Főoldal » Mit lát a sólyom mikor vadászik? A videóból kiderül!

Mit lát a sólyom mikor vadászik? A videóból kiderül!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Haverfordi Főiskola egyik kutatója, névszerint Suzanne Kane egy olyan tanulmányt publikált, melyben a sólymok vadászati technológiáját vizsgálta, magyarul azt, hogy az hogyan kapja el zsákmányát. Ehhez egy mini kamera volt a segítségére, melyet a madár fejére rögzítettek egy sisakként. 

A sólyomnak nem volt zavaró valószínűleg a sisakkamera, mert általában azoknak a példányoknak, melyeket vadászathoz használnak, a fejét leszokták takarni, szóval jól tűrik mikor a fejükhöz érnek, vagy ha arra ráhelyeznek valamit. 

Nos a videó magért beszél, sok mindent nem is érdemes hozzátenni, talán csak annyit, hogy aki nagy varjú rajongó és ugyanannyira gyenge idegzetű, valamint a Nat.Geo-s ehhez hasonló felvételeket sem szereti, akkor nem érdemes megnéznie ezt sem. 

Kane és egy egyetemi kutató, Marjon Zamani képkockánként elemezték ki a begyűjtött videókat, és leírást készítettek az állat vadászati technikájáról. Arra gyorsan rájöttek, hogy a sólymok nem a zsákmányállat útvonalát követik, és nem is felülről támadnak, spirális alakzatban repülve.

A videó: http://indavideo.hu/video/Ezt_latja_a_solyom

A videók alapján a sólymok hátulról repülnek rá a zsákmányra: föléjük kerülnek, és végig rajtuk tartják a szemüket – valahogy úgy, mint a modern vadászgépek, akik célkeresztben tartják befogás előtt az ellenséges repülőgépet. Ha a zsákmányállat elfordul a levegőben, a sólymok villámgyorsan korrigálnak, így minden mozdulatukat követni tudják, és gyorsan utol is érik őket.

Részforrás: Index.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.