Főoldal » A természetember és a megfigyelő

A természetember és a megfigyelő

A természetember és a megfigyelő

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

     A természetember és a megfigyelő. Személyes megfigyeléseim alapján két alapvető embertípust különböztettem meg. Persze nem mindenki sorolható egyik vagy másik típusba, azonban ezt a két típust mindenütt fellelhetjük.

 

A „természetember”

A természetember mindent természetesen csinál. Reggel felkel és estig úgy teszi a dolgait, ahogy szokta. Általában nem gondolkodik, hanem ösztönösen cselekszik. Laza és nyugodt, nem kérdőjelezi meg a dolgokat. Mivel mindent szokásból és „magától értetődően” csinál, általában nem figyeli meg a dolgokat és nem emlékszik a részletekre. Mindent természetesnek vesz, sokszor nem tudja mi zajlik körülötte: mi, ki, hogyan, mi történik, mit tesz. Nem okoz nagyobb gondot számára, ha új környezetbe kerül, mert gyorsan, természetesnek elfogadja az újat és úgy viselkedik, mintha mindig is ott lett volna, azt tette volna.

Nyílt, könnyedén elegyedik szóba bárkivel. Közlékeny. Társaságban jól érzi magát és együtt él a társasággal. Nem okoz gondot számára, ha sokan figyelnek rá. Nehéz zavarba hozni, könnyen szerepel mások előtt. Könnyen elfogad bárkit és nem kritizál. Könnyű befolyásolni, meggyőzni, érzelmi nyomásnak enged. Mindig ugyanúgy gondolkodik, többnyire kiszámítható és kiismerhető. Általában a „jelenben van” és könnyen átadja magát az élet örömeinek. Többnyire spontán és nem sokat habozik, mielőtt valamit megtesz. Nagyban látja a dolgokat, a kisebb rendetlenséget észre sem veszi. Többnyire bőkezű.

Nem töri a fejét jelentéktelen dolgokon, hamar átvisz mindent a gyakorlatba. Magabiztos, nem ijed meg a dolgoktól, bízik természetes képességeiben. Mindig ugyanúgy viselkedik, ugyanazokat a mozdulatokat használja, mivel mindezt természetesnek veszi, eszébe sem jut a dolgoknak utánagondolni.

 

A „megfigyelő”

     Erős önkontrollal rendelkezik. Odafigyel a részletekre és nagyon megfontolt. Sokat gondolkodik, tervez és elemez. Mindenkit és mindent alaposan megfigyel és megjegyez. Nagy fegyelemmel rendelkezik és nehezen oldódik. Mindig tudja, mi zajlik körülötte. A változások és új helyzetek stresszesek számára, ezért csak nehezen vált.

Bizalmatlan és titkolódzó. Nehezen nyílik meg és nem is akárkinek. Társaságban is képes átváltani passzív, megfigyelő „üzemmódra” és minden részletet megjegyezni. Zavarja, ha a figyelem középpontjába kerül. Nehéz elnyerni a barátságát, távolságtartó és zárkózott. Visszafogott, ritkán árulja el érzelmeit. Jól meggondolja mit tesz, szinte sosem cselekszik elhamarkodottan. Nagyon alapos, fontos számára a rend. Ügyel arra, hogy mire költ.

Sokszor feszült, mindig készenlétben áll, ezért nehezen lazul el és nem túl jó alvó. A szokottól eltérő helyzetekben izgul és nehezen tud természetesen viselkedni. Uralja magát, mégis könnyen dühbe jön ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy eltervezte. Folyton a tökéletességre törekszik és sosem érzi késznek sem magát, sem a helyzetet. Elmélyült és következetességre törekszik. Néha túl sokat agyal és tervei megmaradnak az elmélet szintjén. Gyakran elmerül a múltban, vagy tervezgeti a jövőt.

Szinte sosem kockáztat, kivéve ha felkészült a legrosszabb esetre és azt ki is tudja védeni. Kiváló alkotó lehet valamilyen művészetben. Képes megfigyelni saját magát is, megváltoztatni szokásait és irányítani cselekvéseit. Mindig a tudatosságra törekszik.

 

Utószó

Ha valaki azt gondolná, olyan nagy az eltérés a két típus között, hogy képtelenség lenne az egyiknek a másikhoz hasonlóvá válnia, téved. Az a helyzet, hogy ez általában nem is történik meg, az emberek el sem tudják képzelni, hogy másmilyenek lehetnek, mint amilyenek. De a helyzet úgy áll, hogy az emberi lény képes teljes mértékben átalakítani a személyiségét és „másvalakivé” átalakulni. Ehhez persze nagy odafigyelés, türelem, tudatosság, személyi erő és gyakorlás szükséges. Magának az átalakulásnak köszönhetően olyan lelki-szellemi képességeket és erőt szerzünk, amelyhez semmi sem ér fel. Az emberben tudatosodik, hogy személyiségtípusa, amelyhez hozzászokott, nem több, mint egy szerep.

Folytatás: A természetember és a megfigyelő személyiségtípusok

Ha tetszett, lájkold, oszd meg és véleményezd!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.