Főoldal » Adni és kapni – szeretetkapocs egy életre

Adni és kapni – szeretetkapocs egy életre

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szülőnek lenni jó dolog. A maga apró bosszúságaival és határtalan örömével egyaránt. A szülői szeretetben nincsenek határok. Ez az elv vezérelt évekkel ezelőtt is, amikor döntés született a családban: egy kerek esztendőre megosztjuk a mindennapjainkat egy számunkra idegen gyerekkel, aki hazánk iránt érdeklődve érkezik hozzánk. Hivatalosan fogadószülőkké váltunk, de néhány év óta, ünnepnapokon eggyel több tányér kerül az asztalra. Várjuk haza fiúnkat, hogy együtt legyen a család. Az ő számára Magyarországon is van egy Papa és Mama és vannak testvérek. Egy ideje egy nyelvet beszélünk és megszűntek a kulturális különbségek. Hazajön! Lelkünk egy darabkája pedig világpolgár lett, idegen országban tartózkodik. Ott, ahol a hajdan volt cserediákunk él. Aggódunk és örülünk, jó szülő módjára.

2011. augusztusában ismét 80 külföldi diák érkezik Magyarországra az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvánnyal. Az itt töltött 11 hónap alatt magyar nyelvet és kultúrát tanulnak, egy magyar család tagjaként élnek és középiskolába járnak.

A család számára sokféle „haszonnal” jár az együttélés. Első kézből ismerkedhetnek meg egy idegen kultúrával, mely által kitágul a világ, egy életre szóló barátságot köthetnek egy külföldi diákkal és családjával. Nem utolsó sorban, a fogadócsalád tagjai, elsősorban a gyerekek számára kiváló terep az elfogadás, a tolerancia gyakorlására.

Idén olasz, argentin, belga, hongkongi, brazil, thai, német, venezuelai, japán, kolumbiai és török diák vár szerető családokra. A teljes program 3-11 hónap.

Aki csak barátkozik a gondolattal, hogy szívesen kipróbálná a szülői szerep nem mindennapi formáját, az rövidebb időre, 4-5 hétre is befogadhat egy külföldi fiút vagy lányt. Meghatározó élményben lesz része.

Egy hónap múlva érkeznek a diákok. A repülőtéren egy csoport várja őket és néhány napos felkészítő tréningen vesznek részt. 3 nap elteltével már magyar nyelven mutatkoznak be azoknak a családoknak, akik értük mennek. Közel 5 év elteltével most is könnyes szemmel írom e sorokat, amikor eszembe jut német fiam a bemutatkozáskor. Állt a többiek között a sorban, a várakozással teli szülők csoportja előtt. A helyzet természetéből és nagykamaszságából adódóan kissé esetlenül. Tört magyarsággal bemutatkozott és családnevünkön köszöntött bennünket. Az volt számomra a születés csodája, egy újabb jövevény érkezése. Anyai szívem dobbant akkor újra. Azóta a második anyanyelvét beszéli és én is gyakrabban tekintek az égre, arra, Németország irányába.

Fogadószülőket vár az AFS Magyarország Alapítvány, akik szándékukat a viktoria.bedo@afs.org címen, vagy a 06-1-225-0826-os telefonszámon jelezhetik.

Olyan befogadókat keresnek, akiknek egyaránt fontos az adni és kapni érzése, mely szeretet kapoccsá válik egy életre.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.