Főoldal » Singing opera in Germany – Könyvajánló

Singing opera in Germany – Könyvajánló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Marita Knobel és Brigitte Steinert Singing Opera in Germany című könyve 2005-ben jelent meg a szerzők Beruf: Opernsänger. Ein Ratgeber című műve fordításaként a Bärenreiter kiadásában. Ez a gyakorlati útmutató Magyarországon egyelőre nem kapható, viszont interneten megvásárolható. Biztosan sok pályakezdő és a német operajátszás iránt érdeklődő énekes olvasgatná, hiszen ahogyan a világhírű karmester, Zubin Metha is írja ajánlásában, ez a könyv valóban nélkülözhetetlen gyakorlati tanácsokkal látja el a német nyelvterületen szerencsét próbáló énekeseket. Mindemellett azt gondolom, hogy a könyv nemcsak énekesek számára, hanem az opera business iránt érdeklődő szakemberek számára is hasznos olvasmányként szolgálhat, és az operát kedvelő közönség is jobban beleláthat az operavilág kulisszatitkaiba.

Fülszöveg a könyvhöz

Énekesi karriert tervezel Németországban?

„Ez a könyv nélkülözhetetlen minden olyan fiatal énekes számára, aki német nyelvterületre szeretne jönni, és aki itt szeretne tapasztalatokat szerezni az opera világáról. Ez a világ ugyanis a német és osztrák operaházakban évadról évadra színre vitt előadások magas színvonala miatt abszolút egyedülálló. Marita Knobel és Brigitte Steinert több évtizedes tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, és most megosztják tudásukat mindenkivel, aki boldogulni szeretne az opera business világában. Mindemellett remélem, hogy szerény személyem megfelel a negyedik fejezetben leírt jó karmester kategóriájának!” (Zubin Mehta)

Praktikus tippek, jó tanácsok, hasznos tippek teszik nélkülözhetetlenné ezt a könyvet kezdő énekesek számára.

A könyv a következő témákat tartalmazza

• Mindennapi élet Németországban

• Tanulási lehetőségek Németországban

• Hogyan menjünk meghallgatásra

• Professzionális viselkedési mód

• Kóruséneklés

• A jó éneklés alapjai

• Színjátszás operaénekeseknek

• Hogyan gondozzuk hangunkat

• Hogyan menedzseljük karrierünket

• Mit tehet érted egy ügynökség

• Mintalevelek németül

• Ajánlott könyvek

• Hasznos linkek

• Német-Angol színházi kifejezések

A szerzőkről

Marita Knobel Johannesburg-ban, Dél-Afrikában született, és pszichológiát, hang pathológiát és beszédterápiát tanult a Pretoriai Egyetemen. Ezt követően hat évig dolgozott fogyatékos gyerekek beszédterapeutájaként, miközben szabadidejében a Pretoriai Állami Operaházban énekelt. Miután befejezte operaénekesi tanulmányait a London Opera Centre-ben, 1971-ben indította el mezzoszoprán szólókarrierjét a német Cologne Városi Operában, ahol számtalan, a fach-jába tartozó szerepet énekelt el, különösen a német, a szláv és a modern repertoárra specializálva magát. Tizennégy évvel később visszatért Dél-Afrikába, ahol létrehozta a Young Professional képzési programot.

1985-ben újrakezdte énekesi karrierjét Németországban, ahol néhány évnyi szabadúszás után a müncheni Bajor Állami Operaház szólista tagja lett. Meghívott előadóként énekelt több nagyvárosban is, úgymint Barcelona, Madrid, Bilbao, Róma, Tokió, Bécs, Tel Aviv, Strasbourg és Tolouse.

Marita Knobel jelenleg személyre szóló, meghallgatásokra felkészítő képzéseket ad, karrier tanácsokat nyújt operaénekeseknek, továbbá alapítója és művészeti igazgatója a Sommerkurs für Operndarstellung elnevezésű nyári kurzusnak is, ahol színpadi mozgást, színészetet, zenei értelmezést oktatnak és meghallgatásokra készítik fel a résztvevőket.

Marita Knobel a társszerzője a Berug: Opernsänger. Ein Ratgeber című német nyelvű opera könyvnek, mely a Bärenreiter kiadásában jelent meg 2002-ben.

Brigitte Steinert a bajor állami kulturális intézet vezető könyvtárosa, egyben kulturális menedzser, aki énekelni Karl Christian Kohn kamaraénekestől, színpadi rendezést pedig Horst Reday-tól tanult a Richard-Strauss-Konservatorium-ban, Münchenben. Tíz évig énekelt a Bajor Állami Operaház extra kórusában, továbbá szólistaként és rendezőasszisztensként dolgozott a Fries Landestheater Bayern-ben.

Brigitte Steinert meghallgatásokra való felkészítést tart, karrier tanácsokat nyújt és német színpadi beszédet tanít. Társigazgatója a Sommerkurs für Operndarstellung-nak, és alapító elnöke a müncheni székhelyű Förderverein Meisterkurse für Operndarstellung e.V.-nek, továbbá társszerzője a Beruf: Opernsänger című könynek.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.