Főoldal » Rendezői jegyzet Mozart Don Giovannijáról

Rendezői jegyzet Mozart Don Giovannijáról

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Rendezői jegyzet

 

 

Mozart és Da Ponte Don Giovannijának az utóbbi évtizedekben számtalan különböző interpretációja született, volt, hogy a darab helyszínét New York fekete gettójába, egy berlini diszkóba, vagy éppen az űrbe helyezték.

 

Az volt a javaslatom, hogy kíséreljük meg kiszabadítani az operát a számtalan rátelepedett olvasattól. Ezek az olvasatok – némelyek sikeresek, mások kevésbé – a rendezőt emelik főszereplővé, gyakran az opera kárára. Ahol az ötletek burjánzása kerül előtérbe, ott háttérbe szorul Mozart zenéje és a szereplők eltávolodnak a da Ponte által zseniálisan leírt eredeti jellemüktől.

 

Az én koncepcióm alapja megszabadítani a művet a variációk sokaságától, hogy a zene és a szereplők emelkedjenek ki abból letisztult esztétikai formában- mondhatni minimalista módon, „a kevesebb néha több” filozófiája jegyében, ahogyan ezt napjainkban megfigyelhetjük az építészet, a tárgyi kultúra vagy a divat területén. A formák egyszerű megjelenítésére irányuló törekvés az esztétikai tartalomnak előnyére válik.

 

A zene és a látvány újra középpontba kerül, és sok produkció pusztán blikkfangos ötleteivel szemben kikísérletezünk egy olyan formát, ami közel áll az ún. „semiconcertante”, a koncertszerű, félig koncert megjelöléshez.

 

A XXI. századnak még csupán az elején tartunk, a fiatal rendezőknek még rengeteg lehetőségük lesz saját elképzeléseik szerint interpretálni a darabokat, ugyanakkor remélem, hogy munkájukhoz Mozart és da Ponte remekművének értő olvasásával fognak nekilátni.

 

 

Gianfranco de Bosio

Forrás : http://www.opera.hu/UserFiles/deBosiorendezi.doc

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.