Főoldal » Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Budai Vár alatt húzódik egy többször átépített, klasszicizáló barokk épület, amely otthona volt Semmelweis Ignácnak (1818–1865), aki sebészorvosként, szülészként dolgozott. Nevét leginkább a gyermekágyi láz kórokozójának felfedezőjeként ismeri a világ. Az egykori szülőházban működött a „Fehér Elefánthoz” vegyeskereskedés is, amit az édesapja, Semmelweis József üzemeltetett. A ház a 18. század végén épült, eredetileg klasszicizáló, későbarokk stílusban, de egy nagy tűzvész (1810) miatt elpusztult a ház nagy része; felújításakor megnagyobbították, és copf stílusban újjáépítették.

A ház sosem volt a Semmelweis család tulajdonában, mivel Semmelweis József 1806–1823 csak bérelte üzletének és családjának (gyermekei itt születtek). A család később az utca túloldalán vásárolt magának házat.

A II. világháború okozta károk miatt 1962–1964 között Pfannl Egon tervei alapján megkezdték a felújítását. Az eredeti külső mögött egy, akkor modern épületbelsőt hoztak létre, ahol otthont kapott a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum. 1964. október 15-én itt helyezték el Semmelweis Ignác földi maradványait.

Az állandó kiállítás az ókortól a 20. század elejéig tartó fejlődés tárgyi, művészeti és írásos emlékeit mutatja be, míg az időszaki kiállítások egy-egy különös téma köré csoportosítják olykor meghökkentő, más múzeumokban ritkán látható anyagukat. A látogató beléphet Semmelweis egykori dolgozószobájába, megnézheti a kétszáz éves, pesti Szent Lélek patika faragott bútorait, gyönyörködhet a művészi kivitelű, 18. századi anatómiai viaszpreparátumokban, a miniatűr fogászati rendelőmodellben és a furcsa, ódon orvosi műszerekben egyaránt.

Állandó kiállítása:

Képek a gyógyítás múltjából négy teremben

Adatai:

1013 Budapest, Apród utca 1–3.

06-1/375-3533

www.semmelweis.museum.hu

semmelweis@museum.hu

Források:

Balassa M. Iván (2001, szerk.): Magyarország múzeumai. Múzeumlátogatók kézikönyve. Vince Kiadó, Budapest. 40.

http://www.semmelweis.museum.hu; (2012. 04. 24.)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.