Főoldal » Országos múzeumokban járva

Országos múzeumokban járva

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az előzetes tájékozódás után felkerestem az összes országos múzeumot. Véletlenszerűen választottam ki, hogy melyikbe megyek és melyik nap. Különböző szempontokat figyeltem, amelyek összefüggésben voltak a honlapokon olvasottakkal:

1. A múzeum megközelítése és kinézete

Mind a 13 országos múzeumba könnyen eljutottam a honlapokon található térképek és útmutatók alapján. Az épületeket a site-okon közölt képek alapján egyszerűen fel lehetett ismerni. Minden intézményen nagybetűkkel és közérthetően feltüntették a múzeum nevét. Sokszor egy tábla is előre jelezte az utca elején a közelben álló kulturális létesítményt.

2. Közlekedés a múzeumban

Az épületeben való eligazodást a fogadóterekben található térképek, valamint az irányt jelölő nyilak és táblák segítik. A tapasztalataim szerint megkönnyítették a tájékozódást. Negatív példaként kell megemlítenem a Magyar Mezőgazdasági Múzeumot, ugyanis nem volt térkép, így az állandó kiállítás egy részét nem láthattam a tájékoztatás hiánya miatt.

3. Előtér/fogadótér

Sok pozitívummal találkoztam a fogadóterekkel kapcsolatosan. Mindegyik intézményben igényesen kialakított jegypénztár volt. Teljesen lenyűgözött a Magyar Természettudományi Múzeum és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum előcsarnoka a nagy méreteivel, díszítőelemeivel. A Hadtörténeti Múzeum előcsarnokában némi problémával szembesültem, mivel nem tudtam, hogy melyik „átvilágítós kapun” kell átmenni.

4. Sorban állás és jegyvásárlás

Igyekeztem hétköznap menni, ugyanis viszonylag kevesebb a látogató, és ekkor elkerülhető a jegypénztárnál történő, hosszas sorban állás. A legtöbb idejű várakozás a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Szépművészeti Múzeumban történt, de ez sem volt több mint 10 perc. A legkellemetlenebb jegyvásárlás a Hadtörténeti Múzeumban volt, mert nagyon udvariatlanok voltak velem. Mindig a honlapon látható belépőjegyárat fizettem az adott intézményben. Egyedül az Iparművészeti Múzeum kérdezte meg, hogy mi célból látogattam el hozzájuk.

5. Ruhatár/csomagmegőrző

A ruhatárak megléte egy-egy múzeum esetében igen különböző módon történt meg és valósult meg. Pozitív tapasztalatom volt, hogy a különálló ruha és csomagmegőrzőket kezelő alkalmazottak igen kedvesek és segítőkészek voltak.

A Szépművészeti Múzeum gondosan kialakított ruhatárában a kabátokat és a nagyobb méretű táskákat lehet elhelyezni, viszont a retikül méretű táskák bevitele a kiállítótérbe engedélyezett.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum nem rendelkezik különálló helyiséggel a ruhák, csomagok őrzésére, hanem a pénztár mögötti akasztó szolgálja e funkciókat.

6. Pihenőhelyek

A pihenőhelyek meglétével elsősorban az állandó kiállításokon találkoztam, melyeket padok, puffok és kanapék jelentik. Az időszaki tárlatokon ennél kevesebb vagy egyáltalán nincsen ülőalkalmatosság. Pozitívum, hogy a Magyar Természettudományi Múzeum figyel arra, hogy minél több pihenőpontot biztosítson minden korosztály számára. Külön kiemelném a Szabadtéri Néprajzi Múzeumot, mely kihasználva a környezetét, számos lehetőséget ad a családok számára a pihenésre, étkezésre. Padok és asztalok, valamint különálló uzsonnázó helyiség áll a látogatók rendelkezésére, továbbá a gyermekek számára számos játszóteret is biztosít.

