Főoldal » Allen Ginsberg – őrült, de őszinte

Allen Ginsberg – őrült, de őszinte

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

USA, 1960-as évek. Az amerikai fiatalság háborúk sorozatát élte meg. 1967-től felerősödtek a háborúellenes tüntetések: az irodalomban összeálltak a „beat-nemzedék” tagjai, New-Yorkban elindult a hippi mozgalom.

Allen Ginsberg (1926-1997) költőként vette ki részét az erőszak elleni tiltakozásból. A Columbia Egyetem elvégzése után utazgatott, több foglalkozása is volt, de mindvégig megmaradt nagy szerelme, a költészet űzése mellett. Folyamatosan tanulmányozta a klasszikus irodalmat, és a keleti filozófiákat. Deviáns életmódot folytatott, s azt is tudományosan: megfigyelte a kábítószerek hatását az emberi tudatállapotra. Nyíltan vállalta homoszexualitását, melyről bensőséges részleteket is közöl magánéleti írásaiban, de verseiben is.  

New-Yorkban ismerkedett meg Jack Kerouack íróval, akivel szoros barátságot kötött. 1955-ben letelepedett San Franciscoban, és kiadták első költészeti antológiáját Howl and Other Poems néven (magyarul: Üvöltés, 1967). E műve után a beat-nemzedék egyik irodalmi vezéralakja lett. Magyarországon Hobóra volt nagy hatással, aki néhány versét megzenésítve vitte színpadra. Ginsberg a Kopaszkutya című film kezdőjelenetében önmagát alakítja.   

Költészetét az amerikai életforma és kultúra elutasítása, és erős miszticizmus jellemzi. Verseiben rendkívül szókimondó, nem ritkán trágár kifejezéseket használ. Hangvétele ironikus, dühös, vagy melankolikus. Az emberi gyarlóságot, gyengeséget egyszerűen és gátlások nélkül fejezi ki, ezért több verse „18 éven felüli!”

Nem leszek elkötelezett Ginsberg-olvasó soha, de néhány versét tudom ajánlani olyan esetekben, amikor már túl nagy az elvárás, hogy másoknak megfelelj. Az ő élete egyáltalán nem követendő példa, de önkifejezése páratlan: felvállalta önmagát. Ginsberg átlátszóvá tette magát, mindent kibeszélt, nem maradtak titkai.

Versei közül a War Profit Litany-t angolul, rövid elemzéssel, az Amerika-t Eörsi István fordításában csatoltam az alább található dokumentumok közé Word formátumban. 

A Galériában Ginsberg “átváltozását” láthatjuk.

Források:

http://terebess.hu/keletkultinfo/ginsberg.html#2

http://hu.wikipedia.org/wiki/Allen_Ginsberg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.