Főoldal » Ma van a múzeumok világnapja – Múzeumok Majálisa

Ma van a múzeumok világnapja – Múzeumok Majálisa

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az ICOM (Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) 2012-es jelmondata a Múzeumi Világnap (május 18.) alkalmából: „Múzeumok a változó világban. Új kihívások – új inspiráció”

Május a vásárok és majálisok hónapja, ezért ennek jegyében rendezik meg idén 17. alkalommal a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében a Múzeumok Majálisát. 2012. május 19 és 20 között közel száz múzeum mutatkozik be az érdeklődőknek!

Múzeumok Majálisa

Mennyi múzeum kereshető fel egyetlen hétvége alatt? Hol próbálhatom ki az ólomkatona készítést vagy a kürtőskalács készítést? Vajon elfér-e a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjén egy 500 fős kórus? Ki kapja az Év Múzeuma díjat? Vagy milyen volt egy tanóra 100 évvel ezelőtt?

Erre mind választ kapunk, ha ellátogatunk a Múzeumok Majálisára.

De honnan is az ötlet?

A múzeumi világnap ünneplését az ICOM 1977 májusi XI. konferenciáján döntötte el Moszkvában. Első alkalommal 1978. május 18-án tartották meg. Azóta már több mint száz ország közel 30 000 múzeuma vesz részt minden év május 18-án tartott eseményben. Az ünnep célja, hogy az “év eme napján komolyabb figyelem forduljon a múlt emlékeit őrző és bemutató intézmények felé“.

A Múzeumi Világnap alkalmából 17. alkalommal megrendezett kétnapos, ingyenes múzeumünnepen idén is több mint 100 múzeum  és számos vendégintézmény  mutatkozik be a Múzeumkertben. Ezen a hétvégén kerülnek átadásra a múzeumi szakma rangos elismerései, többek között: “Az év Múzeuma” és “Az év Kiállítása” díjak .

A múzeum főlépcsője előtt felállított nagyszínpadon  két nap alatt számos produkció látható, a kertben kisgyerekes családoknak kialakítottak egy Lovagi Tornapályát. Érdemes betérni a múzeum épületébe is, ahol szakmai programokkal, különleges tárlatvezetésekkel, zenés és irodalmi produkciókkal  várják a kiváncsiskodókat.

A Múzeumok Főutcájában a múzeumok, helytörténeti gyűjtemények mellett a hazai örökségvédelem és turisztikai élet prominens képviselői is bemutatkoznak; egyedi berendezésű sátraikban szokatlan ötletekkel, színesebb külsővel csábítják vendégeiket a “valódi” kiállításokra, munkájuk és lakóhelyük megismerésére.

A Mesterségek Utcán a portékáikat kínáló nép- és iparművészek az érdeklődőket bevezetik mesterségük fortélyaiba is, ahol még a temékek közül is vásárolhatunk.

Az egész rendezvény ingyenes!!!

Részletes program: http://www.majalis.hu/

Esemény: https://www.facebook.com/events/283388755064838/

További résztvevő intézmények: http://www.majalis.hu/search/results_institutes_hu.php

Források:

http://icom.museum/where-we-work/events/international-museum-day.html

http://network.icom.museum/imd2012

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.