Főoldal » A vallató személyiségtípus

A vallató személyiségtípus

A vallató személyiségtípus

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

     Vallató személyiségtípus. A kérdezősködés mestere. Mindent alaposan megfigyel és mindig, mindent megkérdőjelez. Borotvaéles logikával igyekszik mások érvelését megcáfolni és a sajátját igazolni. Folyamatosan lesi a hibákat és azonnal lecsap. A vallató személyiségtípus képes akár órákon át felhozni gondosan felépített érveit és mindig talál valamit, hogy ne érezzük magunkat meggyőzőnek. Mindenre emlékezik, amit régebben mondtunk, vagy írtunk, vagy lehet, hogy utánanéz, de előszeretettel veszi elő újra ellenünk. Hihetetlenül felpörög attól, ha többen figyelnek rá és vitatkoznak vele. Neki a „legnagyobb igazságokat” is elmondhatod, megkeresi benne azt, ami támadható. Vannak köztük, akik kevésbé magabiztosak, ők gyakran megfordulnak internetes fórumokon, közösségi oldalakon, ahol előszeretettel szólnak hozzá valamihez, amiben úgy érzik, kifejthetik kritikus álláspontjukat.

Egy vallató személyiségtípussal kész öngyilkosság vitatkozni. Őt nem lehet legyőzni! Lételeme az intellektuális képességeinek kommunikációban való kibontakoztatása és ezt állandóan fejleszti. Nincs olyan személy – akár történelmi, akár vallási, akár tudós – akinek állítását, vagy mondását szembeállíthatod vele, mert mindegyiken fogást fog keresni. Kivéve persze, ha ő hozza fel példaként. Ha egyetértesz vele, keres valami mást, hogy bemutassa intellektuális tudását, fényes eszét és folytathassa az energiaszerzést. Tartózkodik az erős érzelmektől, mindent az értelem szemszögéből igyekszik szemlélni. Azt hiszi, hogy ő az igazi objektivitás megtestesítője, pedig valójában nagyon is szubjektív.

Minél inkább arra törekedsz, hogy saját igazadat bebizonyítsd előtte, annál inkább feltöltöd őt és ahelyett, hogy meggyőznéd, az általad adott információt igyekszik gondolataid megkérdőjelezésére felhasználni. Totális kritikus. Nem tudsz olyant mutatni neki, amit tökéletesnek fogadna el. Ha mégis elfogadóbb, mint egyébként, akkor valahol, valaki(k)től már feltöltődött.

A vallató személyiségtípus úgy beszél és úgy fejezi ki magát, hogy következetesnek, intelligensnek, okosnak hasson és ő maga is meg van győződve erről. Eszébe sem jut, hogy mindezt az energiáért teszi. Igyekszik mindent az ész alapján megközelíteni. A vallató azáltal tudja manipulálni a környezetét, hogy mások ráfigyelnek és igyekeznek úgy viselkedni, hogy ne kifogásolja. Egy vallató bármikor készen áll megingatni gondolatainkban, szavainkban és tetteinkben.

– Biztos, hogy jó ez így?
– Igen ezzel egyetértek, de…
– Ez alapjában rendben van, mégis…
– Nem akarok mást, csak választ kapni a kérdéseimre.

De egy vallatót nem lehet kielégíteni a válaszokkal, mert éppen a kérdések által töltődik fel. Amikor azonban úgy érzi, hogy elég figyelmet kapott, leállítja a párbeszédet és fensőbbségesen távozik.

Ha több emberrel vitázik, rettenetesen feltöltődik, de semmi pénzért nem ismerné el, hiszen észre sem veszi, ő csak azt tudja, hogy sikerült megmutatnia szellemi fölényét és ez kéjes elégedettséggel tölti el. Ha egy erőteljesen vallató típusú személyiség olvasná -e sorokat, csak mosolyogna és annyit mondana: „micsoda badarság”.

A vallató személyiségtípus magatartása onnan ered, hogy régen, valószínűleg gyermekkorban gyakran úgy érezte, nem kap elég figyelmet. Később emiatt minden alkalmat megragadott a figyelem megragadására. Ezért érdeklődő kérdései átválthatnak faggatózásba, sőt olyan jellegű kíváncsiskodásba, amit már vallatásnak érzünk. A vallató személyiségtípussal való kapcsolatban folyton úgy érezzük magunkat, mintha iskolában lennénk, ahol a tanár rendszeresen leckéztet minket és felhívja figyelmünket hiányosságainkra.

A vallató személyiség vonzza a zárkózott típust, aki a vallató  figyelme által nyeri az energiát. Másrészt aki vallató közelében él, nagy valószínűséggel lesz zárkózott. Ezek a típusok már a gyermekkorban kialakulnak.

