Főoldal » Spread (2009) – selyemfiú a pácban?

Spread (2009) – selyemfiú a pácban?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ezt a filmet nagyon sokan félre fogják érteni. Egy szépfiúról szól, akinek az az életcélja, hogy minél gazdagabb és szebb nőkkel tartassa el magát. David Mackenzie szerintem nagyon eltalálta, amit mondani akart ezzel a filmmel.

Természetesen itt is elkövettek kapitális hibákat – és itt nem magára a filmre gondolok. Csak nézzük meg a cím magyar fordítását, nevetséges. Aztán a besorolás: vígjáték. Nem, nem az. Ez a film rengeteg szomorúságot hordoz magában, hiszen pontosan az a lényeg, hogy teljesen mindegy, hogy Nikki épp milyen autót vezet, vagy épp milyen csajt visz ágyba – boldogtalan. És amikor már épp azt hiheti, hogy minden megváltozik mikor megismeri Heathert, újra csalódnia kell, tehát alapvetően egy jól lerágott csont a téma, de mégis teljesen más.

A rendező belehelyezte a történetet egy olyan kegyetlen környezetbe, ami kívülről bár kecsegtető, de ha benne van az ember, mókuskerékké válik. Nikki is elkényelmesedik, hiszen mindig akad új nő akinek a kitartottja lehet, de csak egyszer egy kicsit kacsintson félre igazi érzelmekkel, az egész rendszer borul. Ashton Kutcher volt a lehető legjobb választás erre a szerepre, Anne Heche és a Heathert játszó Margarita Levieva is beleillettek a történetbe. Heather kicsit sem volt szimpatikus, de pont ez is volt a szerep célja. Ő is egy pénzéhes, tulajdonképpen gonosz nő, mint Nikki. Jobbnál jobb autókkal jár, gazdagabbnál gazdagabb pasikat szed össze.

Itt kicsit bebonyolódik a dolog, a borsó meg a héja effektus alapján Nikki beleesik Heatherbe, és egy percig talán a lány is Nikkibe, de aztán fordul a kocka. Ez is egy jó nagy klisé, de ehhez a történethez egyszerűen nem volt szükség semmi újra. Ezerszer láttuk már, és még jópárszor fogjuk is, de a Spread mégis megmarad bennünk valami miatt. Talán azért, mert nincs benne semmi szépítés, jóvátétel, könyörület.

Nagyon nehéz egy végső konklúziót levonni. Talán a legmegfelelőbb az, hogy ne hazudjunk magunknak. Ha egyedül vagyunk, és ez nem tesz minket boldoggá, tegyünk ellene. Nikki minden erejével azon volt, hogy elhitesse magával, hogy ő arra vágyik, hogy kitartott legyen. Van, akinek ez elég, ez biztos. És senki sem hibáztathatja emiatt, mert akárki akármit mond, mindenki éljen úgy, ahogy jól esik neki. Nikki is rájött erre, de sajnos már túl késő volt, és természetesen olyan lányba esett bele – sok év egyedüllét után – , akit messziről el kellett volna kerülnie, már csak azért is, mert ez a lány egy az egyben olyan volt, mint ő. De a végén mégis Nikki bizonyult jobb embernek, és igen, egy csomó nőt kihasznált, hazudott nekik, mégsem tud ellenszenvet kelteni, mert bizonyos helyzetekben képes volt ártatlanul, gyermekien reagálni, Heather viszont nem. Alapvetően ez különböztette meg őket, és ez a végső választáson is meglátszik.

Aki szereti a romantikus filmeket, ne nézze meg a Spreadet, mert túlságosan igaz és életszerű, hiszen rendben van, hogy Richard Gere egy limóval ment Julia Roberts után, és boldogan éltek, míg meg nem haltak, de nem kell minden filmnek így véget érnie.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.