Főoldal » Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumot 1967-ben alapították azért, hogy bemutassa a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját eredeti, áttelepített épületekkel, hiteles tárgyakkal, régi településformák keretében, a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakban. Helyéül Szentendre határában, a Sztaravoda-patak mentén jelöltek ki egy 50 hektáros hegyes-völgyes területet, ahol már 1968-ban megkezdődött az építkezés. A szabadtéri múzeum ekkor még a budapesti Néprajzi Múzeum részeként tevékenykedett, majd 1972-ben önálló intézménnyé vált.

A telepítési terv 400-nál is több építmény múzeumba történő áthelyezését irányozta elő, melyeket település-néprajzi szempontok alapján faluszerű épületcsoportokba, úgynevezett tájegységekbe szervezve tár a látogatók elé. Tehát az épületeket táji különbségek szerint 8 egységbe csoportosítják, melyek visszatükrözik az egyes vidékek településszerkezetét. A tájegységeken belül az építmények egy-egy parasztporta hagyományos rendjébe illeszkednek, melyekhez olyan szakrális-, közösségi- és gazdasági építmények kapcsolódnak, melyek egykor részei voltak a hagyományos faluképnek.

A skanzen gazdag adattárral büszkélkedhet: közel 200 ezer fényképet, több mint 20 ezer történeti és néprajzi dokumentumot őriznek. Az adattár részét képezi a legnagyobb hazai népi építészeti fölmérésgyűjtemény és a régészeti módszerekkel történő épületbontások fölbecsülhetetlen értékű dokumentációja.

A múzeumban rendszeresen tartanak különböző hagyományos paraszti élet, a munka, a népszokások, a háziipar és a kézművesség körébe tartozó bemutatókat: Húsvét, Alkotónap, Pünkösdi Játékok, Szüreti Sokadalom, Szent Márton Újborünnep és Libator. A néprajzi múzeum területén szatócsbolt és vendéglő, pékműhely működik; a gyerekeket pedig több játszótér várja.

Állandó kiállításai:

Felső-Tiszavidék (szárazmalom) – 1974

Kisalföld (darálómalom, cipészműhely, takácsműhely, kovácsműhely) – 1987

Nyugat-Dunántúl (kovácsműhely) – 1993

Bakony, Balaton-felvidék (vízimalom) – 2000

Dél-Dunántúl – 2005

Felföldi mezőváros (csizmadiaműhely) – 2006

Észak-Magyarország falu – 2010

Alföldi mezőváros (kékfestő műhely, tímárműhely, szélmalom, pékműhely) – folyamatosan épül

Néprajzi Látványtár

Időszaki kiállításai:

Dr. Vargyas Gábor kulturális antropológus fotókiállítása

A vasút fénylora – A vidék modernizációja

Adatai:

2000 Szentendre, Sztaravodai út

06-26/502-500

skanzen.hu

latogato@sznm.hu

főigazgató: Dr. Cseri Miklós

Források:

Balassa M. Iván (2001, szerk.): Magyarország múzeumai. Múzeumlátogatók kézikönyve. Vince Kiadó, Budapest. 197–200.

http://skanzen.hu; (2012. 04. 24.)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.