Főoldal » 2012-es felsőoktatási ponthatárok – átfogó kép

2012-es felsőoktatási ponthatárok – átfogó kép

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nyilvánosságra kerültek a 2012. szeptemberében induló egyetemi, illetve főiskolai képzések ponthatárai. Gyors feltérképezés után felmértem a terepet, kik jártak jól, kik rosszabbul.

Az érintettek nagyon várták a pontokat, hiszen köztudott volt, hogy drasztikusabb változások lesznek, mind az államilag finanszírozott helyek számában, mind a pontokat illetően és elég nagy a túljelentkezés, főleg a manapság divatosnak számító szakok esetében. Összeségében elmondható, hogy valóban nagyobb változások történtek az előző félévekhez, évekhez képest, így nehezebb volt bekerülni egy-egy szakra. Legrosszabbul azok jártak, akiknél nem a pontszám emelkedése okozott problémát, hanem az, hogy az adott szak az előző évekhez képest egyáltalán nem indul államilag finanszírozott formában, ilyen például a Corvinus népszerű gazdálkodási és menedzsment, pénzügy és számvitel, valamint kereskedelem és marketing alapszakjai.

A teljesség igénye nélkül összehasonlítottam a legnépszerűbb szakok pontjait az előző évihez képest.

A BGF kommunikáció és médiatudomány alapszakos képzésére tavaly 413 ponttal lehetett bekerülni, míg idén ez 441-re ugrott. Ugyanezen az egyetemen a nemzetközi gazdálkodás alapszak magyar nyelvű képzésén a tavalyi 397 pont helyett 463 pont kell a tanulmányok megkezdéséhez államilag finanszírozott képzésnél. Az ELTE kommunikáció és médiatudomány alapszakján sok változás nem történt, az előző évi 442 pont helyett idén 449 ponttal juthatnak be a hallgatók. Az osztatlan jogász képzés ponthatára jelentősen emelkedett 427 pontról 467-re. Bölcsészettudományi területen anglisztika szakon is megfigyelhető a nagyobb emelkedés a pontokat illetően, itt 427 helyett idén 467 ponttal kerülhettek be a jelentkezők.

A Semmelweis Egyetem általános orvos osztatlan képzésére idén a tavalyihoz képest 1 ponttal kevesebbel, azaz 435 ponttal nyerhettek felvételt a leendő hallgatók.

A felsorolásból persze nem hagyhatom ki a Pannon Egyetemet, ahol jelenleg is tanulok. Egykori alapszakomon (Anglisztika BA) idén 390 pont volt szükséges ahhoz, hogy államilag támogatott képzésre kerüljenek be az oda vágyó diákok. A legnagyobb változások a Gazdaságtudományi kart érintették, itt turizmus és vendéglátás, valamint pénzügy és számvitel szakon nincs államilag finanszírozott hely, az alkalmazott közgazdaságtan alapszakon 379 pont helyett 432 kellett a sikeres felvételihez.

A felsőfokú szakképzésekre általában 350 pont alatt elég volt teljesíteni ahhoz, hogy felvételt nyerjünk, ez a képzés ebben a formában idén indul utoljára. Az idegennyelvi kommunikátor több helyen 350 pont körül végzett, ami megegyezik egy egyetemi alapszak ponthatárértékével. Mesterszakon vegyes eredmények születtek, az előző évekhez képest nincs akkora változás, mint az alapszakok esetében.

Összeségében el lehet mondani, hogy nagyon sok szakon megszűntek az államilag támogatott képzések, illetve szinte kivétel nélkül jóval megemelkedtek a ponthatárok azok számára, akik nem akarnak/tudnak mélyen a zsebükbe nyúlni és súlyos százezreket fizetni félévente.

A ponthatárok megtekinthetőek a felvi.hu oldalon és az általuk üzemeltetett közösségi portálon is a Facebookon.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.