Főoldal » A zárkózott személyiségtípus

A zárkózott személyiségtípus

A zárkózott személyiségtípus

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

     A zárkózott személyiségtípus tartja a két lépés távolságot. Gyakran lehajtja a fejét, vagy félrefordul, nehogy észrevegyék, vagy felismerjék. Sohasem áll készen és semmiben sem biztos. Nagyon szeret a háttérben maradni és magában átgondolni a dolgokat. A zárkózott típus rendkívül nehezen kér segítséget. Ha valaki igyekszik megismerni, vagy a bizalmába férkőzni, óvatos és csak felületes dolgokat árul el. Úgy viselkedik, mintha sokkal több lenne benne, mint ami látszik, de nem adja magát könnyen, meg kell fejteni.

Túlzott mértékben átgondolja és megfontolja a dolgokat, ezért szinte sosem kockáztat. A zárkózott személyiséget sokszor nehéz együttműködésre bírni, ezért sokan visszahúzó erőnek tartják, pedig legtöbbször óvatossága és sérülésektől való félelmei tartják vissza. Ameddig csak lehet, kerüli a konfliktusokat, vigyáz, nehogy előtérbe kerüljön. Gyakran elutasító,  vagy ok nélkül hűvös, de belül kételyek marcangolják.

A zárkózott személyiségtípus esetében néha az az érzésünk, hogy titkol valamit, vagy nem mondja el amit tud. Nehéz a védelmi álcája mögé hatolni, ha észreveszi a fokozott kíváncsiságot, még beljebb húzódik a rejtélyesség mélyére. Bár visszahúzódó, paradox módon mégis arra vágyik, hogy mások megpróbálkozzanak a felderítésével, mert ebből energiát nyer. Gyakran magányos és elégedetlen, de csak magában, vagy egy-két bizalmasával osztja meg vágyódásait, tehetetlenségeit, vagy dühét, vigyáz, hogy mások meg ne ismerjék az érzéseit.

     A zárkózott személyiségtípus retteg attól, hogy mások uralma alá kerül, ezért nagyon vigyáz arra, hogy kiket enged magához közelebb. Fél attól, hogy véleményét, hitét, vagy személyes döntését mások megkérdőjelezik, vagy kinevetik, ezért inkább megtartja magának. Magatartása miatt sok esetben „vonzza” a vallató személyiségtípust, az ellentétpárját, mert egymástól nyernek energiát. A zárkózott személyiség nagyon szeretne független lenni, de visszafogott természete és elutasító, bátortalan viselkedése megakadályozza az előrelépésben.

Szinte sohasem kezdeményez, megvárja, hogy mások mit lépnek. Ezért sűrűn lemarad a dolgokról, addig habozik, amíg odalesz a lehetőség. Nem tud túllépni bensője küzdelmein; szabad akar lenni és elismert, de kételyei és aggodalmai visszafogják. A zárkózott személyiségtípus úgy érzi, nem értik meg és nemegyszer úgy gondolja „más mint a többi ember”. Bár elhúzódik a faggatózás elől, mégis, tudat alatt elvárja, hogy mások kérdezősködjenek, érdeklődjenek iránta.

 

Hogyan kezeljük a zárkózott személyiségtípust?

A zárkózott személyiségtípusú emberek gyermekként kevés önállóságot kaptak és gyakran megkérdőjelezték viselkedésüket, szavaikat, tetteiket. Legtöbbször az egyik, vagy akár mindkettő szülő a vallató személyiségtípusba tartozik. Sok mindenben hiányt szenvedhetnek és önbecsülésük is alacsony szinten van. Félnek attól, hogy ki kell adniuk magukat, ezért csak lassan és barátságosan szabad megközelíteni őket. Vigyáznunk kell milyen véleményt mondunk róla, inkább biztatni érdemes, mert egyébként még inkább bezárkózik a csigaházába. Ha sikerül elérned, hogy elhiggye, semmit sem akarsz, nem alkotsz róla ítéletet, elismered őt, akkor utat nyitsz számára a zárkózott szerep elhagyásához.

