Főoldal » 3 éves megállapodást írt alá a Szent István Egyetemmel az ENSZ szervezet

3 éves megállapodást írt alá a Szent István Egyetemmel az ENSZ szervezet

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Gödöllő, 2017. augusztus 23. – A gödöllői székhelyű Szent István Egyetem és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) Budapesten található Európai és Közép-Ázsiai Irodája eddigi eseti együttműködését egy hivatalos egyetértési megállapodás váltja fel.

 

A megállapodás, melyet ma ünnepélyes keretek között Gödöllőn írtak alá, mélyíti és szorosabbá teszi a kapcsolatokat a következő három évben.

 

Kiemelt közös cél, ahogy az a megállapodásban is megjelenik, tevékenységeik összehangolása „a fenntartható fejlődésért az élelmezésbiztonság terén az európai és a közép-ázsiai régióban.”

 

Ezen túl mindkét szervezetről elmondható, hogy munkájuk alapja a tudás és a tudásmegosztás. Ezért együttműködésükkel számtalan területen javul az információcsere, például a mezőgazdaság, vidékfejlesztés, vagy a mezőgazdaság társadalmi és gazdasági hatása terén.

 

„A FAO együttműködése a Szent István Egyetemmel már eddig is előnyös, hasznos és értékteremtő volt mindkét fél számára”, mondta Darya Alexeeva, a FAO partnerségekért felelős munkatársa. „Az egyetértési megállapodás formális kereteket ad ennek és a jövőbeli folytatásnak.”

 

A Szent István Egyetem évek óta fogad külföldről FAO-ösztöndíjas hallgatókat, akik közül többen gyakornokként a budapesti FAO irodában is dolgoztak.

 

“A FAO ösztöndíj eddig is lehetőséget teremtett a tehetséges fiataloknak, hogy az intézményünkben megszerzett tudást és gyakorlati tapasztalatokat a diploma után, visszatérve a hazájukba, minél hatékonyabban tudják hasznosítani. A most aláírásra kerülő megállapodás további lehetőségeket teremt a tudásmegosztásra olyan égető mezőgazdasági témákban, mint az agrárinnováció, az állatjólét témaköre vagy a klímaváltozással és növényvédelemmel kapcsolatos területek. ” – emelte ki Tőzsér János rektor.

 

Tavaly novemberi magyarországi látogatása során a FAO főigazgatóját, José Graziano da Silvát az Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták.

 

„Részt vett az Egyetem a FAO AgroWeb Network kidolgozásában, amely mezőgazdasági információs platformként kötötte össze Közép-Kelet-Európa és a volt Szovjetunió tagállamait”, említett még egy sikeres példát Nevena Alexandrova-Stefanova, a FAO agrárinnovációs szakértője.

 

Emellett a szakértő több „e-mezőgazdasági”, vagyis a mezőgazdaságban az információs és kommunikációs technológiák terjesztését célzó képzésnek adott már otthont a gödöllői intézmény.

 

A jövőre nézve ez a terület megmarad az együttműködés egyik sarokkövének, de a tudásmegosztás, képzési tematikák köre kibővül olyan témákra is, mint az integrált növényvédelem.

 

A célként megjelölt fenntarthatósághoz hozzátartozik a szén-dioxid-kibocsátás és a klímaváltozás hatásainak mérséklése is, így ezek is bekerültek a hároméves munkatervbe. További FAO projekthez nyújthat szakmai támogatást a Szent István Egyetem az állategészség, állatjólét és a haszonállat-génmegőrzés területein.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.