Főoldal » Zene a föld alatt

Zene a föld alatt

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Áprilisban jön az Orion Dawn két új száma, mely a srácok szerint idegesebbre sikeredett az előzőeknél. Koncertekkel, zsírúj pólókkal és egy klippel is megörvendeztetik a rajongókat. Utóbbiról elárulták, hogy ezúttal a közönség kap főszerepet.

A zenekarral először Szlovákiában találkoztam egy eldugott kocsmában, ahol parádés műsort hoztak. Egy hónapra rá megjelent debütáló albumuk a The Future Memorials, mely egyedi hangzásvilágával felkavarta a metál állóvizét. Azóta a srácok ezerrel stúdióznak, ennek apropójából kaptam el őket néhány kérdés erejéig.

Elég változatos a hangzásvilágotok. Magatokat melyik műfajba/műfajokba sorolnátok?

Jól esik, hogy ezt mondod, mert a hangzás, legalábbis annak a mássága nagyon fontos számunkra. Nem akarjuk felturbózni a számainkat, aztán meg a koncertekre ellátogató emberektől visszahallani, hogy: hééé a felvételen nem erről volt szó. Szeretünk igazat mondani a zenénkkel és nem beállni a sorba. Ezzel lehet nehezebb érvényesülni, lehet nem, mindenki döntse el magában, de amíg léteznek analóg hangszerek, azoknak a természetesség mindig jól fog állni.

A műfaj kérdését nem szoktuk cifrázni: metál és kész. Mondjuk emiatt mondtak már ránk mindenfélét, de olyat is, hogy nem tudják mihez hasonlítani. Legyen agresszív metál – ilyen még úgy sem volt – vagy ideges metál. Talán ez még jobb.

facebook oldalatokon is olvasható, hogy hamarosan két új számmal jelentkeztek. Mikorra várható a megjelenésük?

A megjelenésnek nem tűztünk ki még konkrét időpontot, de annyit elmondhatok, hogy nagyon szépen haladunk a számok rögzítésével és reméljük, hogy áprilisban tudunk villantani.

Az új számok hozzák az előző album hangzásvilágát, esetleg történtek stílusváltozások?

Sok idő eltelt az album óta, mi is változtunk, így természetesen a két dalban is lehet majd érezni változásokat. Az egyik dal idegesebb, mint az eddigiek, a másik talán jobban húz ahhoz amit megszoktatok, de az is meg van fűszerezve egy adag feszültséggel, melankóliával. Igazából a két szám egy párt alkot, egyik a másiknak a kiegészítése.   
Hangzásban is lehet majd érezni változást, mivel folyamatosan keressük, hogy hogyan is kellene megszólalnia a daloknak amiket írunk, próbálunk mindig egy kis pluszt adni a hallgatónak. Ez egy szép folyamat, ki tudja, lehet, hogy most fogjuk azt mondani, hogy ez kész, vagy lehet, hogy folytatjuk tovább a kísérletezést. Természetesen a hangzáshoz fűződő alapelgondolásunk, amit fentebb már elmondtam nem változott, maradunk két lábbal a földön. 

Elejtettetek egy apró megjegyzést, miszerint az egyik szám klipet is kap. Van már erről konkrét terv?

Igen, van terv, de nem spoilerezhetek, szeretnénk még titokban tartani a koncepciót. Annyit talán elmondhatok, hogy az első klipünkben mi mutattuk meg magunkat, viszont most rajtatok a sor. Sejtelmes, nem? Nagyon várjuk már!

Egy Orion nevű vadászról kapta a nevét a zenekar, a logótok pedig szimbólumokból áll. Elárulnátok mit jelent?

Természetesen, nem csak összedobáltunk pár geometriai alakot, hogy oké ez így egész jól néz ki, van jelentése, de nem kell világmegváltó dolgokra gondolni. A kör és a háromszög teljesen egyszerűen magyarázható, azok igazából az Omikron és a Delta görög betűk, amiknek a magyar megfelelője az „O” és a „D”. Az a bizonyos pötty ott középen már annyira nem egyértelmű. Erről annyit kell tudni, hogy az igazából egy kör, közepén egy ponttal. Ez a Napnak egy ősi jele, amelyet már az egyiptomiak is használtak több ezer évvel ezelőtt. Remélem így már minden magyarázatra talált.

A koncertek miatt sokat utaztok, volt már, hogy egy este izgalmasra sikeredett emiatt?

