Főoldal » Múzeumok Éjszakája – A hajnalig tartó műélvezet

Múzeumok Éjszakája – A hajnalig tartó műélvezet

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kultúrakedvelő vagy? Nincs programod hétvégére? Csinálnál valami különlegeset szombat este? Csillapítanád „kultúréhségedet”? Akkor ott a helyed szombaton a Múzeumok Éjszakáján, amikor is a múzeumok eldugják a kulcsokat egy teljes éjszakára.

Ez az éjszaka más, mint a többi…” Ezzel a jeligével csábítja a múzeumkedvelőket országszerte a művészetek fellegvárai.

Idén 10. alkalommal rendezik meg ezt a csodás programsorozatot, mely közel 280 helyszínen várja az érdeklődőket!

Többek között érdemes lesz hat órakor elnézni a Hősök terére, ahol a Szépművészeti Múzeum lépcsőin a Budapest Fesztiválzenekar ad rendhagyó negyedórás ingyenes koncertet, míg a Nemzeti Múzeum lépcsőit a Honvédelmi Minisztérium zenekara tölti meg élettel. Caramel és Illényi Katica hegedűvirtuóz a Kegyeleti Múzeumban adnak koncertet, a Budapest Bár pedig a Mezőgazdasági Múzeumban kápráztatja el a közönséget.

Újdonság, hogy a frissen megnyílt Törley Múzeum és Látogatóközpontban pezsgőzhetünk és benézhetünk a Törley-kastélyba is (ne hagyjuk ki!).

Vidéken is rengeteg érdekesség várja ezen az éjszakán a látogatókat. Fertődön a Szépművészeti Múzeum Esterházy Madonnáját mutatják be a kastély dísztermében. Mosonmagyaróváron – idén először – a Szent Gotthárd-plébániatemplom is bekapcsolódik a programsorozatba. Megnyílik a Habsburg-kripta, ahol Habsburg Frigyes főherceg és felesége, Izabella érckoporsója is megtekinthető. Pécsen, a Csontváry Múzeumban az idén ellopott, majd megkerült Csontváry Kosztka Tivadar-festményt, a Szerelmesek találkozását állítják ki. Salgótarjánban rabszállítóval érkezhetnek az érdeklődők a Nógrád Megyei Levéltárba, ahol a börtönök és a bűn világába ad betekintést a Bűn és bűnhődés című program.

De milyen fantasztikus programok várnak még ránk Budapesten?

A Füvészkertben tetten érhető az éjjel nyíló Victoria tündérrózsa virágzása, és a gyerekek kipróbálhatják, mennyit is bír a tündérrózsa levele. A vállalkozó kedvűek a húsevő növényeket is etethetik.

A Fővárosi Nagycirkusz idén csatlakozik a Múzeumok Éjszakája programjaihoz; még azt is ki lehet próbálni, milyen érzés kilépni a porondra.
A Budai Várban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum „Cirkuszt és kenyeret” címmel a római légiósok és gladiátorok világát hozza el a közönségnek. A fegyverek kipróbálhatók, a ruhák felölthetők lesznek.
A Magyar Sportmúzeum egész nap látogatható, melyen A stadion története című kiállítás tekinthető meg. Nyitva áll a válogatott öltözőjének és a VIP-teremnek az ajtaja is.

De honnan is ez a fantasztikus ötlet? Franciaországból jött az ötlet az ezredforduló környékén. Ennek köszönhetően a sokszor unalmas, porossá vált tárlatok is képesek ezen az éjszakán megújulni. Ráadásul egyre több intézmény csatlakozik a programhoz; a múzeumok mellett ma már levéltárak, könyvtárak, oktatási intézmények is jelentkeznek. Sőt, idén van egy határon túli résztvevő is, a párkányi Városi Múzeum. 

Néhány városban – a többi között Balatonszárszón, Kecskeméten, Szegeden, Szentendrén és Veszprémben – nemcsak most szombaton, hanem egy héttel később, június 23-án is kínálnak majd programokat.

A budapesti helyszínekre a belépő felnőtteknek 1 500.- , gyermekeknek 600.- . A belépő érvényes az összes az összes helyszínen és programon, a múzeumi buszjáratokon, valamint a BKV valamennyi menetrend szerinti járatán 16:00-05:00 óra között.

A múzeumi buszjáratok 18:00-2:30 között közlekednek: http://www.muzej.hu/index.php?page=kozlekedes

A vidéki helyszíneken a jegyárak az adott helyszíntől függnek!

Szóval, elő a kényelmes cipőt, fényképezőgép a kézbe és irány az éjszaka 2012. június 26-án! 

Forrás:

http://www.muzej.hu/ (2012. június 14.)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.