Főoldal » A XXI. századi férfi

A XXI. századi férfi

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A jó múltkorában értekeztem a XXI. századi nő áramvonalasított szerepeiről, aminek kapcsán kommentben felmerült a kérdés: na jó, de mi van a pasikkal a XXI. században? Mivel a kérdés teljesen jogos, így arra gondoltam, jó coachhoz illően nézzük meg az érem másik oldalát is. A meglepő, vagy nem is olyan meglepő egyébként az a dologban, hogy menet közben jöttem rá én is, ha másik oldalról, más nézőpontból vizsgáljuk ugyanazt a problémát, akkor kiderül, hogy vagy nem is akkor a probléma, – vagy másnak is éppen akkora nagy ez a probléma…

Régi lemezek egy nagyon új korban

Nem véletlenül köszön vissza már az alcím sem a nőkről szóló írásomból, mert a pasik sem szerencsesebbek ezen a téren: nekik is ugyanúgy megvannak a maguk sztereotíp szerepeik, mint a nőknek, csak erről jóval kevesebbet hallani a médiában. Pedig ezek a szerepek sem biztos, hogy megfelelnek a XXI. századi elvárásoknak.

Nagy általánosságban mik a tipikus férfiszerepek, amik úgy hirtelen eszünkbe jutnak? Legyen családfenntartó, vagyis keresse ő a több pénzt, otthon tartsa rendben a kertet, meg a kocsit, a kisebb javításokat is megcsinálhatja, mert “minden pasi tud barkácsolni”, a gyereknek ő jelentse a szigort, de a tomboló hancúrt is, védelmezze a családot, ha kell, nem csak anyagi értelemben, és egyébként is, bírjon ki mindent, jöjjön akármilyen vihar, mert egy pasi a megtestesült kőszikla.

Akkor most kezdjünk el itt is számolgatni, hol is tartunk a pasiszerepekkel!

  1. igásló – vagyis szántson, de jó mélyen a melóhelyen, mert különben nincs meg a családnak a kívánt anyagi háttér (ebbe beleértve a lakást, kocsit, LCD-TV-t, nyaralást, stb.)
  2. vezérürü – Ez némi magyarázatra szorul, tudom. Vegyük azt az alaphelyzetet, hogy ez a mi jól húzó igáslovunk netán még vezető beosztásban is dolgozik. Ez egy leágazása az igáslónak, de gyakori eset manapság, hát kitárgyaljuk. Ilyenkor ugyanis már nem elég, hogy magának (családnak) szánt mélyen. Felelősséggel tartozik a többi igás ló melójáért is, ami valljuk meg, nem csekélység. Ki kll fejleszteni tehát magában a vezérürü üzemmódot, vagyis vezetővé kell válnia, és ez megint csak nem csekélység. Ráadásul másik szerep is, amiből pillanatok alatt kell tudni átlépni az igáslóba, teszem azt, ha éppen az ő főnökével beszél, vagy ha nagyon szorít a határidő…
  3. hajcsár – de lehet motivátor is. Ez az üzemmód ugyanis személyiségtől és vezetési stílustól függően nyeri el elnevezését. A vezérürü egyik leágazása is lehet, bár nem feltétlen kell hozzá vezető beosztásban dolgozni.
  4. játszótárs – foglalkozik a gyerekekkel, leginkább is kifárasztja őket a jó nagy fogócskázásban, hancúrban.
  5. iránytű – a gyereknevelésben is részt vesz, minimum annyiban, hogy az erkölcsi nevelés terén ő képviseli a szigort.
  6. példakép – az iránytű ragozása, kicsit másképp. Nem csak szigorral és büntivel nevel, hanem a gyerek(ek)nek ad követhető mintát. (Na, akkor helyben is vagyunk! Mit is kéne követni a gyerekeknek? Apu sem biztos, hogy tudja…)
  7. Adonisz – hááát, valljuk meg őszintén, melyik nő ne szeretne feszíteni egy Brad Pitt fazonú pasi oldalán? És mondjon bárki bármit, mostanság a hapsik is kapnak ilyen elvárásokat az arcukba…
  8. macho – legalábbis addig, amíg a latin lovert játssza… Jó, ha érzelmes, meg romantikus, meg hasonlók, ugye???
  9. Superman – védelmező a bajban, vagy egyszerűen csak a stresszes hétköznapokban. Mindent kibír, nem használódik el soha.

