Főoldal » A szegény én személyiségtípus

A szegény én személyiségtípus

A szegény én személyiségtípus

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

     Szegény én személyiségtípus. Ő egy igazi áldozat. A „szegény én”-t muszáj sajnálni. Nem érez magában elég erőt az események kézbevételéhez, ezért mindenáron együttérzést igyekszik kicsiholni. Igazi pesszimista, úgy tesz, mint aki teljes mértékben ki van szolgáltatva sorsának, vagy másoknak. Folyamatosan problémái és gondjai vannak és segítségre szorul, de gondoskodik róla hogy ne lehessen igazán segíteni.

A szegény én személyiségtípus nem vállalja a felelősséget, a körülményeket hibáztatja, de elzárkózik a megoldások elől, hiszen akkor nem tudná tovább játszani az áldozat szerepét. Érzékenynek mutatja magát és sértődékeny, de belül sokszor forr benne a méreg. Elkerüli a döntéshelyzeteket és hagyja, hogy másoktól függjön a sorsa, hogy később elmondhassa, felette döntöttek. Legtöbbször előzékeny és engedékeny és ettől úgy érzi, kihasználják, holott ő teremti meg ezeket a helyzeteket. Nagy tapasztalata van a kifogások gyártásában és a magyarázkodásban.

A szegény én kerüli azokat a helyzeteket, ahol át kellene vennie az irányítást. Általában alkalmazkodik, pedig mélyen, belül szabadságra vágyik. Saját gondjaira vigyáz, hogy el ne veszítse őket, de ez nem akadályozza meg abban, hogy mások problémáiba beleszóljon és megoldásokat keressen. Áldozatkészsége odáig fajulhat, hogy mások ne lássák többnek, mint egy használati tárgyat, ettől aztán vérig sértődhet és eljátszhatja a szerencsétlen áldozat tökéletes drámáját.

A szegény én személyiségtípus mestere annak, hogyan kerülje el a sikert. Neki mindig balszerencséje van, vagy közbejön valami. Olyan helyzetekbe hozza magát, ahol muszáj engedelmeskednie és elfogadnia mások akaratát. Beállítottságával szinte vonzza a megfélemlítő személyiségtípust, akivel hatalmas személyes drámákat tudnak létrehozni, amely egészen a tettlegességig fajulhat.

A szegény én úgy viselkedik, mint aki mindent megtett, de sosem volt szerencséje, mindig kihasználták. Mesteri módon tud bűntudatot kelteni másokban, ezáltal óriási energiához jut. Az a baj vele, hogy az ő áldozata nem őszinte. Úgy tesz, mint aki önként felad, átad, megtesz valamit, de belül mindig az motiválja, hogy kihasználtnak és becsapottnak érezhesse magát. Nem jut egyről a kettőre, mert nem tudja hogyan töltődhetne fel, ha a gondjai megoldódnának. Zavarban lenne: ki is ő?

 

Hogyan kezeljük a szegény én személyiségtípust?

A szegény én személyiség azt érzékelteti velünk, hogy szüksége van az együttérzésünkre, a támogatásunkra. Ezért vigyáz arra, nehogy jó helyzetben tüntesse fel magát. A szegény én esetében el kell fordítanunk a figyelmét önmagáról és olyan helyzetbe hozni, hogy másoknak segíthessen, de lehetőleg úgy, hogy ne játszhassa a szerepét. De mindenekelőtt gátat kell vetnünk fondorlatának, hogy szavaival és tetteivel sajnálatot és bűntudatot ébresszen bennünk.

– Biztosan nem szándékos, de mindig olyan érzésem van, mintha bűntudatot ébresztenél bennem.
– Néha olyan érzésem van a szavaidtól, mintha nekem is felelősnek kellene éreznem magam a helyzeted miatt.
– Mi történne, ha megoldódnának a problémáid, akkor mit tennél?
– Ugye te sem tartod sokra azokat, akik nem vállalnak semmilyen felelősséget a sorsukért?
– Biztosan egyet értesz velem abban, hogy aki akar, talál megoldást. Neked milyen ötleteid vannak?
– Gondolom te sem szereted a panaszkodókat. Olyan embernek tűnsz, aki vállalja a felelősséget és cselekszik.

Azzal, hogy olyan tulajdonságokat feltételezel róla, vagy mondasz neki, amelyek megléte nem teszi lehetővé a szerepének eljátszását, megelőzheted a drámai játékot. Ne hagyd, hogy a szegény én bármilyen áldozatot hozzon érted, különösen ügyelj arra, hogy ne vedd át a felelősséget tőle. Hárítsd el magadtól a bűntudatot, ne vedd komolyan, ha panaszkodik, de ha valamit elér, vagy pozitív, figyelj oda rá. Így megtanulja, hogy tőled nem szerezhet energiát ármánykodással és áldozat szerepjátékkal.

Legyél immunis a panaszkodására, érzelmi zsarolásaira, de sugározz rá sok energiát, amikor elfeledkezik ezekről és vállalja a saját felelősségét, megoldásokat keres.

 

Mit tegyél, ha szegény én személyiségtípus vagy?

El kell kezdened figyelni azokra a pozitívumokra, amelyeket nem vettél észre, amikor panaszkodtál. Keress lehetőségeket, amikor másokon segíthetsz, de ne szerepből, hanem szívből-lélekkel. Figyeld meg magad, amikor magyarázkodsz, vagy védekezel. Ezzel csak nagyobb támadási felületet nyújtasz. De miért kellene, hogy megtámadjanak, bíráljanak, vagy fenyegessenek?

Gyermekkorodban nagyon szigorúan neveltek? Súlyos büntetéseket kaptál? Lehetséges, hogy egyik, vagy mindkettő szülődtől féltél, tartottál? Mikor alakult ki benned a védekező tartás? Mikor és miért adtad át a kezdeményezést és a megoldásokat másoknak? Lehetséges, hogy átvetted szüleid félelmeit, aggodalmaskodásait és őket ismétled?

Valójában szabadságra vágysz, de ezt csak úgy érheted el, ha teljesen elhagyod az áldozat szerepét. Tekints úgy a panaszkodásra, önfeladásra, mint a csapdára. Miért húznád magad csapdába? Legyél fokozatosan önállóbb és éld át a tettrekészségből fakadó jó érzést és energiát!

Ha pozitívabban viselkedsz, többen és jobban fognak szeretni. Márpedig ez a célod és nem a sajnálat, nem igaz? Csak akkor fognak elismerni, ha előbb elfogadod saját magad és tudatosítod személyed értékeit. Természeted miatt jó érzéked van a szociális dolgokhoz, érdemes lehet ezzel foglalkoznod. Ne akard az emberek érzéseit kicsikarni irántad, hanem arra törekedj, hogy igazi önmagadért fogadjanak el és szeressenek!

Ne panaszkodj! A panaszra fordított energiát alakítsd át inkább kreatív erővé! Ez még a szülőfájásoknál is lehetséges. Ha ugyanannyi energiát fordítasz a panaszt kiváltó ok megváltoztatására, mint amennyit meddő önsajnálatra áldozol, akkor – a benső magatartás átalakulása után – sorsodban is csodálatos események lavinája indul meg.
Szepes Mária

A zárkózott személyiségtípus
A vallató személyiségtípus

Energetikai típusok 1.rész
Energetikai típusok 2.rész

Ha kíváncsi vagy melyik energetikai személyiségtípusba tartozol:

Energetikai személyiségtípus teszt

Ha tetszett, lájkold, oszd meg és véleményezd!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.