 

Hogyan kezeljük a vallató személyiségtípust?

Ha az az érzésed, ilyen típussal találkoztál, vizsgáld meg, nem vetted e fel a zárkózott személyiség pózát. A vallató személyiségtípusnak is vannak különböző fokozatai. Egyesek csak sokat kérdeznek, de vigyáznak arra, hogy fel ne bosszantsanak, míg mások a végletekig fokozzák értékítéletüket és kritikára való hajlamukat. Nem érdemes vele vitatkozni, mert csak egyre töltöd és töltöd fel, mégis egyre éhesebb lesz. Akkor mit tehetünk?

Húzd ki a lába alól a talajt, hozd tudomására, hogy tisztában vagy a szereppel, amit játszik.
– Látom jó a logikád és következetes vagy, de állandóan olyan érzésem van, mintha vizsgáztatnál engem. Mondd, szükség van erre?
– Szeretnél egyetértésre jutni velem valamiben, vagy csak folyton a hibákat keresed az én állításaimban?
– Úgy érzem magam mintha bírósági tárgyaláson lennénk. Kommunikálhatnánk másképpen?
– Tudod, mi az a vallató személyiségtípus? Folyton kritizál, hibát keres, bírál és megkérdőjelezi amit mondunk. Ugye te nem vagy ilyen?

Igazából akkor tudod jól kezelni az esetet, ha te már nem játszol semmilyen szerepet. Ez esetben nem másoktól szerzed az energiát, hanem közvetlenül az univerzumtól és nincs szükséged  szerepjátékra, mert rendelkezel elég energiával. Önként sugározhatod számára az energiát, anélkül, hogy belemennél a játszmájába. Aki egyensúlyban van, nincsen szüksége arra, hogy bármi áron megvédje az álláspontját. Ha képes vagy semleges maradni és elkerülni, hogy behúzzon a csőbe (vita, védekezés, kétely, magyarázkodás), nem tudja játszani veled a szerepet és más után néz.

 

Mit tegyél, ha vallató személyiségtípus vagy?

Nagy valószínűséggel gyermekkorodban a szüleid nem figyeltek rád. Nem volt elég idejük, vagy nem akarták figyelembe venni amit akarsz. Ahhoz, hogy magadra vond a figyelmüket, kénytelen voltál folyton kérdezni, vagy ha nem ment, akkor hibákat kerestél, kritizáltál, hogy mindenképpen rád figyeljenek. Mivel a sok év alatt hozzászoktál az energiaszerzés eme fajtájához, automatikussá vált számodra és már észre sem veszed.

Valószínűleg a legtöbb esetben úgy gondolod, neked van igazad és ezt be is kell mutatnod. Gyakorold azt, hogy a másik szemszögéből is megvizsgálod a dolgokat, vagy hallgasd végig anélkül, hogy bármilyen saját véleményt kialakítanál. Ez eleinte nagyon nehezedre fog esni, mert ellentmond a természetednek, amit kialakítottál, de idővel segít mélyebb és tágabb perspektívából szemlélni a világot és egyben felszabadít a folyamatos véleményezés és bírálgatás terhe alól. Állj ellent a kísértésnek, hogy aki bezárulóban van, tovább faggasd. Vedd figyelembe, hogy a legtöbb esetben az zavar bennünket másban, amit magunkban kellene megváltoztatni. Keress minél több pozitívumot a környezetedben és hozd is a tudomására. A kérdés, amit mindig fel kell tenned: „Mi a célom ezzel a kérdéssel, az, hogy további információkat szerezzek, vagy csupán szeretném megmutatni, milyen éles eszű vagyok?”

Ezek a gyakorlatok fokozatosan megállítják a hatalmi drámádat. Fontos, hogy megtaláld a célod, a küldetésed és az energiádat ebből nyerd. „Vallatói” múltaddal kiváló oknyomozó riporter válhat belőled, vagy akár ügyvéd. Ha képes vagy túllépni a bírálgatáson és az ítéletalkotáson, és megtanulni a meghallgatást, pszichológusként sok-sok embernek segíthetsz felderíteni problémáit. Kiváló lehetőségeid rejlenek az oktatásban, vagy bármilyen kutató-elemző tevékenységben.

A zárkózott személyiségtípus

Ha kíváncsi vagy melyik energetikai személyiségtípusba tartozol:

Energetikai személyiségtípus teszt

Ha tetszett, lájkold, oszd meg és véleményezd!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

 

Ajánlott cikk: Miért működik a vonzás törvénye?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.