Főoldal » A sportszervező, aki mozgásban tart

A sportszervező, aki mozgásban tart

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 Az elmúlt évtizedekben alaposan megváltozott a sportélet. Az egykor szinte teljes egészében államilag finanszírozott szektor működtetésében egyre nagyobb szerepe van a pályázati támogatásoknak, a szponzorációnak és az adományoknak. Ez nagy kihívások elé állítja a sportegyesületeket.

Ahhoz, hogy egy egyesület forrásokhoz jusson, eredményeket kell felmutatnia. Ennek alapfeltétele, hogy az egyesület szervezetileg átlátható legyen, továbbá rendelkezzen világos célkitűzésekkel.

A sportversenyek megszervezése rendkívül nagy körültekintést igényel. A legalapvetőbb feladat az éves versenynaptár az összes körülményt – például más egyesületek versenynaptárait, a helyszínt, a résztvevők várható számát, a közreműködő külső partnereket, a pénzügyi hátteret – figyelembe vevő kidolgozása.

A gazdasági háttér biztosítása mellett a sportegyesületeknek még egy alapvető problémával kell szembesülniük: Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is aggasztóan alacsony a rendszeresen sportolók aránya. Ez természetesen a gyermekekre is igaz, így a sikerekhez elengedhetetlen utánpótlás-képzés komoly nehézségekbe ütközik.

De még ha vannak is aktív tagjai a sportegyesületnek, az ő megtartásuk, motiválásuk sem könnyű feladat. Ehhez nagyon sok türelemre, empátiára van szükség.

Az egyesület vezetésében résztvevő sportszervező-sportmenedzser feladata az is, hogy a minden szempontból legmegfelelőbb szakembereket – például edzőket, gyúrókat– kiválasztásában közreműködjön, valamint hogy ezek tevékenységét folyamatosan ellenőrizze és számon kérje a követelmények betartását.

Minderre természetesen csak akkor van lehetőség, ha a sportszervező-sportmenedzser maga is rendelkezik kellő kompetenciával, valamint ha kézzelfogható eredményeivel tekintélyt vívott ki magának.

Mindennek ellenére kezdő szakemberek is megtalálják a számításukat, mint sportszervező-sportmenedzser – feltéve, hogy szilárd alapokon álló szaktudással, elkötelezettséggel és alázattal rendelkeznek.
Ami a szakmai részt illeti, az érettségi utáni – 22 éves korig tandíjmentes – sportszervező-sportmenedzseri képzésén 1 év alatt tökéletesen elsajátíthatják a hallgatók. A heti 5 napos, intenzív nappali képzés tananyaga mindenben megfelel a kor követelményeinek, így a sporthoz közvetlenül kapcsolódó tárgyakon kívül magában foglalja többek között a pedagógiát, a jogi ismereteket, a marketinget, a kommunikációt, a vezetéslélektant, valamint a közgazdasági alapismereteket is.

A képzés elvégzése az első, megkerülhetetlen lépcsőfok. A továbblépéshez elengedhetetlenül szükséges a folyamatos önképzés, amelybe a hazai és a nemzetközi szaksajtó rendszeres olvasásán kívül beletartozik a különféle továbbképzéseken való rendszeres részvétel, valamint az idegen nyelvek magas szintű elsajátítása is.

A folyamatos áldozathozatal azonban bőségesen megéri, hiszen a sportszervező-sportmenedzseri szakma az átlagosnál lényegesen jobb, akár élethosszig tartó karrierlehetőséget rejt.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.