7. Vendéglátás

A múzeumok vendéglátó egységekkel (kávézó, büfé) is igyekszenek minél barátságosabbá és élvezhetőbbé tenni a látogatók számára az intézményükben töltött időt. Sajnos, az erre vonatkozó megfigyeléseim eléggé rossz képet mutatnak. A kiszolgálók színvonala eléggé alacsony, és az árak sem az átlagos látogatók „pénztárcájának” vannak kialakítva. A kávézók, büfék árai nagyon drágák és a választékuk is igen csekély. Előfordult, hogy nem azt fizettem, amit az árlistán feltüntettek. Különleges élményt nyújt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Jászárokszállási Fogadó, ahol teljes menüt lehet fogyasztani. A skanzenben működik egy pékműhely, ahol a helyi mester által készített édes és sós süteményeket lehet megkóstolni. Továbbá a Mádi pinceétteremben különleges borokat ízlelhetünk meg.

8. Illemhelyek

Az illemhelyekre vonatkozó megfigyeléseim mindenhol pozitívak voltak. Minden épületben nagyon kulturált, tiszta és modern mellékhelyiségekkel találkoztam. Néhány múzeum a mozgáskorlátozottak számára is kialakított mellékhelyiségeket. A Magyar Természettudományi Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában baba–mama szoba is található. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum pelenkázó helyiséggel is rendelkezik.

9. A múzeumi bolt

Óriási különbségek vannak az országos múzeumi boltok kialakítása és a választékuk között. Elsőként a pozitív tapasztalataimat szeretném közölni. A Petőfi Irodalmi Múzeum boltja változatos termékekkel rendelkezik elérhető áron. Számos kiadvány, könyv és egyéb emléktárgy kapható itt. A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban rengeteg friss kiadvány és könyv várja az érdeklődőket. A Szépművészeti Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában nagy választék található a különböző kiadványok, ajándéktárgyak esetében, viszont igen drágák és többségében csak angol nyelvűek. A Magyar Nemzeti Múzeum különálló boltjában a kiadványok választéka kevésbé követi az aktualitásokat és kevésbé változatosak. Gyakran az eladásra szánt könyvek hibásak és meggyűrtek.

A Budapest Történeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum nem rendelkezik külön múzeumi bolttal, hanem az előtérben egy pultnál lehet megvásárolni a termékeket. A Magyar Természettudományi Múzeumban a pénztárnál lehet megvenni a különböző kiadványokat, mert a shopban csak a turistáknak szóló szuvenírek kaphatók. A Hadtörténeti Múzeumban a zsúfolt múzeumi boltot egy lépcsőfordulóban alakították ki, így igen nehézkessé teszik a nyugodt nézelődést, keresgélést. Egyedül a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban nincsen lehetőség kiadványok és egyéb termékek megvásárlására.

10. A kiállítás

Az országos múzeumok az állandó és az időszaki kiállítások terén változatos képet mutatnak. A Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállítása az elmúlt években sokat változott, ugyanis a magyar mellett angol felirattal is kiegészültek a tájékoztató feliratok, továbbá a vakok és gyengénlátók számára is feltüntették a Brailleírással az információkat. Több vizualizáció, kivetítő, interaktív tábla, valós méretű rekonstrukciók, Touchsystem pontok találhatók a termekben. A tárlók számozva vannak, így könnyen lehet követni a sorrendet.

A Szépművészeti Múzeum állandó kiállítása az évek alatt többségében nem változott. Egyedül az egyiptomi tárlatot rendezték át két éve. A látogatókat a kemény, kézbe vehető kiállításvezetők segítik a tájékozódásban, amely még angolul, franciául és olaszul is olvashatók.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum hatalmas, állandó kiállítással rendelkezik, amely nagyon igényesen van berendezve. Nagyon sok az interpretációs hely, ami kiegészül különböző enteriőrökkel. Hátránya azonban az, hogy az üvegtárolók anyagát gyakran nehéz követni, hiszen előfordul, hogy hiányzik a számokhoz tartozó magyarázat, továbbá nagyon kevés az interaktív pont.

