Főoldal » Talos és a nevető múmia

Talos és a nevető múmia

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A múmiafilmek történetnek meghatározó alakja Imhotep, de rajta kívül számos átokkal sújtott lény tért vissza, hogy az emberiség rovására még szörnyűbb gaztetteket kövessen el. A következőkben ismerkedjünk meg néhánnyal!

 

A néma múmia

            1918-ban készült az első klasszikusnak tekinthető múmiahorror The Eye of the Mummy (A múmia szeme – eredeti német címe: Die Angen Der Mummie Ma, Die Mummie Ma) címet viselő német némafilm, amelyet csak az I. világháborút követő béketárgyalások és Tutanhamon sírjának feltárása után, 1922-ben mutattak be az Egyesült Államokban. A történetben nem a később megszokott módon kel életre a múmia, aki jelen esetben Ma királynő, de számos a továbbiakban is felhasznált elem megtalálható benne. A film címe Ma tekintetére utal. A királynő ugyanis különös módon megbabonázza a sírba látogatókat, akik halálra rémülten távoznak azt suttogva: „A szeme él! A szeme él!”.

A rendező, Ernst Lubitsch (1892-1947), a későbbiekben Hollywoodban már egészen más műfajú filmeket részesített előnyben, amelyek közül a To Be or Not to Be (Lenni vagy nem lenni, 1942) mindenképpen figyelmet érdemel.

 

            Sherlock Holmes és a nevető múmia esete

            Az 1955-56-ban adásba került első amerikai Sherlock Holmes-sorozat egyik epizódja bár eléggé távol áll kedélyes humorával a horror műfajától, mégis említést érdemel. A nevető múmia rejtélye a különös hanghatásokon túl egy izgalmas gyilkosságot is tartogat. A naiv bájjal és amerikai szájíz szerint megalkotott epizód azonban drámai fordulatot vesz, amikor a szarkofágban fekvő, a XIV. dinasztia uralkodása alatt élt Amenhotep főpap szarkofágjáról kiderül, hogy nem egy több ezer éves holttestet, hanem egy nemrégiben rejtélyes körülmények között elhunyt régészt rejt. Holmes természetesen rájön a megoldásra, és a néző ismét fellélegezhet, hogy a szarkofágon olvasható átok valójában egy kígyóméregbe mártott szög, amelynek csak egyetlen ember esett áldozatul.

 

            Talos

            1998-ban készült el a Tale of the Mummy (Múmiatörténet) közismertebb címen Talos, a múmia. Kevésbé lopta be magát a nagyközönség szívébe, amelynek egyik fő oka talán az lehetett, hogy a legtöbb történettel ellentétben itt a happy end elmaradt. A film sokkoló látványelemekben bővelkedik ugyan, de Talos története kevésbé logikus, kissé nehezen követhető, hiába egységes az a szimbólumrendszer, amelyet háttérként a készítők megalkottak. Ezektől eltekintve azonban több izgalmas megoldással találkozhatunk mind a cselekményt, mind a kivitelezést illetően.

Talos Imhoteppel ellentétben a legkevésbé sem emberi, sokkal inkább az ősgonosz egyfajta megnyilvánulása, aki a halál elől egy sajátos reinkarnációba menekül. Az értelmetlen és brutális kínzások látványa mellett misztikus formában a kannibalizmus is feltűnik a színen, hogy még inkább elriasszon bennünket ettől a figurától.

            A történetben epizódszerepet kapott Christopher Lee, mint Sir Richard Turkel, a sírkamrát felfedező tudós, akinek unokája folytatja majd a kutatást. Talos ellenpólusa pedig Riley nyomozó, akit Jason Scott Lee (Dragon: The Bruce Lee Story – Sárkány – Bruce Lee története, 1993) alakít, aki korábban már bizonyította, hogy a jeet kune do és a színészet egyaránt a vérében van. Talos és Riley versenyt futnak az idővel és persze egymással is. Talos célja az újjászületés, amelyet Riley hivatott megakadályozni.

            Talos hibái ellenére is izgalmas szórakozást nyújt, bár garantált, hogy a film végére kialakul bennünk némi egészséges félelem a szalagfüggönyökkel kapcsolatban.

 

            A múmiák most megpihennek kissé a szarkofágjukban, de még később visszatérnek.

A kép forrása:

http://www.blu-ray.com/movies/Tale-of-the-Mummy-Blu-ray/35096/

 

Felhasznált irodalom és lábjegyzetek:

http://www.silentsaregolden.com/debartoloreviews/rdbeyesofmummy.html (utolsó megnyitás: 2012. 06. 11.)

http://www.imdb.com/title/tt0699424/ (utolsó megnyitás: 2012. 06. 11.)

http://en.wikipedia.org/wiki/Tale_of_the_Mummy (utolsó megnyitás: 2012. 06. 11.)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.