Főoldal » Sid and Nancy – love kills

Sid and Nancy – love kills

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Alig hét évvel Sid Vicious halála után már életrajzi film készült róla. 21 éves volt, és két aktív évet töltött el a zeneiparban. A Sid and Nancy 1986-ban került a mozikba, és épp 4 millió dollárt hozott. Alex Cox legfontosabb rendezése már a megjelenés évében heves ellenállást váltott ki témája miatt, John Lydon (a Sex Pistols tagja) egyenesen tündérmesének titulálta a filmet.

realJohn Simon Ritchie 1957. május 10-én született Londonban. Rossz időben született rossz helyre. A 70-es években virágzott a punk-kultúra, Sid magát sokszor az utolsó igazi anarchistának hívta. Egyesek szerint nem csoda, hogy ennyire közel került a drogokhoz, hiszen első és utolsó adagját is az anyja adta neki, aki maga is függő volt. Már 17 évesen beszippantotta a londoni éjszaka.A Sid Vicious nevet barátja, John Lydon adta neki, akivel ekkor már barátok voltak. Zenei karrierje 1976-ban kezdődött a The Flowers of Romance tagjaként és ugyan más zenekaroknál is voltak kisebb látogatásai, de életének legfontosabb szakasza a Sex Pistols-hoz köti. 1977-ben kérték fel tagnak, és a zenekarhoz tartozott annak 1978. január 14-én történt feloszlásáig San Franciscoban, az amerikai koncertkörút során. Nancy Spungennel 1977 márciuásban találkozott.

Nancy 1958. február 27-én született Philadelphiában. 17 évesen hagyta el családját, New Yorkba költözött, ahol először sztriptíztáncosként kereste a kenyerét. Nem sokkal később Nancy Londonba ment, ahol drogfüggősége és züllöttsége csak még rosszabb lett.

A Sex Pistols Londonban hatalmas kultusszal bírt, a film archív felvételekre épít ebben a tekintetben. Ezek a felvételek és interjúk is azt igazolják, hogy Sid inkább a korszak és ideológia jelképe volt, mintsem megbecsült zenész. Ő maga jelentette a punkot, nem pedig az, amit csinált.

Nancyről a film és a beszámolók alapján is tudjuk, hogy nem szeretett élni, sosem volt boldog. Már kapcsolatuk elején kötöttek egy megállapodást, hogy egymás nélkül nem fognak élni. A lány belül tudta, hogy meg fog halni, de Sid is kijelentette már 20 éves kora előtt, hogy nem fogja megérni a 25-öt.

A Hotel Chelsea 100-as szobájába Mr. és Mrs. John Simon Ritchie néven jelentkeztek be. Napjaik veszekedésekkel és drogokkal teltek New Yorkban is, ugyanúgy mint Londonban. 1978. október 12-én Sid Vicioust letartóztatták Nancy Spungen meggyilkolásának vádjával. Nancy egy hasszúrás miatt elvérzett, a fürdőszobában a mosdókagyló alatt találtak rá. Órákig haldokolhatott. A későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy hemofíliás volt (véralvadási öröklött genetikai probléma), ez volt a szerencsétlen oka annak, hogy belehalt a szúrásba, mert alapesetben az a kés, amellyel megsebesítették nem ölhette volna meg. Sid a kést a 42. utcában vette.

Egyes teóriák szerint Nancy rablótámadásban halt meg, mások szerint pedig egy rosszul sikerült drogüzlet miatt kialakult közelharc miatt. Az igazság sosem derült ki. Sid 50 ezer dolláros díj ellenében szabadulhatott ki az előzetesből, amit ugyan később lecsökkentettek, de a bizonyítékok nem tudták egyértelműen kimondani, hogy Sid ölte meg Nancyt, tehát felmentették a gyilkosság vádja alól. Sid Nancy halála után 10 nappal öngyilkosságot kísérelt meg, kórházba került, majd egy verekedés miatt 1978. december 9. és 1979. február elseje közt börtönben volt. Sidet a kórház és börtön alatt detoxikálták, Nancy halálától egészen saját halála napjáig tiszta maradt. A végzetes adag heroint az anyja adta neki. 1979. február 2-án reggel Sid Vicioust holtan találták. A szándékosság egy ideig kérdéses volt a halálában, míg az anyja az egyik ruhájában meg nem találta a búcsúlevelét, melyben leírta, hogy Nancyvel volt egy megállapodásuk, és neki most teljesítenie kell ennek ráeső felét. Kérte, hogy bőrkabátjában, farmerjében és motoros csizmájában temessék a szerelme mellé. Nancyt Philadelphiában helyezték örök nyugalomra, de mivel a lány zsidó volt, Sid nem kerülhetett mellé, néhány ember szerint azonban az anyja elvitte Sid hamvait Nancy sírjához és rászórta őket.

