Főoldal » Mr. Agymosás

Mr. Agymosás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A budapesti Műcsarnok Mélycsarnokába látogatók egy inkább kiállításnak álcázott filmvetítésen lyukadhatnak ki. A mű címe: Kijárat az ajándékbolton át.


A rendező maga Banksy, a street art művészet egyik leghíresebb és egyben legismeretlenebb alakja. A saját alkotásában is sötétítve, csuklyásan, eltorzított hanggal szerepel. Persze hozzáteszi, hogy nem csak a sejtelmes titokzatosság miatt nem mutatja arcát, hanem nyilván amiatt sem, mert amivel foglalkozik, az erősen illegális, Német- és Franciaországban még börtönbe is zárhatnák érte. Ennek ellenére a művész ma már nyílvános árveréseken árulja képeit nem kevés összegekért, valamint nagyszabású kiállításokat is szervez. Nálunk sajnos inkább a por fedi egy-egy, az utcai falakon felbukkanó tehetségesebb művész képeit, ez a műfaj inkább külföldön virágzik.


A street art, mint művészet, nem biztos, hogy mindenki számára ismert. A falfestők és graffitisek megosztják a nézőközönségüket, az utca emberét, akiknek egy része vandalizmusnak, más része viszont művészetnek tartja ezt a tevékenységet.


A street art különbözik a graffititől, mivel utóbbi inkább csak falfirkák, amelyeket egy Taki nevű ember kezdett el írogatni Amerikában  1970-71 körül. Az előző ezzel ellentétben már figurálisabb, több előkészületet igénylő alkotás. Fontos a sokszorosítás, hogy minél több helyen felhívja magára a figyelmet. Banksy például még Izraelig is eljutott.


A műcsarnokbeli, kiállításnak álcázott filmvetítés kifejezés szerintem megállja a helyét, mivel a vetítőteremhez vezető úton magyar falfirkákkal találkozhatunk, Banksy műveit csak kivetítőkön látva.


Maga a film igazából nem is Banksy-val foglalkozik sokat, hanem inkább egy francia sráccal, Thierry Guetta-val. Banksy csak egy mellékszereplő, aki igaz ott van az egész filmben, minden történetben, interjúban, mégis inkább arról szól, hogy lett az ő segítségével, és később megbánt támogatásával Thierry-ből Mr. Brainwash (Mr. Agymosó). Ám hozzá kell tennünk, hogy amennyire titokzatos Banksy egész lénye, annyira titokzatos Mr. Brainwash feltörése a szinte semmiből, könnyen lehet, hogy ez is csak a káprázat része. Megismerhetjük a dokumentumfilm által azokat a veszélyhelyzeteket is, amelyeket a művészeknek az éjszakai alkotások közben kell átélniük, a rendőrök elől való menekülések, a már-már akrobatikus jeleneteket szülő falmászások egy-egy jól látható és üres felület elérése céljából.


Akár vandalizmus akár nem, az tény, hogy 2000 környékétől a street art bekerült a művészvilágba, egy mai modern, gyűjteményre adó jómódú ember sem nélkülözhet legalább egy Banksyt festményei közül. A 2011-ben Oscar- és Bafta-díjra is jelölt tanulságos dokumentumfilmet érdemes megnézni a február 17-éig még nyitvatartó kiállítás keretében. De művei már könyv formájában is végiglapozhatók, A fal adja a másikat címmel.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.