Főoldal » Szépművészeti Múzeum

Szépművészeti Múzeum

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Magyarország kiemelkedő országos múzeuma a Szépművészeti Múzeum, amely elsősorban a képzőművészeti gyűjteményeinek jelentősége és a tárgyak mennyisége miatt tűnik ki.

1906. december 1-jén, Ferenc József osztrák császár és magyar király jelenlétében nyitotta meg kapuit a múzeum. Története ekkor már bő egy évszázados múltra tekintett vissza, hiszen 1896-ban, az úgynevezett millenniumi törvény határozott a múzeumalapításról, ami alapján a magyar főúri és egyházi gyűjtőknek a 18–19. században kialakított kollekcióit egyesíteni kellett az új múzeumépületben.

A Szépművészeti Múzeum nemzeti gyűjteménye és története szorosan összefügg a magyarországi műgyűjtéstörténetével, mivel a magyar nemességnek köszönheti a létét. A bécsi császári és királyi gyűjteményekből csupán kevés mű jutott ide. A magyar főúri gyűjtemények közül a legjelentősebb az Esterházy-gyűjtemény volt, amelyet 1870–71-ben vásárolt meg a magyar állam. Ezzel megalapozták az Országos Képtárat, a Szépművészeti Múzeum közvetlen elődjét. Az Esterházyaktól származó rajzok és festmények között voltak Leonardo da Vinci, Raffaello, Correggio, Rembrandt és Tiepolo művei; több száz holland és flamand kép, valamint jó néhány kiemelkedő spanyol festmény: Ribera, Murillo, Goya alkotásai.

A Nemzeti Múzeumból került át az Országos Képtárba a jelentős reformkori pesti gyűjtő, Jankovich Miklós gyűjteménye, a többi között Tintoretto és Pisano műveivel, valamint Pyrker János László egri érsek és velencei pátriárka közel kétszáz darabból álló hagyatékának képeivel. 1872-ben Ipolyi Arnold tudós, besztercebányai püspök, a magyar művészettörténet-írás nagy alakja számos korai olasz és német táblaképet adományozott a múzeum javára. Ezután a szisztematikus műtárgy-gyarapítás időszaka következett, amelyben az 1884-ben igazgatóvá kinevezett Pulszky Károly tevékenyen vett részt, aki kitűnő érzékkel és hozzáértéssel vásárolt, elsősorban Itáliából, de Európa más országainak műkereskedőitől is. Szerzeményei közül kiemelkedő Sebastiano del Piombo és Barend van Orley egy-egy festménye, az olasz freskók sora, valamint számos, főként itáliai szobor. Pulszkynak jelentős szerepe volt a Szépművészeti Múzeum tervezetének előkészítésében is. Már a múzeum új épületébe került Pálffy János gróf hagyatéka 1912-ben. Két további gyűjtemény a század elején önálló múzeumként vált közkinccsé: a jeles pesti gyűjtő, Ráth György múzeuma 1905-től és a Zichy Képtár. Ezek képzőművészeti anyagát az 1950-es években csatolták a Szépművészeti Múzeumhoz.

1906-ban megnyílt a Városliget szélén fekvő Hősök terén a Schickedanz Albert és Herzog Fülöp által tervezett Szépművészeti Múzeum. A többi gyűjteménnyel együtt az Esterházy-képtár anyaga is itt került elhelyezésre. Az eredeti műtárgyak fokozatosan kiszorították a másolatokat a múzeum épületéből. Az ókori művészet emlékeinek gyűjtése 1908-ban kezdődött meg Paul Arndt müncheni gyűjteményéből vásárolt szobrokkal.

A múzeum további darabokkal gyarapodott Delhaes István jóvoltából, aki 18–19. századi osztrák és német műveket ajándékozott. Továbbá Nemes Marcellnek köszönhetően egy El Greco-festményhez és Majovszky Pál révén 19–20. századi, elsősorban francia rajzokhoz jutott a múzeum. 1914-ben jutottak hozzá Ferenczy István értékes bronzgyűjteményéhez.

Állandó kiállításai:

1800 utáni gyűjtemény

Antik

Egyiptomi

Grafikai

Művészet a századfordulón

Régi Képtár

Régi Szobor Gyűjtemény

Időszaki kiállítása:

A fotóművészet születése

ST. Gallen-i Kalandok – Hartung, Tapies, Uecker és az Erker-jelenség

Indigo/Foto

OSAS PLUSZ nemzetközi kiállítás a Vasarely Múzeumban

Múmiák testközelben

Adatai:

1146 Budapest, Dózsa György út 41.

06-1/469-7100

www.szepmuveszeti.hu

info@szepmuveszeti.hu

főigazgató: Dr. Baán László

Források:

Budapest múzeumai: Magyar Nemzeti Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Iparművészeti Múzeum, Néprajzi Múzeum, Budapesti Történeti Múzeum. Corvina Kiadó, Budapest. 1984. 16. 20.

http://www.szepmuveszeti.hu; (2012. 04. 03.)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.