Főoldal » Moszkvában járt az Omega

Moszkvában járt az Omega

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ha azt mondja az ember egy olyan zeneszerető embernek mint mondjuk ennek a bejegyzésnek az írója – aki maga is zenél és tud egyet s mást a magyar zenészek történelméről – hogy mondjon egy olyan hazai együttest akinek eddigi munkássága nem csak hogy követendő példa de egyben egy legendás is az amit tettek, akkor én szó nélkül rá vágnám azt hogy ez az Omega! És nem azért mintha az előbbi jellemzők alapján nem lehetne találni más magyar zenészeket, de kevés olyan együttes van a világon aki több mint 50 évig bírta egyetlen kicsi feloszlás nélkül és úgy hogy több generációval együtt élve mai napig folyamatosan tartja a sikert és újabb ás újabb rajongókat tud gyűjteni. Na ők ilyenek és most, ha kicsit később mint azt eredetileg akarták de Oroszországba is ellátogattak. Egészen pontosan most ezúttal Moszkvában járt a legendás zenekar.

<--break->

A bevezetőben nem véletlen írtam le (sőt szándékosan) azokat amik az eszembe jutottak és másoktól is hallottam az Omegáról. Ez főleg azért van mert az Omegát lehet szeretni és nem szeretni hiszen senkinek sem egyforma a zenei ízlése (legtöbb esetben), de azt nem lehet mondani hogy nem minőségi amit csinálnak. Ennyi év zenélés és közös munka után ugyanis, nehéz lesz valakinek megcsinálnia egy hasonló karriert mint ők. Csak tisztelni tudom őket és remélem hogy sokan egyetértenek velem. Hiszen ne feledjük hogy mai napig vehemensen nagy bulit tudnak csinálni minden fellépés alkalmával és a hatalmas nagy koncerteket ugyanolyan erővel képesek csinálni mint sok-sok évvel ezelőtt is. És reméljük még sokáig így lesz ez! 

A tavalyi évben már az 50.évfordulójukat ünnepelhették és ennek megfelelően sok helyen elmentek koncertezni, melyek közül a legnagyobb a budapesti Papp László Sportarénában volt ahol egy tűt is nehéz lett volna leejteni. Most ezek után ellátogattak az egykori Szovjetunió helyére, egészen pontosan Oroszországba és Moszkvába. Anno már elszerettek volna jönni ide de akkor nem lehetett.


” Már a 70-es években el akartunk jönni ide de akkor ezt nem lehetett. A mostani fellépésünket már négy éve szervezzük. Reméljük hogy nem utoljára voltunk itt ” – nyilatkozta az együttes gitárosa Molnár György az MTI-nek. 

A fellépést a Crocus City Hall-ban tartották és ebben a Moszkvai Magyar Kulturális központ volt a segítségükre melyet ezúton meg is köszöntek. Erről beszélt az énekes Kóbor János is. ” Szerettük volna hogy ha szabadtéren tudtuk volna megtartani a koncertet. Ott az emberek felszabadultabban viselkedhettek volna. Ez volt a legnagyobb gondunk így pedig az elején egy kicsit visszafogott volt a közönség, de a végére nem tudták visszatartani magukat. ” 

Az MTI több 50-60 éves embert is megszólaltatott a közönségből és a többség azt mondta már akkor is szerették őket a Szovjetunió területén és abban az időben, amikor egyszer sem látták őket élőben mivel hogy addig soha nem léptek fel ott.


Akkoriban ugyanis amikor őket meghívták és ki akartak utazni több olyan szabály volt ami gátolta a fellépést. A zenekarok többsége egy-egy fellépés alkalmával ugyanis sokszor csinálnak sok mindent a színpadon, az ugrálástól a közönség énekeltetésén keresztül egészen mondjuk a foggal gitározásig stb…

Nos itt nem lehetett volna ilyeneket, na nem mintha ezek annyira hozzátartoztak volna az ő színpadi játékukhoz de nem lehetett hosszú hajjal oda menni, ami már nem volt túl jó ómen, valamint nem lehetett levenni az állványról a mikrofont és és még sorolni lehetett. De hát az a fajta korszak ilyen volt, viszont így az Omega nem jutott el a Szovjetunióba. Most azonban elmehettek annak az oroszokhoz és végre láthatták őket. 

Nem ez volt egyébként az egyetlen pozitív benyomás a zenekari tagoknak hiszen mindannyian elismerésben részesültek. Kóbor János a Nagykereszt Érdemrendet vehette át de mint az említve lett nem ő kapott egyedül kitüntetést hiszen az Omega együttes többi tagja pedig a Mihail Alekszandrovics Romanov Nagyherceg Emlékérmet vehette át mellyel elismerték az eddigi munkásságukat. Szintén ugyanezt vehette át a Moszkvai Magyar Kulturális Központ vezetője is közreműködéséért az Omega-koncert létrejöttében melyre oly sokat kellett várni. 

A zenészek egyébként igen nagyon meglepődtek azok után hogy megkapták az elismeréseket, erre ugyanis nem igen számoltak. 

Szergij atya, a moszkvai Szentlélek eljövetele kolostor vezetője, neves misszionárius kezdeményezte, aki vendégül látta őket pénteken az egyházi intézményben. A pópa a hetvenes években maga is rockzenész volt, azóta nagy rajongója a magyar együttesnek, és ma az irányítása alatt álló kolostor égisze alatt is működik rockzenekar.

Források: MTI/Kronika.ro/2424.hu/Parameter.sk

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.