 

A Sid and Nancy című életrajzi film 1986-ban, Sid halála után alig 7 évvel készült el.  Nem is nevezhetjük történetnek, hiszen tényeken és archív felvételeken alapul, bár sokan támadták Alex Cox-ot, hiszen a Sex Pistols és maga a korszak amelyet bemutat csak mint kötelező mellékág van jelen, a fő szál Sid és Nancy kapcsoata. A két főszerepet Gary Oldman és Chloe Webb játsszák. Alapos kutatást végeztek mindketten a karakterükről, Gary Oldman például az egész film során Sid Vicious eredeti láncát hordja egy lakat medállal, amit Sid anyja adott Oldmannek, miután beleegyezett a film elkészítésébe.

posterAmikor háttértudás nélkül hall valaki Sid Vicious-ről, egy link, drogos semmirekellőt lát, de a film mégis bebizonyítja ennek a gyökeres ellentétét. A hangulat végig nyomasztó, de talán a szomorú még jobb szó, hiszen két fiatal története ez, akik nagyon hamar mentek el, és valószínűleg egyikük sem véletlenül halt meg. A 70-es évek végén játszódik, a punk virágzik Londonban és New Yorkban egyaránt. Sid ekkor 20 éves, Nancy 19. Miután Nancy Londonba megy, egy közös ismerősnél találkoznak egymással, de érezhető, hogy nem volt szerelem első látásra, és Sid barátai is lázadoznak a lány ellen, drogosnak titulálják, megbízhatatlannak. Sid éli a látszólag gondtalan életét, hiszen se munka, se kötelesség, de ha jobban belegondolunk, rengeteg szomorúság és fájdalom vette körül egész életében, amit a film kristálytisztán megmutat.

Sok korszakbeli utalással találkozunk, például az elején, amikor beszólogatnak Rod Stewartnak az arany színű limuzinban (ezt a típust, amit a filmben látunk csak a 80-as évektől gyártották), de ilyen a találkozás Rock Headdel a hotelben. Az elején a buli a hajón is megtörtént, a rendőrök valóban letartóztattak mindenkit, aki részt vett rajta. Ahogy az emberek rohantak a mólón, hogy ne tudják elkapni őket, Sid és Nancy nyugodtan elsétáltak mellettük, ami valahol mélyen azt tisztázta, hogy nem menekülhetnek el a sorsuk elől. Nyugalom áradt belőlük, pedig káoszban éltek, és ezt a nyugalmat Cox végig képes volt fenntartani, akármennyire frusztráló képsorokkal találkoztunk később.

A drognak központi szerepe van, viszont az a kérdés, hogy ki miatt szokott rá Sid a heroinra még mindig nyílt, hiszen a tények alapján Sidet anyja vitte bele, viszont a filmben érezhetően Nancy volt az, akitől az első adagot kapta. Talán azt is bátran kimondhatjuk, hogy a Nancy-vel való találkozás indította el végleg a lejtőn Sidet, és mégsem volt mellette senki, aki megmenthette volna, pedig mindenki tudta, merre tart. Johnny Rotten (John Lydon) is kettős személyiségként van ábrázolva, mert a lojalitása Sidhez végig érezhető, viszont lázadozik is ellene a Sex Pistols-ban betöltött szerepe miatt. Ez az ellentét az amerikai turné során élesedik ki, már oda is alig tudták Nancy miatt elrángatni, a lány menedzserré avanzsálta önmagát, és gyakorlatilag nem akarta elengedni Sidet a bandával. A feszültség odáig nő, hogy miután Sid átesett az üvegajtón és összetörte magát, a kórházi ágya felett lépett ki mindenki a bandából, így a Sex Pistols feloszlott. Sid hazamegy Amerikából, és szólókarrierbe kezd, de sikertelenül. A My Way klipforgatása az egyik legmegkapóbb jelenetsor a filmben, a végén Nancy felmegy Sidhez a színpadra egy menyasszonyi ruhában, ami szavak nélkül mondja el, hogy ők összetartoznak. Igazi szerelem volt köztük, de nem a szó hagyományos értelmében, de nem is valami beteges módon. Ez inkább valami eleve elrendelt, magától értetődő szerelem, amin a világon semmi nem tud változtatni.

