Főoldal » Általános iskolai pályaválasztás

Általános iskolai pályaválasztás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Amikor az általános iskola után továbbtanulásra jelentkezik a kisdiák, fontos döntést hoz. Ezzel megteszi az első lépést a szakmaszerzés vagy a felsőoktatás irányába. Több száz intézmény és több ezer induló tagozat közül lehet választani, amelyek között nem mindig könnyű eligazodni.

Az első továbbtanulási döntés 14 évesen válik aktuálissá – de akár 10 évesen is eljöhet, ha 8 évfolyamos gimnázium a kiszemelt. Ez az első olyan döntés az ember életében, ami valódi átgondolást kíván mind a gyermek, mind a szülők részéről. Annak idején az óvoda vagy a megfelelő általános iskola kiválasztása is nehéz feladatnak tűnt, lényegesen nagyobb tehernek érezzük azonban a középfokú oktatási intézmény választásának feladatát, hiszen ezek az első meghatározó lépések az ember életében, amelyeket a szakmaszerzés vagy a felsőfokú képzés irányába tesz.

Tanulmányi eredménytől és érdeklődéstől függően az általános iskolát befejezve választhat a tanuló középiskolát (gimnáziumot vagy szakközépiskolát) vagy szakiskolát.

Ha a tanuló már 14 évesen elkötelezett valamely pálya iránt, lehetősége van arra, hogy szakmai orientációját 14 éves korában konkretizálja. Ha az általános iskolát jó tanulmányi eredménnyel végezte, és szeretne szakmai tárgyakat is tanulni, érdemes a szakközépiskolát választani. Ez már egyfajta orientációt jelent a szakmai képzés irányába. A szakközépiskolát a diákok – a gimnáziumhoz hasonlóan – 18 éves korban fejezik be, és a befejezést követően egyaránt lehetőség van a felsőoktatásban tovább tanulni, vagy szakképzésben részt venni. A szakközépiskola és a gimnázium közötti lényegi különbség, hogy míg a gimnáziumban az általános műveltség mély és részletes fejlesztésén van a hangsúly, addig szakközépiskolában az átlagos mélységű általános műveltség fejlesztés mellett szakmai tárgyakat is választhat a tanuló. A szakközépiskolát elvégezve is egyaránt van lehetőség felsőoktatásban továbbtanulni vagy szakképesítést szerezni.

 Azok a tanulók, akik sokkal inkább vonzódnak a gyakorlati tevékenységekhez, és kevéssé elméleti beállítódásúak, jól döntenek, ha szakiskolát választanak 14 évesen. Itt a képzés során a szakma csínját-bínját sajátítják el a tanulók, kevesebb elméletet, és több szakmai tartalmat tanulnak, aminek köszönhetően az iskola és a szakképző évfolyamok elvégzését követően (17-18 évesen) jogosulttá válnak az elsajátított szakmai gyakorlására. Aki emellett a képzési forma mellett dönt, az hirtelen a felnőttek világába csöppen, és elkezd ismerkedni azokkal a sajátosságokkal, amik a dolgozó emberek hétköznapjait jellemzik. A képzés során lesznek olyan általános tantárgyak, amik már az általános iskolában is jellemzőek voltak, azonban az idő előre haladásával egyre több szakmai tárgy lesz jellemző. A képzésen a fókusz a szakmai ismeretek és készségek elsajátítására helyeződik, ezt megerősítendő kötelező szakmai képzésen is részt vesznek a tanulók.

 Gépi forgácsoló, hegesztő, villanyszerelő, szociális gondozó és ápoló – ha ezeket a szakmákat választja, majdnem minden megyében kaphat szakiskolai tanulmányi ösztöndíjat. Ez az első félévben egységesen havi 10 ezer forint, utána a tanulmányi eredménytől függően változik, de akár havi 30 ezer forint is lehet.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.