Főoldal » A Szigetköz gyógyfürdői

A Szigetköz gyógyfürdői

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Nyugat-Dunántúl számos közismert gyógyfürdője mellett ismerkedjünk meg néhány kevésbé ismerttel is.

Mosonmagyaróvár
A Szigetköz főkapuja az ország északnyugati csücskében található. A vizek városának is nevezik, hiszen a Mosoni-Duna két partján fekszik és átfolyik rajta a Lajta is. A város legértékesebb kincse a termálvize.

Flexum Termál Gyógyfürdő és Uszoda

A 2000 méter mélyről feltörő hévíz 1967 óta elismert gyógyvíz, mely besorolása szerint Európa öt legjobb hatásfokú gyógyvize közé tartozik. A sok oldott sót tartalmazó alkáli-hidrogénkarbonátos és kloridos hévíz jelentős jódion-tartalmánál fogva a jódos ásványvizek csoportjába tartozik. A víz fluorid- és kovasav-tartalma is számottevő.
A gyógyvíz vegyi összetételénél fogva fürdő- és ivókúra, valamint – porlasztott alakjában – belégzéses gyógykezelés céljára egyaránt alkalmas.

Javallatok
Fürdőkezelés
• Degeneratív jellegű csont- és ízületi bántalmak
• Idült gyulladásos jellegű ízületi- és izombetegségek
• Baleseti eredetű mozgásszervi bántalmak utókezelése
• Nőgyógyászati gyulladásos betegségek
Mozgásszervi betegségek fürdőkezelésének megkezdése előtt ki kell kérni a kezelőorvos tanácsát.

Ivókúra (orvosi felügyelet mellett)
• Idült emésztési zavarok (gyomorsavhiány, gyomorsavtúltengés, idült bélbántalmak)
• Gyermekek fogszuvasodásának megelőzése
• Bizonyos pajzsmirigy-bántalmak
• Kezdődő érelmeszesedés

Belégzéses formában (rendszeres orvosi felügyelet mellett)
• Idült hörghurut
• Tüdőtágulás bizonyos esetei
• Idült orr-garatüregi, orr-melléküregi megbetegedések

Mosonmagyaróváron 1966 óta működik termálfürdő. A termálfürdőben két gyógyvizes (37-38 C, 30-32 C) ülőmedence, 2 úszómedence található. A tiszta levegőjű, zöldövezeti fürdő magas szinten biztosítja a gyógyulni, pihenni és sportolni vágyók igényeit.
A termálfürdő mellett 1999 óta gyógyászati központ és háromcsillagos gyógyszálló is működik.

A gyógyászati részleg a fürdő gyógyvizére építve széleskörű gyógyszolgáltatásokkal (súlyfürdő, víz alatti sugármasszázs, szénsavfürdő, gyógyiszappakolás, inhaláció, négyrekeszes galván, masszázs, gyógytorna, fizikoterápia) várja a betegeket.
A szálloda szépségszalonjában jól képzett szakemberek kínálnak programokat (többféle masszázs, karcsúsító testtekercselés, fodrászat, kozmetika, manikűr, pedikűr) a regenerálódásra, megszépülésre vágyó vendégeknek. A mediterrán hangulatú wellness-teremben pedig infraszaunát, infralámpát és hidromasszázskádat találnak az idelátogatók.

Lipót
A Szigetköz közepén fekvő településlényeges vonzereje termálvizű strandja. Az 1968-ban fúrt artézi kútból termálvíz tört fel. Hasonló eredménnyel járt 10 év múlva az újabb kút fúrása is. Erre a 2200 méter mélységből feltörő 65 C-os vízre épült a fürdő.

Az 1993-ban ásványvízzé, 2004-ben pedig gyógyvízzé nyilvánított hévíz alacsony keménységű, nátrium-hidrogénkarbonátos, fluoridos víz jelentős jódtartalommal.

A lipóti gyógyvíz alkalmazása kopásos ízületi és gerincbetegségek, krónikus gyulladásos ízületi betegségek, ízületi gyulladás és balesetek mozgásszervi szövődményei esetén ajánlott.

Lipóti Gyógy- és Termálfürdő

2002 nyarán nyitotta meg kapuit a felújított, kibővített, a régi luxusfürdő hangulatot idéző termálfürdő, Magyarország egyik legmodernebb fürdője. Négy hektáron, parkosított környezetben 2 termálmedence, úszómedence, gyermekmedence és élménymedence várja a pihenni vágyókat. Különleges felüdülést kínál a fürdő területén található malomszauna. A sportolni vágyók is számos lehetőség közül választhatnak.

Ismerjük meg a Szigetközt!

Mosonmagyaróvár történelmi belvárosa ma is őrzi a középkori erődített város és vár emlékeit. A városnéző sétát kezdjük a várnál, ahol nagy dioráma ismertet meg a Hanság élővilágával. Érdemes megtekinteni az 1600-as években ismert vendégfogadóként működött Habsburg-házat, a Városházát, a város templomait, valamint a Hansági Múzeum kiállításait.
Héderváron a 16. században épült kastélyt, a barokk Szent Mihály-templomot és a 13. századi Boldogasszony-kápolnát nézhetjük meg. Érdekességként betekintést nyerhetünk a korabeli tanyavilág életébe a Rigópusztai Pusztacsárdában.
Ám a Szigetköz páratlan lehetőségeket tartogat a természet kedvelői számára is. Sétakocsikázás közben tekinthetjük meg a Duna és Mosoni-Duna csodaszép érintetlen természeti adottságait, szakképzett vadőrök kíséretében főleg vaddisznó-vadászatok megszervezésére van lehetőség. Vadregényes tájon biztonságosan kiépített kerékpárút várja a sport kedvelőit, de gyalogtúrák és lovas tereptúrák is indulnak a tájvédelmi körzet növény- és állatvilágának felfedezésére. A Mosoni-Duna és a Felső-szigetközi Duna-ágrendszerében pedig vízi túrákra, kajakozásra, kishajózásra és horgászásra nyílik lehetőség.
Látogasson el a Szigetközbe, nem fogja megbánni!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.