Akárhogy nézem is, egy mai pasinak is majdnem annyi szerepkört sikerült összeszedni, mint a nőknek. Akkor most mennyivel is van könnyebb dolguk a férfiaknak?

Ráadásul a pasiknál is ugyanúgy megvannak a szerepütközések, a hirtelen szerepváltásokból adódó stresszes helyzetek, mint a nőknél. Csak ha a munkahelyre gondolsz, már akkor tudod, hogy ez igaz: szitutól függ, hogy egy férfi mikor kényszerül gyors váltással vezérürüből igáslóba menni, vagy hajcsárba/motivátorba és vissza. Vagy például ott az értekezlet, amikor ott ülnek az ő beosztottai is, meg a főnöke is. Kivel, mikor, milyen szituban, hogyan viselkedjen? És amikor közvetítenie kell a főnöke és a beosztottai, kollégái között? Kissé tudathasadásos állapot.

Vagy amikor otthon hívják telefonon a melóhelyről, és játszótársból hirtelen jó igáslóba kell átugrania, pedig a gyerek(ek) még a nyakán lóg(nak). Már régen nincsenek meg azok a határok, amik valamikor voltak, hogy a meló az otthon falain kívül maradt. Nem, az ma már ugyanúgy betolakszik, ha vezető beosztásban dolgozik a családfő, ha nem. (Gondolj csak arra, ha készenlétes műszakban dolgozik egy jó munkás ember. De még az éjszakás műszak is simán felhívja a délutánosban dolgozót otthon, hogy hová tette a csavarkulcsot…)

Amit anno a női szerepek kapcsán írtam mint gubanc, az itt is érvényes. Csak emlékeztetőül amit ott írtam a mintákról:

“A szerepeken kívül van még valami, ami igen csak keresztbe tesz a nőknek: a minták. Merthogy azokkal is gond van. Kettő is, és egyenként is nagy.

Az egyik a minták elavultsága. A XXI. században a régi, még dédanyáinktól örökölt mintáink már nem működőképesek… …arról van szó, hogy ők is ezt kapták mintának, és ők sem tudnak mit kezdeni azzal, hogy ezek a sémák már nem működnek.

A másik ilyen probléma a minták hiánya. Itt megint csak két nyomon indulnék el. Az egyik irány az, hogy kb. a mi generációnk (’70-es évek elején születettek) volt az első, amelyikben tömegével fordultak elő csonka családok. Nem hogy az új minták megtanulására nem volt esély, hanem még arra sem, hogy ennek a generációnak tekintélyes része egyáltalán lássa működni a régit.

A másik olvasata ugyanennek a gondhalmaznak, hogy ma sincsenek elsajátítható, megtanulható, átvehető minták. Vagyis a mintákat, a szerepeket nem áramvonalasította a kutya sem a XXI. századi követelményekhez.”

Ha jobban végignézed, akkor ezekben a mondatokban nyugodtan ki lehet cserélni a “nő” szót “férfira”, és aztán már helyben is vagyunk.

 

Rejtett tartalékok előcsalogatása

Van viszont egy jó hírem a XXI. század férfijainak is: nekik is van segítség. Ugyanaz igaz náluk is, mint a nőknél: nincs két egyforma élethelyzet, tehát nincs egyenmegoldás, egyenminta sem. Mindenkinek magának kell a XXI. századhoz áramvonalasítania a szerepeit. És a coachingot éppen ilyen egyéni helyzetek, problémák megoldására találták ki!

A férfiaknak sem árt a szerepek közti prioritásokat, viszonyokat tisztázni, és náluk is nagyon jól alkalmazhatók a coaching eszközei: személy szerint különösen érdekesnek találtam egynémely mediációs eszköz használatát. Még az illető pasi ügyfelem is lehidalt, hogy milyen eredményre vezetett a másik helyébe képzelni magát… De ugyanilyen jól lehet használni az NLP eszközeit is. Számomra roppant egyéni látvány volt, hogy egy átkeretezés, vagy paradoxon hogyan képes kizökkenteni a megszokott, racionális csapásirányból a gondolkozásukat. És ez a legtöbb esetben már elég is ahhoz, hogy elkezdjék máshogy látni a problémát, hogy tudják, valami megmozdult, és eljutnak a megoldásig.

A legszebb pedig az az egészben, hogy mindezt ők találják ki, ők találják meg a megoldásokat.

Ahogy az egy igazi pasihoz illik… :)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.