Főoldal » A Facebook jelenség

A Facebook jelenség

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Facebook jelenség

Sok év előtt azért szerettem bele a magyar bloggerközösség alapoldalába (www.blogter.hu), mert majdnem azonnali interakciós lehetőséget adott a bejegyzések feltöltése után. Frissíteni kellett az oldalt állandóan, de félelmetes élmény volt számomra, aki koromnál fogva nem a számítógép emlőin nevelkedtem. Erről már írtam egy régi bejegyzésemben. (https://www.felsofokon.hu/varga-ervin-blogja/2011/08/24/ingyentudasvilaghalo-avagy-ingyen-tanfolyam-nincs)

A facebook engem azonnal elvarázsolt. Valószínűleg azért mert gyerekkoromban még saját biciklim sem volt, csak egy ajándékba kapott kerékpárral jártam, de azt nagyon imádtam. Nem voltak műszaki cikkek otthon, egy ősrégi tévére emlékszem gyerekkoromból, ami tizenöt percig melegedett mire megjelent az első kép, viszont sokol rádiónk nekünk is volt. Az első magnetofont a bátyám vásárolta részletre az első fizetéseiből. Ennél fogva mindig óriási érdeklődés volt bennem az ilyen dolgok kezelése iránt. Uralni szerettem volna a műszaki dolgokat és profi szinten érteni az kezelésükhöz. Elbűvöltek a műszaki újdonságok és rövid idő alatt profi szinten sajátítottam legtöbbször autodidakta módon a kezelésüket. Így volt ez a számítógéppel is. Azonnal beleszerettem, mihelyst közelébe kerültem egynek.

A facebbok is ezért lett szerelem első látásra. Nem vagyok látnok meg ilyesmi, de azonnal éreztem, hogy ez valami más. Lelkes iwiw-es voltam az első rádióban hallott iwiwről szóló hír óta, akkor még nem volt internetem és vidéken is kevés helyen volt széles sáv.

A Zuckerberg gyerek nem zseni. Nagyon ügyes, piszok jó szakember, helyzetkihasználó és zseniális megérzései vannak, de nem zseni. Meggyőződésem és ebben a könyv is megerősített, hogy jókor volt jó helyen és csak idő kérdése volt, hogy mikor kerül elő a Facebook-hoz hasonló interaktív közösségi oldal. Ráadásul az is kiderül a könyvből, hogy nem is a Facebook-ot preferálta az elején. Per is volt belőle, nem is egy (ami könyvben eléggé szemérmesen van közölve) azért mert többen is állították, hogy tőlük lopta a Zuckerberg az ötletet. Kiváltották pénzzel, megegyeztek és ezzel elindulhatott világhódító útjára a tényleg rendkívüli platform.

Az, hogy egy ilyen filléres weboldalból mára a sokmilliárdos (dollárban) birodalom „képződött” az félelmetes számomra. Nem a pénzmennyiség elképzelése (bár azt sem tudom elképzelni), hanem az a hatalom, amit egy birodalom pár kézbe összpontosít. A médiabirodalmak, mint azt mindannyian tudjuk, a hatalom jelképei.

Jó dolgokra is használhatóak, ha az intelligencia adott hozzá. Szörnyűségeket okozhat, ha gonoszsággal párosul a hatalom. Mindegyikre tudunk példát. A nyilvánosság ereje nem ismer határokat. Nincs politikai erő, hatalom, erőszakszervezet, amely ellen tudna állni a nyilvánosság erejének. Ez picit megnyugtatja a félős énemet, mert a felhasználók tették naggyá és felhasználók süllyesztik el a Facebookot, ha túlzásba esnének az üzemeltetők, és ettől még ők is félnek, hiába sok-sok milliárd a bankszámlán (dollárban).

„Mi az alapvető oka, hogy ideértünk, hogy ilyen sikeresek vagyunk?- teszi fel a kérdést Kevin Colleran, a Facebook legrégebbi hirdetési vezetője és Zuckerberg jó barátja. – A fő ok, hogy Markot nem motiválja a pénz.” „ Mark inkább szeretné, hogy az üzlet megbukjon, miközben jól és értelmesen próbál cselekedni, minthogy egy nagy, üres cég legyen.”

Tisztelem ezt a huszonéves srácot. Viszont egy rendkívüli negatív hatást nehezményezek. Rengeteg függőt nevelt ki a „jelenség”. Ők már függők voltak ugyan előtte is csak nem tudtak róla.

David Kirkpatrick: A facebook jelenség

Oldalak száma: 370 
Borító:KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Súly: 670 gr
ISBN: 9789636894603
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2011
Fordító: Czibik Márta

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.