Szerencsére nagyon sok élmény van a hátunk mögött a zenélés által, de a legjobb az benne, hogy ezeket barátokként éltük, éljük és fogjuk megélni. Ez mindennél többet ér. Voltak orbitális eltévedések (érdemes kikapcsolni a komp lehetőséget a GPS-ben vagy csak egyszerűen nem megbízni benne, mert mi pl egy régi komppal találtuk magunkat szemben), autó tolás autópályán leállósávban (ez lehet nem volt túl szabályos), na akkor keresni kellene valami szállást az éjszaka közepén szituációk, mert a kijelölt sofőr megtört és sorolhatnám még… viszont pakolni nem szeretünk, nagyon nem, főleg hajnalban vissza a próbahelyre. Az utazás. Nagyon sok utazás. Ott Vincze a mi kis mókamesterünk, sosem engedi, hogy elmélázz vagy rossz kedved legyen. Ha esetleg megtörténne, cserébe megkapod a meztelen lábát az arcodba. Résen kell lenni.

Néha a koncertek is veszélyesek tudnak lenni, történt már veletek baleset zenélés közben?

Szlovákiába készültünk első külföldi koncertünkre, ahol jó nagy buli jött össze, olyannyira, hogy beszakadt alattunk a színpad, az utánunk következő zenekarnál pedig ennek hatására leborultak a ládák a stage-ről. (A közönség, illetve a láda tulajdonosa megdöbbenve nézte végig a szerencsétlen borulást. Nagyon punk volt. Szerk.) Akkora térdest ugrottam a színpadon, hogy két hétig nem bírtam járni.

Gyulán játszottunk, amikor Vincze beugrott a színpadról a közönségbe, Zolcs pedig utána, viszont a vizes csempére való érkezés káros az egészségre, erre Zolcs is hamar rájött, miután arccal és gitárral teljes erővel belevágódott a talajba, ami még a hangszernek is 8 napon túl gyógyuló sérüléseket okozott.

A tipikus szájba verem magam a mikrofonnal sztori is megtörtént Egerben (a “fény városában”), de ez szerintem minden énekessel megtörtént már. Ugye itt a helyzet úgy néz ki, hogy a srác vagy csaj az első sorban szeretné magáénak tudni a mikrofont, de én pont egy olyan résznél vagyok, hogy inkább megtartanám magamnak, így én is húzom a mikrofont, ő is, de ő elengedi, VÉR.

Van rituálétok koncertek előtt?

Magas szinten műveljük a koncert előtti székelés művészetét, egyik védjegyünkké vált. Ha csúszik a kezdés, akkor csúszik, de ezt meg kell tenni. Persze a helyek egyike sem arról híres, hogy prémium élményben részesülsz. Ezt Bandi és Vincze maxolta ki egy ülőke és ajtó nélküli fülkével, ahova a folyosóról egy az egyben be lehetett látni. Becsülettel elvégezték a dolgukat (természetesen egymás után, Vinczét még egy kis dugulás is feltartotta), fel a színpadra és MEHET! Sose fogják elfelejteni.

A rajongó lányok gyakran átlépnek egy határt. Hogy kezelitek ezt a helyzetet?

A fanokkal szeretünk beszélgetni, együtt bulizni, nem vagyunk távolságtartóak (ha annak tűnünk, akkor is gyertek oda nyugodtan, mert nem), sőt nem tartjuk magunkat semmivel különbnek senkinél, így kimondottan örülünk, ha nem csak a zenénkért rajonganak, hanem emberileg is felkeltjük mások érdeklődését, ebből voltak is meglepődések, amikor elmondtuk, hogy ki, mivel foglalkozik amúgy az életben. És hát a kedves leányzók és a bizonyos határ átlépése… Hazudnék ha azt mondanám, hogy nem történtek közeledések, viszont mindegyikőnknek barátnője van, így meghúzzuk a határt és mindig a helyén kezeljük a dolgokat.

A közeljövőben koncerteztek valamerre?

Meg fogunk fordulni Nyíregyházán, Debrecenben és Budapesten is még tavasszal. Az itteni bulira mindenkit várunk nagy-nagy szeretettel, május 23-án a Dürer Kertben kerül majd megrendezésre kiváló zenekarok és egyben barátok társaságában. Ősszel pedig már egy teljesen új tracklist-tel szeretnénk megmutatni magunkat. 

Az utószó pedig a tietek, ha bármit szeretnétek megosztani, kiadni magatokból, ide nyomhatjátok!

Egyebet nem tudok elmondani. Támogassátok a földalatti zenekarokat, mert miattatok és értetek létezünk, ha meg nem lennénk akkor mit hallgatnátok? Amerikát, persze, tudom én. OUT

Kovács Gábor – ének
Rezsőfi Zoltán – gitár
Vincze Gábor – gitár
Szegedi Zoltán – bass
Smid András – dob

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.