posterMiután rájönnek, hogy Londonban nem tud befutni Sid, Amerikába utaznak, ahol Nancy mint menedzser fellépéseket szervez Sidnek. Sajnos ugyanúgy megvannak a forrásaik New Yorkban is mint Londonban, így a napok itt is a drogokkal telnek. Bár egyszer tesznek egy kísérletet a leszokásra és elmennek a metadon klinikára, de érezhető, hogy kettejük közül csak Sid gondolta komolyan, hogy lehet esélyük egy normális életre. Nancy az egész film során tesz szuicid megjegyzéseket, és ahogy a Who killed Nancy című dokumentumfilmből is kiderült, a lány nem szeretett élni valóságban sem, és valószínű, hogy Sidnek is ezért kellett meghalnia. Persze, a film sok dologban eltér a valóságtól, -például a John Lydonnal készült interjú, amit Sid néz a tévében valójában csak 1980. június 25-én került adásba, több mint egy évvel Sid halála után- mégis hűen mutatja be a korszakot. A punk elragadt mindenkit, de már a levegőben ott lóg az új korszak kezdete, amit szinte Sid halála hozott el aztán.

Az utolsó jelenetekben már tudható mi fog történni. Egyik este az ágyban ülve Nancy megkérdezte Sidet, hogy mikor feküdtek le egymással utoljára, de egyikük sem emlékszik rá. Itt már teljes nihil uralkodott rajtuk, és mégis érezhető, hogy tudatában vannak a végnek. Sidben még talán volt egy szikrányi életigenlés, de Nancynek sikerül belőle teljesen kiölnie ezt. A lány könyörög, hogy ölje meg. Sid nem akarja, élni akar, de a lány csak erősködik, végül Sid felkapja a kést amit együtt vettek, és Nancy beleszalad. Szándékosságnak nyoma sincs, és a Who killed Nancy című dokumentumfilm is bebizonyította, hogy Sid soha nem ölte volna meg a szerelmét. Nancy nem hal meg egyből a szúrástól, órák alatt, lassan, kínlódva vérzik el. (A Nancy halálát felvezető párbeszédeket Gary Oldman és Chloe Webb együtt írták az archív anyagokra támaszkodva.) A rendőrség Sidet letartóztatja, de pár nap után kiengedik óvadék ellenében. Sid nem látszik szomorúnak, nincs összetörve, de mikor Nancy megjelenik a taxiban a film végén, újra menyasszonyi ruhában, minden világossá válik. Megegyeztek, hogy ha Nancy meghal, Sid is követni fogja. És be is tartja a szavát, tudta, hogy meg fog halni, csak idő kérdése volt, hogy mikor. Ahogy elhajtanak a taxiban újra boldogok, mert így akarták. Együtt.

Két szemszögből vizsgálhatjuk ezt a filmet. Mondhatjuk szörnyűnek, megrázónak, taszítónak, hiszen semmi tisztaság és szépség nem volt benne a szó hagyományos értelmében. Viszont mondhatjuk csodálatosnak is, mert egy olyan elemi szerelmet láthat benne az, aki tud olvasni a sorok között, amilyen talán nem is létezhet, ha nem tudunk kicsit elszakadni a valóságtól.


Sid and Nancy (1986) IMDb 7.0

rendező: Alex Cox

író: Alex Cox, Abbe Wool

zeneszerző: Joe Strummer

operatőr: Roger Deakins

Szereplők:

Gary Oldman (Sid Vicious)

Chloe Webb (Nancy Spungen)

Ajánlás:

Who killed Nancy? (2009, dokumentumfilm)


 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.