Főoldal » A pénzügyi intelligencia megóv az erőszaktól?

A pénzügyi intelligencia megóv az erőszaktól?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A családon belüli erőszak törvényi tényállássá minősítése miatt kirobbant politikai és társadalmi vita felszította a hamu alatt izzó parázst. Hogy ki és hogyan és mit gondol arról, hogy a nőknek mi lenne a szerepük, vagy sarkosabban fogalmazva a dolguk a magyar társadalomban. Akár a női szerepek, akár a családon belüli erőszak témáját nézem mindkettőre azt tudom mondani: igenis sokat, mit ne mondjak, rengeteget segítene a kérdésben, ha a lányokat, a nőket is megtanítanák bánni a pénzzel, mi több, önálló pénzügyeik lehetnének.

Éppen a fenti témák létezése a bizonyíték arra, hogy a nő anyagi függetlensége szükséges – a nők védelme érdekében. Hogy miért, arról írok egy pár keresetlen szót, bővebben meg egy egész előadást fogok róla tartani szombaton (09.22) a CoachOK Szakmai Egyesület Nőiség tabuk nélkül c. nyílt napján, ahová a belépés – éppen nyílt nap volta miatt – ingyenes, tehát bárki jöhet.

Hogy mi köze a pénzügyi intelligenciának ahhoz, hogy a nők ne kerüljenek a bántalmazott szerepébe egy családon belül?

Bármilyen meglepő nagyon sok!

Kezdjük onnan, hogy van egy nagyon gyakran visszatérő mondat, amely szinte minden tudósításban szerepelt, amely a családon belüli erőszak háttérinformációit dolgozta fel: a nők maguk sem képesek sokáig szabadulni az erőszaktevőtől, mert ki vannak szolgáltatva neki, függnek tőle, ráadásul többféle módon – érzelmileg, fizikai erőfölény okán, pénzügyi függőség miatt, stb… Vagyis addig, amíg a nők nem tudnak anyagilag függetlenek lenni a pasitól, addig ez a veszély fennáll.

Ha egy nő pénzügyileg független, akkor nem csak hogy ez az indok válik okafogyottá, hogy egy megalázó, bántalmazó kapcsolatban maradjon benne, hanem eleve sokkal kevesebb az esélye annak, hogy egy ilyen kapcsolatba belépjen… A legtöbb férfi ugyanis sarkallatos pontnak tekinti a párkapcsolatán belül, hogy

  1. ő keressen többet
  2. a nő minden keresményével járljon hozzá a család anyagi helyzetének javításához (ugyanez fordítva nem feltétlenül igaz, mert a pasiknak általában teljesen természetes, hogy a családi kassza bizonyos részének elköltéséről önálló döntést hozzanak a párjuk megkérdezése nélkül)

 Megjegyzés:

ezek a következtetések nem tudományos felmérés következményei, hanem az ügyfélkörömben végzett megkérdezéseken, megfigyeléseken alapulnak. Tehát nem általános érvényű, de szerintem jellemző.

Szóval alappból az az elvárás egy nővel szemben, hogy legyen önfeláldozó. Idejével, erejével, munkájával – és a pénzével. Ilyenkor mindig elgondolkodom azon, hogy ezek a pasik, akik ezt így végig sem gondolják, mert ezt hozták természetes sztereotípiaként otthonról, tehát szinte zsigerből jön, azok mit szólnak majd hozzá, ha egyszer a lányuk állít haza azzal, hogy a párja mindenféle követelésekkel áll elő vele szemben, csak azon az alapon, hogy ő nem keres pénzt – és ne menjünk messzire, már a GYES időszaka ilyen anyagilag kiszolgáltatott helyzetet teremt. (Éppen akkor, amikor a nő a gyerekneveléssel van elfoglalva, amely sokak szerint a nő fő feladata az életben…)

Képzeld el!

Mi történne, ha a lányod, aki megtanult bánni a pénzzel, úgy alakít ki tartós párkapcsolatot, hogy a fizetése egy részét a saját neve alatt takarítja meg, majd fekteti be? Majd ennek jövedelmeit a GYES mellett is le tudja tenni az asztalra, vagy éppen nem teszi le, mert tovább hízlalja, és ott lesz neki für alle Fälle biztonsági tartaléknak – pl. egy válás, vagy tartós betegség esetére is? Mekkora esély van arra, hogy ha netán erőszakoskodni kezd vele a párja, csak az anyagiak miatt azt mondja, hogy inkább tűrök?

És mekkora az esélye annak, hogy a fizetése többi részével ne szálljon be a családi közös kasszába? (Ez utóbbinak nagy átlagban tekintve nulla.)

Szeretnéd ezt a fajta biztonságot megadni a lányodnak?

Akkor viselkedj vele másképp, mint ahogy azt a beidegződéseid diktálják!!!

  1. kapd rajta Magad, amikor engednél a sztereotípiáknak, és csak a háztartási pénzügyekre korlátoznád a lányod pénzügyi nevelését!
  2. engedd neki, hogy ugyanúgy, mint a fiúk, a pénzügyek terén is kiélhesse a kalandvágyát, a kísérletező kedvét, és hadd szerezzen tapasztalatot! Ehhez hozd helyzetbe, adj neki lehetőségeket, pl. engedd, hogy elmenjen pénzt keresni, akár minivállalkozás keretében is, ami csak a sajátja!
  3. adj neki önállóságot a pénzügyeiben! Kicsit talán többet, mint egy átlagos magyar lánynak… 
  4. és tanítsd meg neki, hogy attól, hogy magára is gondol, még nem önző, s lehet jó, stabil és hasznos tagja a családnak, mert még így is tehet eleget a családjáért!

Két nyomon is elindulhatsz a közeljövőben, ha ezzel a kérdéssel komolyabban akarsz foglalkozni:

  1. ha a lányod pénzügyi intelligenciáját akarod élesre csiszolni, akkor szeptember 29-én élvezetes családi program keretében tehetitek ezt meg a Cool Money Club pénzügyi játszóházban és pénzügyi szalonban
  2. ha a párkapcsolatod ezen területén szeretnél javítani, akkro gyere el most szombaton, szeptember 22-én a CoachOK Szakmai Egyesület Nőiség tabuk nélkül c. ingyenes nyílt napjára, ahol én is előadok ebben a témakörben délután, délelőtt pedig egyéni coachingra is benevezhetsz hozzám. 

Te mit teszel azért, hogy a lányod még csak véletlenül se kerülhessen ilyen helyzetbe? Várom a kommenteket!

Tetszik? Oszd meg! Kritizálod? Kommentáld! Csak egyet ne tegyél: ne legyél közömbös!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.