Főoldal » Az állatok is megérdemlik….

Az állatok is megérdemlik….

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

„Általában véve minél intelligensebb egy állat, annál inkább van “egyénisége”.”

(John Vaillant)

Az állatok jelen vannak az életünkben, ha akarjuk, ha nem. Én hiszem, hogy az állatok is rendelkeznek “egyéniséggel”, mivel két teljesen egyformán viselkedő állat nem létezik. Ösztönből fakadóan hasonlóak, de valahogy , mégis különböznek egymástól. Figyeljük meg őket alaposabban, ha nem hisz  nekem az Olvasó!

Egyes emberek családtagként szeretik, tisztelik őket, míg mások számára kellékek, eszközök ezek a csodálatos lények, melyek nélkül az emberek világa sokkal szegényebb lenne, mint, amilyen valójában.

Az állatok világnapja, ami október elején került láthatatlan bejegyzésre naptárunkban, fontos világnapok között kell számon tartani. Az ok, amiért  a jeles nap előtt kerül fel az oldalra bejegyzésem nem más tőről fakad, mint az előkészület tövéről. Jobban értse kedves Olvasó a mondanivalómat : azért írok a napról korábban, mert így időben gondoskodhatunk az állatok világnapja megrendezéséről oktatási intézményekben. Természetesen abban az esetben, ha akarunk és nem csak a faliújság dekorációjára fókuszálunk!

Leggyakrabban ezen a napon arról adnak híradást a különböző csatornák, hogy melyik városban tartottak az állatvédő szervezetek rendezvényeket, esetleg kiállításokat, fórumokat. Úgy vélem, hogy senki nem ellenzi az adott intézményben, ha az állatok világnapját valamilyen módon szeretné a pedagógus a gyermekek szívéhez közelebb vinni!

A legkisebbek (is) megemlékezhetnek az állatok világnapján a következőképpen:

– különböző állatokról szóló mesék, történetek meghallgatása eltérő formákban ( felolvasás, dramatizálás, mesefilm nézése, bábelőadás)

– különböző állatképek rajzolása, színezésük különféle technikákkal (színes ceruza, festékek)

– különböző kézműves technikákkal elkészített állatokat ábrázoló formák

– állatokkal kapcsolatos szólások –közmondások gyűjtése, értelmezése, dramatizálása

– kedvenc állat bemutatása, akár előadásszerűen vagy eljátszva

– házi kedvenc állat bemutatása, amennyiben lehetséges élőben

– plüss állatkák kontra élő társaik közötti hasonlóságok, különbségek megvitatása iskolába bevitt plüss állatok segítségével

– már megunt plüss állatkák elcserélése ( szülői engedély kérése)

– állatkert, vadas park vagy vidéken egy gazda udvarának meglátogatása kirándulás keretében

– különböző játékos rejtvények, vetélkedők, feladatok tervezése, amelyek középpontjában egy –egy állatka áll.

Mire nevelünk, ha megemlékezünk az állatok világnapjáról?

Leghamarabb el kell mondanom, hogy fontos tudatosítani a gyermekekben, hogy nem csak ezen az egy napon kell, hogy szeressük az állatokat!

Természet szeretete mellett az állatok feltétel nélküli szeretetére való nevelés az elsődleges cél. Az állatvilág megismerése, megóvása a következő generáció számára nélkülözhetetlen feltétele a mai generáció nevelésének. Házi kedvencek hatékonyabb megismerése, megértése, megfelelő gondozásuk megtanulása. Felelősségteljes állattartásra való nevelés.

Tanácsos elsődlegesen olyan állatokról ismeretet átadni, amelyek megtalálhatók a gyermek közvetlen közelébe! Házi kedvencekről (kutya, macska, hal, hörcsög, papagáj stb.) érdemes beszélgetni, foglalkozást szervezni, mivel a gyerekeket hatékonyabban lehet motiválni a környezetükben élő állatokkal.

A világnapról való megemlékezés nem szükséges egész napos rendezvényre kerekíteni, viszont úgy gondolom, hogy a téma mellett sem szabad vállat vonni!

Az állatok megérdemlik, hogy ne menjünk el mellettük szó nélkül, nevelés nélkül!

Bízom benne, hogy minél több állatokkal kapcsolatos foglalkozást szerveznek a pedagógustársak ( nem csak a világnapon), annál kevesebb állattartó fogja eszköznek , kelléknek tekinteni majdani állatkáját!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.