Az Iparművészeti Múzeumban a látogatók sajnálatára az állandó kiállítása igen szegényes. Próbálják interaktívabbá tenni egy plazma televízió, egy sarokban elhelyezkedő lapozgatós könyv, illetve öt számítógép segítségével. A számítógépek azonban nem működtek az ottjártamkor. Itt is találunk kiállításvezetőket, melyek a tájékozódást segítik.

A Petőfi Irodalmi Múzeum nagyon sokat fejlődött az elmúlt évek során, mert színes tárlatok várják az odalátogatókat. Az állandó kiállításai nagyon informatívak, mivel mindenhol szerepelnek a kiírások. Sok idézet díszíti a termek színes falait.

A Hadtörténeti Múzeum állandó kiállításai zsúfoltak, kevésbé érdekesek és semmiféle interaktivitásra nem késztetőek. Túl sok a felirat, és a magyarázó szöveg a látogatók számára. Nehezményeztem, hogy az interaktivitást egy 55 cm átmérőjű régi televízió jelentette igen távolra elhelyezve, melynek révén alig lehetett látni és hallani.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum a legkisebb országos múzeum. A kiállítása nagyon kicsi, és az elrendezése sem igényes. Az időszaki kiállítása is igen kezdetleges az interaktív eszközök használatának ellenére. A sok technikai eszközt kis termekbe zsúfolták össze, ezáltal a tárlat elveszítette az igazi lényegét.

A Magyar Természettudományi Múzeum a mai normáknak megfelelően, minden korosztály számára megfelelő kikapcsolódást és tanulást biztosít. Az állandó és az időszaki kiállítások interaktívak, gyerek- és felnőttbarátok,újszerűek, látványosak és magával ragadóak.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum egy egészen egyedülálló országos múzeum, hiszen nem Budapesten található. Az egyedülálló környezete számos lehetőséget biztosít az érdeklődők számára. Az állandó kiállítási tereket 400-nál is több építmény (tájegységek szerinti házak, templomok és gazdasági épületek) biztosítja. A kiállítóterek igényesen vannak kialakítva, és egyértelműen mutatják be a hazai örökségünket. Interaktív eszközök és múzeumpedagógiai elfoglaltságok egész napos programot kínálnak minden korosztály számára. Lehetőség van korhű ruhákba öltözni és fényképet készíteni.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításaival végigkövethetőek a festészet és a szobrászat fejlődési irányzatai. A termek igényesen kialakítottak és a képeket is megfelelő körülmények között mutatják be. A feliratok informatívak és idegen nyelven is olvashatók.

A Budapesti Történeti Múzeum a város történetét mutatja be a kialakulásától kezdve a régészeti leletek tükrében. A tárlókban található tárgyak jól láthatók és a leírások is igen jól olvashatók. Interaktív eszközökkel igyekeznek frissíteni a kiállítást, ugyanis a bemutatott anyagok nem változtak az elmúlt időszakokban. A kiállítótermek sorrendje követi a korszakokat. Problémát az jelenti, hogy elsősorban a felnőttek és a középiskolás tanulók számára érdekesek.

A Néprajzi Múzeum igyekezett egy fejlesztési tervnek köszönhetően látogatóbaráttá tenni az intézményt. Az információs rendszere, szolgáltatásai, megújultak, a látogatóterek korszerűbbé váltak és új terek jöttek létre. A kiállítótermek azonban eléggé igénybe vettek és elhasználtak. Az állandó kiállítás, amely a magyar nép hagyományos kultúrájával foglakozik, 1991-től kezdve nem változott. Interaktív eszközökkel és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal igyekeznek frissíteni.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum állandó kiállításai a közlekedési eszközök fejlődését mutatják be járműtípusok szerint. Igen gazdag a gyűjtemény és élménygazdag, hiszen nem vitrinek mögött tekinthetők meg a tárgyak, hanem eredeti valójukban és elérhető közelségben. Különösen tetszett, hogy a leírások mellett gazdagon illusztrálták fényképekkel is a tárlatokat. Külön interaktív foglalkozások állnak a pedagógusok, családok és a gyermekek számára.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.