Főoldal » Maják – tündöklés és bukás

Maják – tündöklés és bukás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A maják. Kiállítás minden érdeklődőnek egy fantasztikus ókori társadalomról.
A tárlat különböző tematikus terekben mutatja be a maja élet és gondolkodás egy-egy aspektusát: a vallás, építészet, írás, matematika mind bemutatásra kerülnek a kiállítás anyagában. Bepillantást enged a maja családok életébe, elénk tárja ezt az izgalmas korszakot, annak mindennapjait, művészetét, a maja katonák életét. Megismerhetünk egy régészeti feltárást is, és a látogató egy valódi ásatás élményével távozhat…

Bár több mint száz éve felfedezték az első maja romokat, a kutatásokat mégis csak az elmúlt évek óta követi figyelemmel a nyilvánosság. Szinte nem telik el olyan hét, hogy ne kerülnének elő maja tárgyak a Yucatán-félsziget dzsungeléből.Chili és vanília, kukorica és paradicsom, kakaó és avokádó, bab és sütőtök, édesburgonya és tök, az amerikai földrész termékei, melyeket már Kolumbusz előtt 1000 évvel fogyasztottak a maják.Hatalmas építkezéseikkel a mai látogatót is ámulatba ejtik – pedig az épületek már csak romos állapotukban láthatók. Chichén Itza, Palenque, Tikal és Copán – csak néhány azon városok közül, melyek még ma is a letűnt maja építészet nagyságáról tanúskodnak.

Van-e köze a maja piramisoknak, múmiáknak és hieroglifáknak az egyiptomiakhoz? Pontosabb volt a maja kalendárium, mint a ma Európában használt Gergely-naptár? Valóban volt-e kannibalizmus a maják között? Tényleg magánkézben van néhány maja rom? Saját vesztét okozta ez a többszáz évig fennálló civilizáció? Ezekre az érdekes, vagy éppen rémisztő kérdésekre kap választ a látogató, amikor végigmegy a tárlaton.

A korszak, amelyet a kiállítás bemutat, az úgynevezett „maja klasszikus kor”, mely isz. 200-tól egészen 900-ig tartott.

A budapesti VAM Design Centerben a kiállítás kötelező és INGYENES tárlatvezetéssel tekinthető meg, mely minden órában egészkor és félkor indul. Minden nap délelőtt 9-től este 7-ig várják a látogatókat! (Pénztárzárás este 6-kor.)

(www.majakiallitas.hu)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.