Főoldal » A gazdagság lépcsői: Tervezz és cselekedj!

A gazdagság lépcsői: Tervezz és cselekedj!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A gazdagság lépcsőinek soron következő részében folytatom az “aktívabb” szériát, azaz ebben a bejegyzésben is olyan dolgokról olvashatsz, amelyek a Te személyes és aktív közreműködésedet igénylik, mert e nélkül bizony nem fog működni a dolog… sajnos nem csinálja meg senki helyetted.

Bár régebben jelent meg, de biztosan emlékszel a gazdagság előző lépcsőjére, amely a célkitűzésekről szólt, arról, hogyan kell az álmaidat meghatározóvá tenni, hogy milyen alapelvei vannak a célkitűzésnek, ha jól akarod csinálni, és végül segítő kérdéseket is kaptál, amelyek mentén tisztázhattad a saját értékeidet, hogy mi fontos az életedben, és mi nem az.

Ezek után ha már megvannak az írott célkitűzéseid az élet mind a hat fontos területén, elég tömören, de kellően részletesen, határidőkkel körülbástyázva, és tele érzelemmel, akkor már csak egy teendő van hátra: cselekedj most azonnal. Ez azonban – mint szerintem sokan tudjuk vagy tapasztaltuk – rögtön felvet több problémát is. Az egyik, hogy hol is kezdjed, hogy állj neki a céljaid megvalósításának, és mit is csinálj pontosan. A másik pedig a motiváció kérdése, mert olyan könnyű visszasüllyedni a kényelmes mindennapokba, a megszokott napi rutinba, hogy “el is felejtjük”, hogy foglalkoznunk kellene a céljainkkal. Ahogy lenni szokott, a lendület elfogy, és azon vesszük észre magunkat, hogy megint a TV előtt ülünk esténként, nem pedig a parkban kocogunk.

A “Hogyan álljunk neki” kérdés kapcsán ismét egy nagyobb munka vár Rád, de ha ez megvan, világos képet kapsz majd arról, hogy mikor és mit tegyél. Nem másról van szó, mint hogy le kell bontanod a céljaidat kisebb részcélokká, amelyeket aztán tovább kell bontanod egészen addig, amíg megfogható és megvalósítható feladatokat kapsz. Ahogy Napoleon Hill fogalmaz, a célok lebontása nem más, mint az égő vágy átkristályosítása cselekvéssé!

Vedd elő tehát az egyik célodat, és kezdj el gondolkodni, hogy milyen cselekvések visznek közelebb hozzá, mit tennél Te, illetve mit tenne más az eredményért. Nézz utána az interneten, kérdezz meg olyanokat, akik már elérték azt, amit szeretnél, gyűjts minél több információt. Ez egy olyan jellegű ötletelés és információ-gyűjtés, mint a brainstorming, úgy hogy egyelőre szelektálás nélkül írd fel valahová az összes ötletedet, információdat az adott tárgyban. Ne engedd a logikus agyadnak, hogy korlátokat állítson, mondván, hogy úgysem tudsz valamit megcsinálni. Ezt követően a felírt ötletek közül válogass kedvedre, hogy mi az, ami a leghatékonyabb, amihez megvannak az erőforrásaid, ami reális, és ezekből állíts össze egy megvalósítási tervet, amely konkrét feladatokat tartalmaz.

Vannak sikeres emberek, akik napi tervek szerint élnek, vannak, akiknek csak heti terveik vannak, a lényeg, hogy mindig lásd magad előtt, hogy mit is kell tenned, és ami még fontosabb, hogy nyomon tudd követni és tudd mérni az elért eredményeket. A rendszeres tervezés, valamint az eredmények rendszeres mérése, követése a kulcs ahhoz, hogy (cél)tudatosan tudj élni, meghatározott forgatókönyv szerint, tudd és lásd, hogy azért kell ma valamit megtenned, mert annak valami jövőbeni hatása lesz a célodra.

A rendszeres mérés pedig nem csak azért lesz hasznos, mert követni tudod a fejlődésedet, hanem – és ezzel át is térünk a második problémakörre – ez ad további motivációt a cselekvésre. “Sikert sikerre halmoz”, szokták mondani, aminek ugyanez a lényege, hiszen egyik sikerből fakad a további siker megvalósításához szükséges energia és lendület, mint ahogyan azt a gazdagság egy korábbi lépcsőjében is írtam. A motiváció fenntartásának egyébként rengeteg más módszere van, próbáld ki és válogass közülük magad, hogy mi az, ami számodra megfelelő lendületet biztosít. Ez lehet sport, sikerkönyvek olvasása, szemináriumok látogatása, sikeres emberekkel való beszélgetés, azonos gondolkodású emberekkel való kapcsolattartás, Cashflow játék, és így tovább. A lényeg, hogy légy kitartó, és ne süllyedj vissza a kényelmes mindennapokba!

A bejegyzés végére engedj meg egy kicsit konkrétabb példát is a fentiekre. Minden embernek van valamilyen pénzügyi “célja”, ha más nem, szinte biztosan gazdag akar lenni. Az más kérdés, hogy ez nem cél, hiszen ahhoz legalább határidő és konkrét összeg is kellene, de tételezzük fel, hogy van ilyenünk. Annak, hogy hogyan is álljunk neki egy adott pénzösszeg összegyűjtésének, nagyon jó példáját olvashatjuk a Babilon leggazdagabb embere című könyvben (nagyon ajánlom, ha még nem olvastad!). Ez hosszú távú (5-10 éves) célkitűzésnél jöhet jól, hiszen azt javasolja, hogy minden beérkező jövedelmednek a 10%-át azonnal rakd félre, különítsd el (azaz magadnak fizess először!), és ne nyúlj hozzá. A kulcs ez utóbbi félmondat, ugyanis sokan takarékoskodnak, de aztán elköltik utazásra és karácsonyi ajándékokra. Gondolj erre a pénzösszegre úgy, mintha nem is létezne! Az agyad a jövedelmed 90%-át fogja ezek után 100%-ának “tekinteni”, és ugyanolyan életszínvonalon fogsz élni, mintha a teljes jövedelmedet elhasználtad volna.

Ezek a kis összegek idővel jó nagyra híznak, számolj csak kicsit utána a kamatos kamat táblázatommal, amit innen tudsz letölteni (csak megemlítem, hogy annak idején én a jövedelmem 70%-át raktam így félre). Ebből a pénzből aztán eszközök vásárlásával csinálhatsz nagyobb összeget, vagy akár olyan jellegű jövedelemforrást biztosíthatsz magadnak, hogy már ne kelljen munkahelyen dolgoznod. Ennek rengeteg módja lehetséges, de ez már nem ennek a bejegyzésnek a témája. Az eszközeidet kezelése persze akkor is idődbe fog kerülni, forgatni kell őket, meg kell nézni, hogy a pénzed hol van a legjobb helyen. De amikorra ide elérsz, ezek a dolgok már maguktól értetődőek és kezelhetőek lesznek… Addig is, amíg ide elérsz, tervezz és cselekedj!

forrás: www.cashflowtarsas.blog.hu          szerző: Dr Faragó Ákos

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.