztó képsorok, sötét, árnyékolt érzelmek, amikbe sok mindent bele lehetne beszélni, hogy nem is volt szerelem, csak kényszerűség, esetleg időtöltés. De ezek nem lennének igazak. Ben és Sera egy nagyon rövid ideig nagyon szerette egymást.

 

Leaving Las Vegas (1995) imdB 7.6

rendező: Mike Figgis
író: John O’Brien
forgatókönyvíró: Mike Figgis
zeneszerző: Mike Figgis
operatőr: Declan Quinn
zene: Sting
vágó: John Smith

szereplő(k): 
Nicolas Cage (Ben Sanderson)
Elisabeth Shue (Sera)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.