Egy zárkózott személyiségre nem szabad durva módon, bírálóan rákérdezni:
– Te nagyon zárkózott vagy! Miért vagy ilyen zárkózott?
Időre van szükség, hogy elnyerje a bizalmunkat és ha megszabadul a félelmeitől irányunkban, nyitottá válhat. De nem szabad túlzott érdeklődést mutatnunk, mert akaratlanul is felvehetjük a vallató szerepét – a zárkózott ezt váltja ki – és beleeshetünk a szerepjáték csapdájába. Ha megtanulunk hallgatni is és nem kíváncsiskodunk okvetlenül, a zárkózott személy magától fogja kezdeni a kommunikációt. Persze ennek előfeltétele, hogy már bízzon bennünk, mert rájött, hogy elfogadjuk őt úgy, ahogy van.

Amikor titkolózik és nem árul el semmit, mondj csak ennyit:
– Jól van, ha nem akarod, nem kíváncsiskodom.
Így nem tudja tovább játszani a szerepet, mert nem mész bele a játékba, nem alkalmazhatja az energiaszerzés eme módját. Amikor bizalmat mutatsz felé, kiemeled az előnyös tulajdonságait és teljes szabadságot adsz neki a cselekvéseiben – bírálat nélkül – a zárkózott személy szép lassan felenged. Nem tud tőled így energiát szerezni, rájön, hogy úgy is megkapja, ha önmagát adja, de akkor az energiaáramlás már kölcsönös.

 

Mit tegyél, ha zárkózott személyiségtípus vagy?

Gondolkodj el azokon az eseteken, amikor zárkózottként viselkedtél. Mennyire reagálsz úgy, ahogyan a gyermekkorodban? Emlékezz vissza a gyermekkorodra! Mikor viselkedtél először így? Mit nyertél ezáltal? Mit védtél magadban?

Képzeld el magad amint nem használod az energiaszerzés eme módját. Mi történik akkor? Mit nyersz? Érzed az elengedettséget, a szabadságot? Próbálj meg legközelebbi kommunikációd során ellazulni és megfigyelni magad! Beszélj arról, amit gondolsz és érzel! Vállald önmagad! Ha valami gondod van, ezúttal ahelyett, hogy egyedül kínlódnál, próbálj meg segítséget kérni.

Ne kedvetlenedj el és ne marasztald el magad, ha még sokszor visszazuhansz a szerepedbe! Nagyon régóta használod és szinte automatikussá vált benned, ezért, lehet hogy hosszabb időre van szükséged az elengedéséhez. Haladj kis lépésekben! Amikor megbízol valakiben, legyél őszinte, adjál egyenes válaszokat és legfőképp legyél vállalkozóbb! Ne akard mások figyelmét fogva tartani, próbáld meg, milyen az, amikor önként sugárzol energiát valakinek.

Aknázd ki a benned levő mély kreativitást! A zárkózott személyiségtípusoknak rengeteg értékes gondolatuk van. Keresd meg, ami igazán mozgat! Figyeld meg a művészeteket, melyik van rád hatással? Mihez érzel késztetést? Szívesen rajzolsz, festesz, formázol, esetleg zenét alkotsz, vagy netán történeteket írsz szívesen? Lehet, hogy gyógyító készségeid vannak? Művelt vagy és gazdag ismeretekkel rendelkezel? Szívesen tanítanál? Vagy a lélek dolgai mozgatnak? Érdekelnek a vallások, a filozófiák, vagy a pszichológia? Számos lehetőség áll előtted, ahol kibontakoztathatod képességeidet.

Ha kíváncsi vagy melyik energetikai személyiségtípusba tartozol:

Energetikai személyiségtípus teszt

Ha tetszett, lájkold, oszd meg és véleményezd!

A 10 legjobb szokás, a sikeres, boldog élethez

 

Klasszikus személyiségtípus teszt

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.