Főoldal » Animációs tervező képesítés

Animációs tervező képesítés

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A szakon animációs tervező képesítés szerezhető. A hallgató tanulmányai során csoportosan és önállóan kivitelezett projekteket fejleszt, amelyek kreativitása kibontakoztatását segítik elő, miközben elsajátítja a mozgatás, a látványtervezés: háttér- és karakter-design, illetve az animációs tartalmak fejlesztésének alapvető ismereteit. Ezen kívül jártasságot szerez a filmezésben, fotózásban és a legújabb szoftverek alkalmazásában, valamint megismerkedik a gyártási módszerekkel, különböző modellezési technikákkal, és képes azokat alkalmazva tervezői és animátori feladatokat ellátni.

A pályakezdő a következő munkaerőpiacon hasznosítható képességekkel rendelkezik:

– elsajátította a vizuális kultúra területén használatos fogalmi bázist
– ismeri a mozgatás, látványtervezés és mozgókép alapvető összefüggéseit
– képes rajzfilmek és kommunikációs felületek animációs megoldásainak tervezésére
– jártas a hang- és látványvilág fejlesztési módszereiben
– különböző médiafelületeket integrál a tervezésbe és a feladatnak megfelelő animációs technikákat alkalmaz
– átlátja az animációs filmkészítés munkafolyamatát: előkészítés, gyártás, utómunkálatok
– a produkciók felépítésének gazdasági, társadalmi és piaci szempontjait is figyelembe veszi
– elképzeléseit, koncepcióját látványosan prezentálja
– ötletgazdag
– logikusan érvel
– kritikai szemléletű
– magas minőségigénnyel bír
– értékorientált
– humoros
– önálló és csoportmunkára egyaránt alkalmas
– jó szervező

A képzés az animációs tervezés iránt különösen érdeklődő, jó rajzkészségű, kreatív fiataloknak ajánlott, akik otthonosan mozognak a vizuális kultúrában, és szívesen dolgoznának team munkában. 

 

A végzettséggel megcélozható állások:

Mozgóképi animációkészítő: virtuális, vagy elvont környezetben egy fiktív történést, cselekményt ábrázoló filmetűdöt, filmriportot, vagy egész estés mozifilmet alkot meg a szabadkézi, vagy számítógépes grafika, kollázs, festészet és szobrászat eszközeivel.

Látványtervező: épületek, pavilonok, de legfőképpen belső terek, színpadképek tervezését, valamint galériák, lakberendező és dizájn stúdiók termékeinek tetszetős prezentálását végzi, vagy a vizuális művészetek segítésében, animációs és háromdimenziós filmek megalkotásában, számítógépes játékok fejlesztésében vesz részt.

Modelltervező: övé a főszerep, a termék és formatervezés kezdeti szakaszában, a modellkészítésnél, de kiállításokra szánt maketteket, valamint számítógépes animációkat is készít az egyes munkafolyamatokról, szerkezetekről.

Játékfejlesztő: számítógépes, online, vagy videó játékokat fejleszt. Kitalálja a sztoriját, megtervezi és felépíti a játékpályát, együttműködik a programozókkal és teszteli az első verziót, esetenként a PR és értékesítési munkában is részt vesz.   

Multimédia-fejlesztő: multimédia termékeket gyárt, amelyhez a forrásanyagokat meghatározott rendszerbe integrálja, hangot, álló- és mozgóképet digitalizál, vág, javít, retusál, animációt és szimulációt készít, illetve a kiegészítő elektronikus szöveget megfelelő formába hozza.

Mozgóképgyártó: a teljes filmkészítési folyamat vezetője, aki irányítja, szervezi a stáb munkáját, elsimítja a konfliktusokat, elővezeti terveit, és a kapcsolódó fázisok igényeihez igazítja, kreatív elemekkel gazdagítja a kivitelezést, illetve együttműködik a többi munkacsoporttal, esetleg külső partnerekkel.

Mozgókép-forgalmazó: ismereteket szerez a hazai és a nemzetközi filmpiac trendjeiről, kiválasztja a forgalmazni kívánt termékeket és megköti a szerződéseket. Filmjeihez, csomagjaihoz marketingstratégiát dolgoz ki, elkészítteti a kópiákat és a PR-anyagokat, részt vesz a megjelentetés és az értékesítés lebonyolításában, illetve kiértékeli az eredményeket.

Mozgóképterjesztő: áttekinti a filmes, vagy televíziós vállalkozás állapotát, helyzetét, mozgásterét. Felméri a gyártási és piaci közeget: az igényeket és a műsorlehetőségeket, intézményi politikát alakít ki, és terveket készít, dönt az esetleges többletszolgáltatásról.

Ahol az oklevél még hasznos lehet:

Webfejlesztő: internetes portálok kialakításáért felel, intézi a webtartalom telepítését és a hozzá kapcsolódó hostok regisztrációs kérelmét, valamint a közvetített oldalak megjelenési formáinak ellenőrzését, korrekcióját, megújítását.

Médiatechnológus: elektronikus űrlapokat, dinamikus formanyomtatványokat készít. Nyomdai és internetes kiadványokat szerkeszt, multimédiás termékeket tervez grafikai programok használatával, képszerkesztést végez és webgrafikát rajzol.

 

Karrierlehetőségek

A munkaerő-piac befogadó képessége nagyjából megfelel a végzettek számának, akik felsőfokú képzésben egyedül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen részesülhetnek. Elhelyezkedésüket leginkább a kötelező gyakorlat segíti, amely során betekintést nyerhetnek a szakma fortélyaiba, de a neves vendégelőadók és külföldi csereszemeszterek is versenyképesebbé teszik tudásukat.

A pályakezdők diplomájukat az animáció hagyományos és új ágazataiban, a médiában, a szórakoztató- és kreatív iparban, valamint a tudományos vizualizáció területén kamatoztathatják, illetve a televíziózást és filmipart szolgálhatják ki, animátorként, látványtervezőként, vagy kompozítorként.

Az animációs kivitelezésen és tervezésen kívül, a gyártás és értékesítés folyamatába is bekapcsolódhatnak filmes stúdiók, videojáték és internetes, vagy mobiltartalom fejlesztő cégek, valamint kutatóintézetek munkatársaiként. Feladatkörük a figurák rajzolásán, képes-forgatókönyvek készítésén kívül, kiterjedhet a számítógépes játékfejlesztésre, interfészek vizuális rendszereinek működtetésére, vagy természeti folyamatok valósághű ábrázolására is.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.