Főoldal » A megfélemlítő személyiségtípus

A megfélemlítő személyiségtípus

A megfélemlítő személyiségtípus

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

     Megfélemlítő személyiségtípus. Erőteljes személyiségét arra használja, hogy kinyilvánítsa mások feletti hatalmát, vagy akaratát. Megnyilvánulásaival igyekszik tekintélyt parancsolni, sokszor a tekintetével is meghunyászkodásra késztet. Ha nem sikerül magára irányítani a figyelmet, illetve elfogadtatni az irányító szerepet, dühbe gurulhat, megemeli a hangját, sőt akár fenyegethet és agresszívvá is válhat.

A megfélemlítő személyiségtípus borzalmasan énközpontú, úgy tesz, mintha körülötte forogna a világ. Szereti körülvenni a tekintély, a személyes hatalom és az uralkodói imázs légkörével magát. Rá figyelni kell, mert ha nem, képes olyan jelenetet rendezni, amit mindenki észrevesz. Gyakran parancsolgat és utasításokat osztogat, számára magától értetődő, hogy ő a főnök. Az emberek tartanak tőle, félelmet és aggódást kelt a közelsége, ezért akaratlanul is energiát áramoltatnak feléje.

Gyakran úgy tűnik, a megfélemlítő személyiségtípus nem tudja uralni érzelmeit, ingerült, hangoskodó és dühkitörésekre ragadtatja magát. Erőszakos, arrogáns és gátlástalan is lehet, ha el akar érni valamit. Türelmetlen és nem tartja sokra a bátortalan, habozó embereket. Lehengerlő, magabiztos és olykor vádoló magatartásával védekezésre, vagy akaratának elfogadására késztet másokat. Győzni akar és mindenáron irányítani, ezért a megfélemlítő a személyisége erejével próbálja manipulálni a körülötte levőket.

A megfélemlítő személyiségtípus tudat alatt tart attól, hogy kisiklanak ellenőrzése alól az események és az emberek nem figyelnek eléggé rá. Mindenáron való önérvényesítése bunkó viselkedéssel, sőt megalázó bánásmóddal párosulhat. Az energiáját abból nyeri, hogy másokban óvatosságot, tartást, aggodalmat, engedelmességet, félelmet kelt.

Sokszor kerül össze az ellentétpárjával, a szegény én -nel, amely igyekszik bűntudatot kelteni benne. Előfordulhat az is, hogy egy másik megfélemlítő személyiségtípussal kerül szembe, ekkor a harag irányítja és sokszor összeütközésre kerül sor.

 

Hogyan kezeljük a megfélemlítő személyiségtípust?

Nagy a valószínűsége, hogy gyermekkorában szülei megfélemlítőként viselkedtek vele és – hacsak nem alakult ki benne a szegény én típusa – felnőttkorára maga is felveszi a megfélemlítő szerepet, szülei mintájára. Az is előfordulhat, hogy szülei, vagy valamelyik szülője szegény én típus volt, ezért az ellenkező típusú drámát vette fel, energiaszerzésként.

A megfélemlítő személyiségek belül attól félnek, hogy kicsúszik az irányítás a kezük közül és elvesztik a hatalmat. Ezért fontos tudatosítani bennük, hogy nem veszélyeztetjük őket. Titokban ők is odafigyelésre és törődésre vágynak, ezért ha ezt őszintén, minden hátsó szándék nélkül megkapják, nem lesz szükségük a megfélemlítő szerep eljátszására.

Ha félünk tőle, csak megerősítjük szerepében, de ha felvesszük az ő szerepét és ugyanolyan módon visszavágunk, egy felesleges harcba bocsátkozunk, amelynek a kimenetelét senki sem tudja. Az sem jó, ha egyáltalán nem veszünk tudomást róla és az sem, ha a hibáit keressük. Fontos tudatnunk vele, hogy nem veszélyeztetjük az identitását, nem akadályozzuk meg semmiben, de egyben nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni és egyensúlyban maradunk. A megfélemlítőket is határozott kérdésekkel állíthatjuk meg a szerepjátszásban.

– Mitől vagy olyan dühös rám?
– Miért akarod, hogy féljek tőled?
– Nem jelentek számodra veszélyt, ugye? Akkor miért támadsz engem?
– Készen állok veled együttműködni, abban az esetben, ha nem akarsz mindenáron megfélemlíteni.
– Miért viselkedsz úgy, mint aki attól fél, elveszti a tekintélyét, ha nem arrogáns, lekezelő és félelmet keltő?

 

Mit tegyél, ha megfélemlítő személyiségtípus vagy?

Nagy segítséget jelent, ha vissza tudsz emlékezni a gyermekkorodra, milyenek voltak a veled való kapcsolatban a szüleid. Mikor alakult ki benned ez a szerep? Mit érzel, ha használod és milyen lenne, ha elhagynád? Tartasz attól, hogy nem sikerül megszerezned azokat a dolgokat, amelyeket akarsz?

Ha a megfélemlítő személyiségtípushoz tartozol, valószínűleg úgy gondolod, magadnak kell a jövődről és mindenedről gondoskodnod, mert másokra nem számíthatsz. Hol vesztetted el a bizalmadat másokban? Keress olyan embereket, akik egyensúlyban vannak, sikeresek és teljesen képes vagy megbízni bennük! Mellettük nem kell játszanod a szerepedet és segítenek előhozni belőled valódi, szerepjátszások nélküli énedet.

Nem szükséges hangosnak, gorombának, vagy parancsolgatónak mutatkoznod ahhoz, hogy észrevegyenek. Aki tisztában van értékeivel és képességeivel, nyugodt marad és tudja, hogy figyelembe fogják venni őt. Le kell szoknod az állandó önközpontúságról. Keress olyan cselekvéseket, amelyek által elfeledkezhetsz magadról. Vedd észre, hogy mások törődnek veled anélkül is, hogy mindenáron felhívnád magadra a figyelmet.

Amikor leszoksz a megfélemlítő szerepjátékokról, több esélyed lesz mások együttműködését elnyerni és önbizalmad által nagyszerű vezetővé lehetsz. Ha elhagyod a befolyásolásra való folytonos hajlamot, személyiséged természetes, erőteljes kisugárzása is megteszi a maga hatását. Ha következetes vagy, egy ponton ráébredsz, hogy igazából senkit sem kell manipulálnod, vagy irányítanod, egyedül magad uralnod, és a dolgok számodra előnyösen fognak alakulni.

A vallató személyiségtípus
A zárkózott személyiségtípus

Ha kíváncsi vagy melyik energetikai személyiségtípusba tartozol:

Energetikai személyiségtípus teszt

Ha tetszett, lájkold, oszd meg és véleményezd!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.